Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vybrané prípady 28. týždeň 2023

Dátum: 21.07.2023
Autor: Mestská polícia mesta Nitra
Vybrané prípady 28. týždeň 2023

Na našej internetovej stránke Vám prinášame týždenné prehľady prípadov alebo zásahov príslušníkov Mestskej polície v Nitre. Do tohto prehľadu nezaraďujeme riešenia všetkých priestupkov alebo správnych deliktov, ktoré sme riešili či objasňovali, pretože opis tejto každodennej štandardnej práce by mohol pôsobiť nudným dojmom. Preto sme sa rozhodli v krátkosti opísať iba tie udalosti, ktoré sú o niečo neštandardnejšie, možno zaujímavejšie alebo si myslíme, že by ste o nich vedieť mali.

 

 

UDALOSTI  – 28. TÝŽDEŇ

 

 

10.07.2023 – PONDELOK:

V dopoludňajších hodinách príslušník operačného centra mestskej polície prijal oznam občana o zranenom psovi na Moskovskej ulici. Vyslaní príslušníci zistili na ulici psa rasy Maltézsky pinč, ktorý mal zranenú pravú zadnú labku a na bruchu mal rezné poranenia. Na oboch zranených miestach bola čerstvo zrazená krv. Mechanizmus zranení naznačoval, že rany boli pravdepodobne spôsobené zrážkou s motorovým vozidlom, čo navyše indikovalo aj potenciálne vnútorné zranenia alebo možné zlomeniny. Na miesto mestskí policajti privolali zmluvného veterinára, ktorý zraneného psa prevzal do svojho zariadenia na ošetrenie. Mestskí policajti sa okolo bývajúcich občanov pýtali, či niekto nespozoroval incident vozidla so psom, nikto z opýtaných však nič bližšie alebo konkrétne uviesť nevedel.

 

Mestskí policajti v popoludňajších hodinách preverovali podnet občana z Dolnočermánskej ulice, ktorý prijal operačný príslušník. Na mieste príslušníci zistili, že dve zaparkované osobné motorové vozidlá stoja na parkovisku pri obchodnom dome LIDL tak, že sa vzájomne fyzicky dotýkajú kolesami. Po preskúmaní situácie mestskí policajti skonštatovali, že posunutie vozidla zapríčinilo nedostatočné zabrzdenie jedného z áut, ktoré sa miernym samospádom zosunulo a zastavilo sa na vozidle druhom. Náraz, ktorý bol zjavne s nízkou kinetickou energiou, nespôsobil na vozidlách škody, mestskí policajti nezabezpečené vozidlo vlastnými silami fyzicky od druhého auta opatrne odtlačili a mechanicky ho zabezpečili proti ďalšiemu neželateľnému samovoľnému pohybu.  

 

Počas dňa boli hliadkujúcimi mestskými policajtmi oslovení viacerí bezdomovci, ktorí sa zdržiavali na pešej zóne. Príslušníci s nimi vykonali pohovory a motivovali ich k opusteniu centra mesta s cieľom zdržiavať sa v menej frekventovaných častiach mesta.  

 

11.07.2023 – UTOROK:

Krátko pred poludním operačný príslušník mestskej polície prijal podnet občana z Jedlíkovej ulice o tom, že vo dverách ich vchodu leží neznámy muž. Vyslaní príslušníci v motohliadke na mieste zistili miestneho 63 ročného občana so stabilizovanými vitálnymi funkciami, ktorý bol síce pri vedomí, ale nedokázal komunikovať, na podnety nereagoval a nevedel sa pohnúť. Rovnako sa nedali vylúčiť ďalšie zranenia, predovšetkým vnútorné, ktoré sú pri vizuálnej prehliadke ťažko rozpoznateľné. Z tohto dôvodu mu bezodkladne privolali rýchlu zdravotnú pomoc, posádka po úvodnom vyšetrení si muža prevzala na prevoz do nemocnice, pri naložení jeho bezvládneho tela im mestskí policajti pomohli. Zranený muž býval na vo vchode na prízemí, jeho byt zostal otvorený, preto príslušníci v prítomnosti mužovej susedy v byte skontrolovali uzavretie vody, plynu, z preventívnych dôvodov zatvorili všetky otvorené okná a kľúče od bytu odovzdali posádke RZP. Mestskí policajti zistili jeho najbližšieho rodinného príslušníka, jednu z dcér, ktorú telefonicky informovali o zdravotnom stave jej otca a jeho prevoze do nemocnice. 

 

V nočných hodinách na linku mestskej polície telefonovala občianka z  Vodnej ulice a informovala operačného príslušníka o tom, že na ulici našla dezorientovanú staršiu ženu. Tá ju presviedčala, že býva na Vodnej ulici v ich vchode, oznamovateľka ju však nepozná a po krátkom preverení sa uistila, že dezorientovaná seniorka sa naozaj zjavne mýli. Vyslaní príslušníci na mieste zistili ženu vo vyššom veku. Aj im seniorka opakovane uvádzala, že býva na Vodnej ulici, avšak nedokázala vysvetliť a ani pochopiť skutočnosť, že žiadnym jej kľúčom, ktoré držala v ruke, sa dvere otvoriť nedajú. Zasahujúci príslušníci zistili jej totožnosť a zistili, že 74 ročná žena býva vo vchode síce s rovnakým orientačným číslom, ale na Párovskej ulici. Dezorientovanú dôchodkyňu príslušníci pre jej vyšší vek a zjavnú dezorientáciu z preventívnych a bezpečnostných dôvodov previezli do miesta jej bydliska služobným vozidlom. Jej kľúčmi bolo možné vchod otvoriť, čo  ženu presvedčilo, že býva práve v tomto v chode. O udalosti i aktuálnom zdravotnom stave seniorky mestskí policajti telefonicky informovali jej syna, ktorý uviedol, že sa o matku postará.

 

12.07.2023 – STREDA:

V dopoludňajších hodinách z mestskej časti Dražovce z ulice J. Zeleňáka operačný príslušník prijal oznam občana o túlavom psovi, ktorý pobehuje po miestnych uliciach a deti sa ho údajne boja. Do lokality vyslal motorizovanú hliadku, príslušníci mestskej polície psa v uliciach Dražoviec našli a v poriadku odchytili vlastnými silami a prostriedkami. Pes, kríženec neidentifikovateľnej rasy, bol bez obojka i bez akýchkoľvek identifikačných markerov. Mestskí policajti privolali na miesto zmluvného veterinára, ktorý si psa prevzal a umiestnil do svojho záchytného zariadenia.

 

Počas kontroly dodržiavania verejného poriadku a dopravných predpisov mestskí policajti na Benkovej ulici na sídlisku Klokočina zistili  nitrianske osobné motorové vozidlo s otvorenými oknami a zapnutými svetlami. Operačný príslušník zistil totožnosť a neskôr telefonický kontakt držiteľa vozidla, ktorého vyzval, aby sa dostavil k svojmu autu a riadne ho zabezpečil proti odcudzeniu a zároveň si aj vypol svietidlá. Majiteľ auta výzvu uposlúchol, vozidlo si skontroloval a po vyhlásení, že nie je poškodené, auto uzamkol a hliadke poďakoval.

 

13.07.2023 – ŠTVRTOK :

Tri hodiny po polnoci elektronické zariadenie Pultu centralizovanej ochrany mestskej polície signalizovalo narušenie objektu Kultúrneho domu v nitrianskej mestskej časti Kynek. Operačný príslušník k objektu vyslal dôvod narušenia preveriť motorizovanú hliadku, príslušníci budovu zvonku skontrolovali, dvere i okná boli neporušené, žiadne fyzické narušenie vo forme vlámania nezistili. Objekt vizuálne skontrolovali opakovane, výsledok bol negatívny, narušenie zistené nebolo. Operačný sa telefonicky opakovane pokúšal informovať a privolať na miesto nahlásené kontaktné osoby chráneného objektu, nikto z nich však na zvonenie nereagoval. Zasahujúci mestskí policajti preto vykonali opätovnú vonkajšiu obhliadku budovy objektu, narušenie nebolo zistené. Po tomto príslušníci ďalej pokračovali v hliadkovej činnosti a kontrole verejného poriadku v uliciach mesta.

 

O ďalšie dve hodiny Pult centralizovanej ochrany mestskej polície signalizoval tentokrát narušenie objektu Materskej školy na ulici Ľ. Okánika na sídlisku Chrenová. Operačný príslušník k škôlke vyslal dôvod narušenia preveriť motorizovanú hliadku, príslušníci budovu zvonku skontrolovali, i tu boli dvere i okná neporušené, žiadne fyzické narušenie zistené nebolo. Objekt skontrolovali opakovane, výsledok bol negatívny, narušenie zistené nebolo. Operačný aj v tomto prípade opakovane pokúšal telefonicky informovať a privolať na miesto nahlásené kontaktné osoby chráneného objektu, nikto z nich však na zvonenie nereagoval. Zasahujúci príslušníci aj tu štandardne vykonali opätovnú vonkajšiu obhliadku objektu, narušenie nebolo zistené.

 

Vo večerných hodinách mestskí policajti na sídlisku Klokočina na Murániho ulici počas kontroly dodržiavania verejného poriadku a dopravných predpisov zistili  nitrianske osobné motorové vozidlo s otvoreným oknom. Operačný príslušník zistil totožnosť a neskôr telefonický kontakt manželky držiteľa vozidla, tú vyzval, aby sa dostavila k  autu a riadne ho zabezpečila proti odcudzeniu. Manželka držiteľa auta výzvu uposlúchla, vozidlo si skontrolovala a po vyhlásení, že nie je poškodené, auto uzamkla a hliadke poďakovala.

 

Na Bratislavskej ulici vo večerných hodinách mestskí policajti preverovali oznam občana o  psovi menšieho vzrastu, ktorý sa pohybuje po komunikácii bez dozoru. Operačný, ktorý telefonický podnet prijal, vyslal na miesto motorizovanú hliadku, príslušníci psa na označenej ulici našli a v poriadku odchytili vlastnými silami a prostriedkami. Pes, rasy Čivava, bol bez obojka, bez evidenčnej známky i bez akýchkoľvek iných identifikačných markerov. Mestskí policajti privolali na miesto zmluvného veterinára, ktorý si psa prevzal a umiestnil do svojho záchytného zariadenia.

 

14.07.2023 – PIATOK :

Pätnásť minút po polnoci operátor kamerového systému mestskej polície na monitoroch spozoroval muža, ktorý na Štefánikovej triede pred prevádzkou ZanziBar z ozdobného kvetináča vytrhol rastliny a hodil ich na vozovku. Príslušník operačného centra, ktorý zistenú informáciu prevzal, na miesto vyslal motorizovanú hliadku. Poskytol im popis podozrivého muža a zasahujúci mestskí policajti muža v uliciach centra mesta našli, zadržali a zistili jeho totožnosť. Po krátkom objasňovaní zistili, že sa jedná o 52 ročného muža bez domova pôvodne z obce  Rišňovce. Ten sa k činu priznal a spoločne sa presunuli na miesto, kde muž z cestnej komunikácie na výzvu mestských policajtov odstránil vytrhnuté rastliny a umiestnil ich späť do zeminy v kvetináčoch. Po tomto muža, ktorý sa dopustil majetkového deliktu, príslušníci doriešili v zmysle Zákona o priestupkoch a vykonali s ním rázny pohovor o poškodzovaní cudzieho majetku. Ten sa po doriešení priestupku z centra mesta vzdialil a do konca pracovnej nočnej zmeny ho hliadkujúci príslušníci viac nespozorovali na verejnom priestranstve.

 

Operátor kamerového systému mestskej polície si štyri hodiny po polnoci na monitoroch všimol muža, ktorý na Svätoplukovom námestí láme konár z blízkeho stromu. Operačný príslušník mestskej polície, ktorému spozorované poškodzovanie zelene nahlásil,  vyslal na miesto motorizovanú hliadku, tí muža našli, zistili totožnosť a vykonali s ním pohovor. V ňom sa 28 ročný muž, statusom bezdomovec, k poškodeniu zelene priznal, na vysvetlenie uviedol, že mu pod drevený altánok, ktorý je na námestí, spadli drobné mince a on si ich chcel pritiahnuť. Keďže nemal čím, napadlo mu odlomiť konár z najbližšieho stromu  a pomôcť si ním. Mestskí policajti aj s týmto mužom vykonali rázny pohovor o dodržiavaní verejného poriadku a nepoškodzovania cudzích vecí vrátane zelene a doriešili ho v zmysle priestupkového zákona.

V ranných hodinách hliadka mestskej polície preverila oznam občana z mestskej časti Krškany. Oznamovateľ v podnete uviedol, že na pozemku blízkeho rodinného príslušníka na Roľníckej ulici, ktorá sa neoprávnene pohybovala po nehnuteľnosti. Operačný príslušník, ktorý telefonický podnet prijal, vyslal do lokality motorizovanú hliadku, príslušníci na pozemku našli 28 ročného muža z Chrenovej, ktorý bol značne pod vplyvom alkoholu, čo sa dalo posúdiť podľa všeobecne známych vonkajších medicínskych symptómov. Predtým im majiteľka pozemku nehnuteľnosť sprístupnila za účelom zadržania osoby a zistenia jeho totožnosti. Muž, aj vzhľadom na množstvo vypitého alkoholu, nevedel riadne artikulovať a nevedel tiež uviesť racionálny dôvod, prečo sa na pozemku nachádza. Podľa jeho slov sa dalo pochopiť, že si myslel, že je doma. Majiteľka následne skontrolovala pozemok i nehnuteľnosť, zasahujúcim príslušníkom uviedla že nič nechýba, nič nie je poškodené a nehnuteľnosť zostala zabezpečená.  

Mestskí policajti v popoludňajších hodinách opäť poskytovali pomoc 70 ročnému mužovi, ktorý v Dome opatrovateľskej služby na ulici Janka Kráľa spadol z invalidného vozíka a nedokáže sa dostať doňho naspäť. Jedná sa o invalidného muža s amputovanými dolnými končatinami, ktorému identickým spôsobom mestskí policajti v minulosti pomáhali už viackrát. Vyslaní príslušníci po príchode muža zodvihli a usadila späť do vozíka, nebol zranený, ponúknutú lekársku pomoc odmietol a  hliadke poďakoval. Byt otvorila priateľka muža, v izbe zotrvala po celý čas poskytovania pomoci.

 

Príslušníci mestskej polície v popoludňajších hodinách počas kontroly  nitrianskeho mestského kúpaliska a dodržiavaní verejného poriadku a interných predpisov tohto zariadenia zistili na trávnatej ploche za veľkým toboganom otvorený poklop servisnej šachty, ktorá mala hĺbku približne 2,5 metra  a šírku približne 1 x 1 meter. Keďže v okolí sa pohybovalo veľa detí aj dospelých a potenciálne hrozil vážny úraz a následné zranenie pádom na dno šachty, mestskí policajti poklop na šachtu nasadili späť a bezpečne ju uzatvorili. Po tomto príslušníci na skutočnosť upozornili plavčíkov kúpaliska i prevádzkara pri hlavnom vchode, ktorý uviedol, že zabezpečí nápravu, aby sa podobná hrozba v budúcnosti v priestoroch kúpaliska neopakovala.

 

 15.07.2023 – SOBOTA :

Dve hodiny po poludní mestskí policajti počas hliadkovania na Štúrovej ulici zistili na chodníku nehybne ležiacu osobu a v jej okolí porozhadzované fľaše, papiere, oblečenie a iný drobný odpad. Mužovi skontrolovali vitálne funkcie s úmyslom poskytnúť mu predlekársku pomoc, tie mal stabilizované, pri vizuálnej prehliadke mu žiadne vonkajšie zranenia nezistili. Po prebratí sa 44 ročný muž z obce Dolné Obdokovce mestským policajtom vyjadril, že mu nič nie je, pomoc nepotrebuje a na mieste iba zaspal, lebo sa cítil unavený. Tiež uviedol, že v súčasnosti je statusom bezdomovec. Zasahujúci príslušníci skonštatovali, že nie je potrebné privolávať mužovi výjazd záchranárov. Miesto a okolie muž očistil od drobného odpadu, doriešený bol zmierlivo v zmysle zákona o priestupkoch, po vykonaní pohovoru následne z miesta odišiel.

 

V takmer identickom čase iná hliadka mestskej polície preverovala na sídlisku Klokočina na Partizánskej ulici podnet občana o nehybne ležiacom mužovi pri smetných nádobách. Vyslaní príslušníci muža našli, aj ten bol nezranený, pomoc nepotreboval a podľa známych medicínskych príznakov bol zjavne pod vplyvom alkoholu, čo mestským policajtom aj priznal. Muž z Klokočiny vo veku 56 rokov mal počas ležania stiahnuté nohavice, ktoré si po príchode príslušníkov obliekol späť. Aj s týmto mužom mestskí policajti vykonali štandardný pohovor o dodržiavaní verejného poriadku, za budenie verejného pohoršenia ho doriešili v zmysle priestupkového zákona napomenutím.  

 

Vo večerných hodinách príslušník operačného centra mestskej polície prijal oznam občana z Klokočiny o tom, že na Hviezdoslavovej ulici pred obchodným domom Billa vedľa vchodu leží na zemi muž bez pohybu. Na miesto vyslal motorizovanú hliadku, príslušníci pred obchodom zistili ležať muža v strednom veku, vďaka dobrej miestnej znalosti skonštatovali, že muž je statusom 46 ročný nitriansky bezdomovec. Ten nereagoval na žiadne podnety, v tesnej blízkosti vedľa neho na zemi ležala použitá injekčná striekačka s ihlou, ktorá mu vypadla z ruksaka. Mestskí policajti mu skontrolovali vitálne funkcie, ktoré boli v čase kontroly stabilizované, vonkajšie zranenia mu pri vizuálnej prehliadke nezistili, vnútorné poranenia alebo iné zdravotné problémy sa zjavne nedali zodpovedne vylúčiť. Z týchto dôvodov príslušníci mužovi privolali sanitku rýchlej zdravotnej pomoci, posádka po príchode muža prevzala na ďalšie vyšetrenie.

 

Hliadke mestskej polície počas poobednej kontroly verejného poriadku na kúpalisku jeden z plavčíkov oznámil skutočnosť, že sa pri bazéne nachádza muž, ktorý sa chcel ísť kúpať, pričom nemal na sebe kúpacie plavky a odmieta rešpektovať jeho pokyny na opustenie priestorov kúpaliska. Muža z Nitry vo veku 36 rokov zasahujúci mestskí policajti v areáli kúpaliska našli, po vykonaní pohovoru muž kúpalisko opustil.

 

16.07.2023 – NEDEĽA:

Tridsať minút po polnoci príslušník operačného centra mestskej polície prijal telefonický oznam občana o bitke v Aeroklube na Dlhej ulici v mestskej časti Janíkovce na letisku. Na miesto vyslal podnet preveriť a riešiť motorizované hliadky, na miesto prišli i privolané hliadky policajného zboru. Obe zložky eskalujúci konflikt spoločne v súčinnosti vyriešili a zabezpečili na mieste verejný poriadok a právny stav. Objasnenie a doriešenie fyzického konfliktu dvoch mužov si prevzali príslušníci policajného zboru. 

 

V dopoludňajších hodinách mestskí policajti predvádzali na útvar mestskej polície 51 ročného bezdomovca pôvodne z Veľkého Krtíša, ktorý na Štefánikovej triede na pešej zóne pred obchodom Úspech požíval alkoholické nápoje, hlasno a vulgárne vykrikoval, čím obťažovala pohoršoval ostatných prítomných občanov a návštevníkov Nitry. Mestskí policajti ho po príchode vyzvali, aby upustil od protiprávneho konania, ten sa však počas riešenia skutku a objasňovacích úkonov aj naďalej správal hrubo, urážal hliadku a pri zisťovaní totožnosti odmietol poskytnúť hodnoverné osobné údaje. Predvedenie na útvar sa nakoniec zaobišlo bez použitia donucovacích prostriedkov a bezdomovec začal pokyny mestských policajtov rešpektovať. Po spoľahlivom objasnení priestupku, vykonaní rázneho pohovoru o dodržiavaní verejného poriadku príslušníci muža za hrubé správanie doriešili v zmysle priestupkového zákona.

 

Dve hodiny po poludní 37 ročná žena z ubytovne na Sládkovičovej ulici podala telefonický podnet o tom, že ju údajne vo vchode napáda muž Ukrajinského pôvodu. Vyslaná hliadka zistila, že oznam sťažovateľky sa nezakladá na pravdivých informáciách a jeho obsah je značne skreslený. Po objasňovaní podnetu, vykonaných pohovoroch na recepcii so zamestnankyňou i s ostatnými bývajúcimi mestskí policajti skonštatovali, že 37 ročná Nitrianka napätú atmosféru v ubytovni spôsobuje sama svojim konaním a reakciami na ostatných spolubývajúcich tým, že fajčí na balkóne, v spoločných priestoroch a zároveň je na ostatných veľmi nepríjemná a arogantná. Sťažovateľka sa zasahujúcim mestským policajtom sama priznala, že to robí vedome, odmieta mať zatvorené okná v teple a preto je jej, podľa jej slov, jedno, že vďaka jej silnému fajčiarskemu návyku vpúšťa cigaretový dym aj do spoločných priestorov alebo do okien či balkónov ostatných nájomníkov ubytovacieho zariadenia. Keď ju niekto z ubytovaných osloví a požiada, aby užívala cigarety neobťažujúcim spôsobom, žena reaguje spravidla vznetlivo. Príslušníci mestskej polície s ňou vykonali pohovor, vyzvali ju, aby upustila od takéhoto správania a konania, rešpektovala interný poriadok ubytovne i práva ostatných spolubývajúcich. Za priestupok proti občianskemu spolunažívaniu robením schválností ju mestskí policajti zmierlivo doriešili napomenutím.

 

V rovnakom čase iná hliadka mestskej polície preverovala oznam o ďalšej ležiacej osobe, tentokrát na Oravskej ulici v mestskej časti Zobor. Telefonický podnet prevzal operačný príslušník mestskej polície a na miesto vyslal motorizovanú hliadku. Príslušníci na označenej ulici našli ležať na zemi muža, zároveň prišla i sanitka rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá chcela začať muža vyšetrovať a diagnostikovať, ten sa však, paradoxne, začal správať vulgárne, agresívne, pravdepodobne vplyvom vypitého alkoholu, čo sa dalo indikovať podľa známych vonkajších medicínskych symptómov užitia etanolu. Mestskí policajti poskytli zdravotníkom asistenciu a súčinnosť pri základom ošetrení 39 ročného muža z Nitry, neskôr, po upokojení, si ho posádka prevzala do svojej starostlivosti a previezla do nemocnice na ďalšiu diagnostiku.

 

Hliadky počas týždňa naďalej monitorovali, upozorňovali a riešili v centre mesta viaceré osoby bez domova, ktoré nejakým spôsobom narušovali verejný poriadok na pešej zóne a blízkom okolí.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.