Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vybrané prípady 13. týždeň 2023

Dátum: 06.04.2023
Autor: Mestská polícia mesta Nitra
Vybrané prípady 13. týždeň 2023

Na našej internetovej stránke Vám prinášame týždenné prehľady prípadov alebo zásahov príslušníkov Mestskej polície v Nitre. Do tohto prehľadu nezaraďujeme riešenia všetkých priestupkov alebo správnych deliktov, ktoré sme riešili či objasňovali, pretože opis tejto každodennej štandardnej práce by mohol pôsobiť nudným dojmom. Preto sme sa rozhodli v krátkosti opísať iba tie udalosti, ktoré sú o niečo neštandardnejšie, možno zaujímavejšie alebo si myslíme, že by ste o nich vedieť mali.

 

 

UDALOSTI  – 13. TÝŽDEŇ

 

27.03.2023 – PONDELOK:

Vo večerných hodinách hliadka mestskej polície na Jesenského ulici v mestskom parku preverovala oznam o spadnutom strome pri kúpalisku. Na mieste zistili zlomenú vŕba o veľkosti približne 15 metrov. Pri tomto incidente nebol nikto z občanov zranený, ani nebola občanom spôsobená škoda na majetku. Udalosť mestskí policajt nahlásili zodpovednej pracovníčke mestského úradu, ktorá zabezpečí odstránenie poškodenej dreviny.

 

28.03.2023 – UTOROK:

Mestskí policajti v popoludňajších hodinách preverovali oznam o žene, ktorá údajne leží na zemi na ulici Fraňa Kráľa vo dvore. Telefonický podnet prevzal príslušník operačného centra mestskej polície. Vyslaní zasahujúci príslušníci z motorizovanej hliadky na mieste zistili ženu z Nitry vo veku 82 rokov, ktorá ležala na zemi pred svojim bydliskom, kričala o pomoc a, podľa jej slov, nedokázala sa hýbať. Mestskí policajti jej preto privolali záchranárov, posádka si ženu prevzala do svojej starostlivosti a previezli ju na vyšetrenie do nemocnice.  Mestskí policajti zotrvali pri seniorke až do príchodu záchranárov a neskôr aj do príchodu dcéry zranenej dôchodkyne a vysvetlili jej zistené skutočnosti. Tá pred odchodom za matkou do nemocnice na pokyn mestských policajtov riadne uzamkla otvorený dom.

 

29.03.2023 – STREDA:

Na poludnie poctivý nitriansky občan odovzdal na útvare mestskej polície na ulici Na Hôrke na sídlisku Klokočina peňaženku s dokladmi, ktorú našiel zabudnutú v autobuse. Neskôr, v popoludňajších hodinách, hliadkujúcich mestských policajtov na ulici oslovil muž, ktorý im uviedol, že stratil peňaženku i doklady a zároveň sa ich spýtal, čo má robiť.  Po konzultácii s operačným príslušníkom mestskí policajti zistili, že sa jedná o 44 ročného muža z Nitry, majiteľa nálezu, ktorý pred niekoľkými hodinami priniesol iný občan. Keďže muž nebol ešte stratu nahlásiť na príslušnom oddelení policajného zboru, po preverení jeho totožnosti mu bol jeho majetok odovzdaný. Pri kontrole svojich osobných vecí muž vyhlásil, že mu z peňaženky nič nechýba a hliadke poďakoval.

 

30.03.2023 – ŠTVRTOK :

Mestskí policajti vo večerných hodinách vykonávali štandardnú kontrolu Skalnej ulice, kde sa na schodoch zdržujú mladí ľudia, znečisťujú verejné priestranstvo a často aj užívajú rôzne návykové látky. Pri kontrole príslušníci spozorovali štyroch mladíkov, ktorí sa v čase príchodu mestských policajtov schovávali pri kríkoch a manipulovali s upravenou plastovou fľašou. Keď sa k nim jeden z príslušníkov priblížil, jeden z mladíkov fľašu odhodil na zem, na mieste však už bolo jasne cítiť zápach marihuany. Počas pohovoru sa im 21 ročný mladík z Nitry priznal, že má u seba marihuanu a následne z čiernej kapsičky, ktorú mal prevesenú cez plece, vytiahol kovovú krabičku. Keď ju otvoril, nachádzala sa v nej zelená sušina. S ním sa na mieste nachádzali 20 ročný muž z Nitry, 17 ročný mladistvý z blízkej  obce Mojmírovce a 18 ročný mladík z Nitry. Na miesto bola privolaná hliadka PZ SR, keďže konanie mladíkov vykazovalo dôvodné podozrenie z naplnenia skutkovej podstaty trestného činu. Podozrivého 21 ročnému Nitranovi do príchodu príslušníkov policajného zboru mestskí policajti obmedzili na osobnej slobode a celý prípad odovzdali hliadke PZ SR, ktorá si ho prevzala na ďalšie objasnenie.

 

31.03.2023 – PIATOK :

Mestskí policajti v popoludňajších hodinách na Murániho ulici na sídlisku Klokočina preverovali podnet o tom, že z okna na štvrtom poschodí deti  údajne nebezpečne visia z okna parapetnej dosky a takto sa zrejme zabávajú. Vyslaní príslušníci sa bezodkladne presunuli na označenú adresu, v čase ich príchodu však už takúto opísanú činnosť detí nezistili. Oznamovateľka im ukázala okno, z ktorého videla visieť dieťa a príslušníkom sa podarilo rýchlo identifikovať konkrétny byt, v ktorom sa nachádzalo päť detí vo veku 14 rokov. Tie si v byte, kde neboli žiadni dospelí, urobili oslavu a zabávali sa aj takýmto nebezpečným spôsobom. Byt sa podarilo rýchlo identifikovať aj podľa hlasnej hudby, ktorá sa z neho šírila. Mestskí policajti vykonali pohovor s maloletými, ktorí sa následne všetci, okrem domáceho dievčaťa, presunuli domov. Nikto z prítomných podľa všeobecne známych medicínskych exogénnych symptómov nevykazoval užitie alkoholu alebo bežne známe návykové látky. Domáce dievča sa príslušníkom priznalo, že sa chcela pred kamarátmi predvádzať a preto sa za ruky zavesila na parapet okna. Uviedla, že jej matka je vo výkone trestu odňatia slobody a o ňu sa v súčasnosti stará jej stará matka, ktorá je momentálne v práci. So starou matkou sa príslušníci skontaktovali telefonicky a informovali ju o zistených skutočnostiach. Do bytu v krátkej dobe prišiel strýko maloletej, ktorý na ňu dočasne dozrie. Mestskí policajti si so starou mamou na neskorší čas dohodli osobné stretnutie, na ktorom babka uviedla, že dievča má problémové správanie, navštevuje psychológa a celá situácia ju veľmi mrzí. Svojej  vnučke v prítomnosti mestských policajtov dohovorila. Uviedla, že do práce išla nečakane, volali ju na poslednú chvíľu. Mestským policajtom poďakovala za vykonanú činnosť.  

 

01.04.2023 – SOBOTA :

Deväťdesiat minút po polnoci operátor kamerového systému mestskej polície spozoroval na monitoroch ženu, ktorá na Svätoplukovom námestí okradla spiaceho, zrejme opitého, muža na lavičke tak, že mu vzala peňaženku i mobilný telefón značky Iphone 11 zo zadného vrecka nohavíc. Presunula sa o niekoľko metrov ďalej smerom na Mostnú ulicu a preskúmala obsah peňaženky, či sa v nej nachádza nejaká finančná hotovosť. Keď zistila, že v peňaženke nie sú žiadne peniaze, vrátila sa a položila peňaženku späť k mužovi, ktorý bol zjavne značne pod vplyvom alkoholu a na pohyb okolo seba nereagoval. Operačný príslušník na upozornenie zamestnanca kamerového systému na miesto vyslal motorizovanú hliadku, príslušníci dokázali ženu na námestí nájsť, identifikovať a zadržať. Zistili totožnosť podozrivej 41 ročnej ženy z mesta Šaľa, tá sa zasahujúcim mestským  policajtom k skutku hneď priznala a uviedla, že si údajne chcela iba zaobstarať peniaze na cestu domov. Poškodeným bol 20 ročný muž z obce Horná Kráľová. Príslušníci pre dôvodné podozrenie z naplnenia skutkovej podstaty trestného činu krádeže ženu obmedzili na osobnej slobode a prostredníctvom operačného privolali na námestie hliadku PZ SR. Príslušníci policajného zboru po príchode prípad prevzali a podozrivú aj poškodeného predviedli na útvar policajného zboru za účelom ďalšieho objasňovania. Mestskí policajti následne o veci spísali úradný záznam a odovzdali ho kolegom v policajnom zbore.  

 

02.04.2023- NEDEĽA:

Hodinu po polnoci operátor kamerového systému spozoroval dve neznáme osoby, ktoré na Hviezdoslavovej triede pri Bille sprejovali reklamnú skruž a priľahlú tabuľu nápismi sprejom červenej farby. Operačný príslušník za nimi bezodkladne vyslal motorizovanú hliadku, príslušníci aj podľa pokynov z kamerového systému zadržali dvoch podozrivých Nitranov, ktorých doriešili na mieste v blokovom konaní.  Zároveň ich vyzvali, aby nastriekané nápisy odstránili a odstránili tak spôsobenú škodu.

 

V popoludňajších hodinách hliadka mestskej polície počas štandardnej kontrole verejného poriadku v okolí obchodného domu Tesco na Štefánikovej triede zistila dvoch chlapcov vo veku 15 a 16 rokov, ktorí mali pri sebe neotvorenú fľašku vodky, ktorú plánovali skonzumovať, príslušníci ich však nečakane prekvapili. Mladiství uviedli, že alkohol si zakúpili v obchodnom centre Mlyny v predajni Billa. Výzorom zjavne mladiství chlapci mestským policajtom v prevádzke označili konkrétnu predavačku, ktorá im alkohol predala.  Stotožnená predavačka bola za priestupok, ktorého sa dopustila, doriešená na mieste v blokovom konaní.

 

Vo večerných hodinách na Napervilskej ulici pri obchodnom centre Promenáda mestských policajtov oslovila posádka RZP a uviedla, že nevie nájsť dievča, ktoré tu niekde na okolí údajne odpadlo. Mestskí policajti okamžite prehľadali okolie a dievča našli v zadnej časti Promenády. Preniesli ju do prednej časti, kde bol lepší prístup RZP so sanitným vozom, záchranári si ju od mestských policajtov prevzali do svojej starostlivosti.

 

Na sídlisku Chrenová na Levickej ulici boli vo večerných hodinách odchytené dva psy rasy Maďarský stavač. Pri pokuse zistiť súčasného držiteľa psov zasahujúci policajti u operačného príslušníka zistili, že  majiteľovi psy ušli ešte pred dvomi dňami. Operačný príslušník zistil telefonický kontakt na 32 ročného majiteľa z obce Bádice a privolal ho na miesto. Ten si po stotožnení a preverení majetkovej príslušnosti k psom svojich zverencov v poriadku prevzal.  

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.