Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vybrané prípady 32. týždeň 2022

Dátum: 19.08.2022
Autor: Mestská polícia mesta Nitra
Vybrané prípady 32. týždeň 2022

Na našej webovej stránke Vám prinášame týždenné prehľady prípadov alebo zásahov príslušníkov Mestskej polície v Nitre. Do tohto prehľadu nezaraďujeme riešenia všetkých priestupkov alebo správnych deliktov, ktoré sme riešili či objasňovali, pretože opis tejto každodennej štandardnej práce by mohol pôsobiť nudným dojmom. Preto sme sa rozhodli v krátkosti opísať iba tie udalosti, ktoré sú o niečo neštandardnejšie, možno zaujímavejšie alebo si myslíme, že by ste o nich vedieť mali.

UDALOSTI  – 32. TÝŽDEŇ

 

08.08.2022 – PONDELOK :

V dopoludňajších hodinách príslušníci mestskej polície preverovali oznam o nájdenom tele mŕtvej srny na Diaľničnej ulici v nitrianskej mestskej časti Nový Lukov. Vyslaní príslušníci kadáver srny našli ležať na kraji vozovky, informovali preto zodpovedného člena miestne príslušného poľovníckeho združenia o zistených skutočnostiach a vyzvali ho, aby telo lesnej zveri sanoval z cestnej komunikácie. Ten prisľúbil úkon vykonať, pri neskoršej kontrole miesta príslušníci skonštatovali, že sanácia bola zrealizovaná.

 

Príslušník operačného centra mestskej polície v nočných hodinách prevzal podnet od pracovníčok penziónu na Považskej ulici na sídlisku Klokočina o tom, že pri ich zariadení leží na zemi neznámy muž. Vyslaní mestskí policajti oznam preverili, v čase ich kontroly sa na mieste na zemi žiadna osoba nenachádzala, muža so zhodným popisom však spozorovali na Partizánskej ulici, kde stál na vozovke v jazdných pruhoch a zastavoval idúce motorové vozidlá. Okamžite sa k nemu presunuli, na mieste sa im na potenciálne nebezpečné a nepredvídateľné konanie muža sťažoval jeden zo zastavených vodičov. Šesťdesiatdvaročného muža z Nitry mestskí policajti vyzvali, aby okamžite upustil od protiprávneho konania a presunul sa na chodník. Vodič zastaveného auta hliadke uviedol, že muž zastavil nielen jeho a po zastavení opakovane vodičov žiadal, aby ho odviezli domov. Podozrivý Nitran bol na mieste doriešený v zmysle zákona o priestupkoch a príslušníci ho vyzvali, aby po ceste domov na chôdzu využíval chodníky. Muž prisľúbil pokyny mestských policajtov dodržať a odišiel z miesta. Do konca nočnej zmeny nebol mestskej polícii hlásený podobný podnet.

 

09.08.2022 – UTOROK :

V ranných hodinách bol na Župnom námestí nájdený mobilný telefón značky Xiaomi Redmi spolu so slnečnými okuliarmi. Operačnému príslušníkovi sa podarilo skontaktovať príbuzného majiteľa telefónu a informoval ho o tom, kde si môže svoje zariadenie vyzdvihnúť. Štyridsaťjedenročný majiteľ z Nitry svoj majetok neskôr prevzal na útvare mestskej polície.

 

Operačný príslušník prijal oznam občana o uhynutej srne na Dražovskej ulici. Na miesto vyslal overiť podnet motorizovanú hliadku, tá skonštatovala opodstatnenosť a k mŕtvemu zvieraťu privolala hospodára miestne príslušného poľovníckeho združenia, ktorý si telo prevzal a miesto sanoval.

 

V popoludňajších hodinách v dopravnej špičke príslušník operačného centra prijal oznam o zablokovanej vozovke  na ulici Fraňa Mojtu. Po príchode na miesto spoločne s hliadkou policajného zboru navigovali pri vycúvaní zo zablokovanej ulici vodiča autobusu MAD, ktorý nemohol pre zle zaparkované vozidlo na konci spomenutej ulice vyjsť. Keďže tento cestný úsek je jednosmerný, vodič musel okolo zaparkovaných vozidiel opatrne vycúvať, aby ich nepoškodil. Mestskí policajti dočasne zastavili premávku na začiatku ulice, aby prichádzajúce vozidlá neznemožnili vycúvanie autobusu, príslušníci PZ SR asistovali vodičovi pri cúvaní pomedzi vozidlá. Na vozidlo, ktorého vodič svojim konaním spôsobil túto komplikovanú dopravnú situáciu, mestskí policajti založili blokovacie zariadenie, v priebehu päťdesiatich minút sa vodič prihlásil a po doriešení priestupku vozidlo preparkoval. Po odblokovaní vozidla operačný príslušník telefonicky informoval dispečing dopravnej spoločnosti  o sprejazdnení ulice.

 

10.08.2022 – STREDA :

Počas hliadkovania mestskí policajti zistili na Bratislavskej ulici na parkovisku pri hypermarkete Tesco zabudnuté kľúče vo dverách zaparkovaného motorového vozidla. Príslušníci sa pokúsili zistiť totožnosť a telefonický kontakt držiteľa vozidla, avšak neúspešne. Z tohto dôvodu vozidlo uzamkli, kľúče z dvier zobrali a za stierač vodičovi ponechali odkaz, kde si môže kľúče prevziať. Vodič si neskôr na útvare mestskej polície svoje kľúče od vozidla prevzal od operačného príslušníka.

 

Príslušníci v dopoludňajších hodinách počas hliadkovania v uliciach mestskej časti Čermáň na Hlbokej ulici zistili  sediacu staršiu ženu, ktorá krvácala zo zranení na ruke a z rany na obočí na hlave. Nitrianka vo veku osemdesiatsedem rokov bola pri vedomí a orientovaná, vitálne funkcie mala stabilizované, príslušníkom uviedla, že zranenia si spôsobila pádom na zem po tom, čo sa potkla na nerovnosti na chodníku. Seniorku si na ďalšie vyšetrenie prevzala posádka privolanej sanitky rýchlej zdravotnej pomoci, mestskí policajti telefonicky informovali o stave matky i jej dcéru, ktorú uviedla, že sa okamžite presúva do nitrianskej nemocnice.  

 

V popoludňajších hodinách príslušníci mestskej polície v mestskej časti Zobor na Azalkovej ulici odchytili psa rasy nemecký ovčiak, ktorý po uliciach pobehoval bez dozoru. Keďže pes nemal na sebe žiadne markery, ktoré by mohli pomôcť zistiť totožnosť jeho súčasného alebo bývalého držiteľa, mestskí policajti psa odovzdali privolaného zmluvnému nitrianskemu veterinárovi, ktorý psa prevzal a ustajnil.  

 

Operačný príslušník mestskej polície prijal telefonickú žiadosť o pomoc matky z Hlbokej ulici v mestskej časti Čermáň, ktorá uviedla, že ju napáda jej dvanásťročný syn, demoluje byt a nevie si s ním rady. Na miesto bezodkladne vyslal motorizovanú hliadku, tej po príchode matka uviedla, že syn trpí psychickými poruchami, ale odmieta užívať predpísané lieky. Zasahujúci príslušníci znížili tenziu napätej atmosféry v domácnosti vhodným rozhovorom, vykonali individuálny pohovor i s maloletým chlapcom a po jeho upokojení mu matka v ich prítomnosti podala lieky. Chlapec ich v poriadku užil a uložil sa na odpočinok, mestskí policajti neskôr vykonali pohovor i s matkou a vysvetlili je, ako má postupovať, ak by sa podobná situácia opakovala. Pre nízky vek bol skutok maloletého odložený a neriešený ako priestupok.

 

11.08.2022 – ŠTVRTOK :

Mestskí policajti sa skontaktovali so zákonnou zástupkyňou mladistvého, ktorý minulý týždeň na sídlisku Klokočina vyhadzoval z okna prázdne vypité sklenené fľaše od piva a nebolo možné sa s ňou skontaktovať, keďže bola v čase skutku odcestovaná. S matkou i so synom vykonali výchovný pohovor o nebezpečnosti podobného konania, zároveň ich informovali, že skutok bol oznámený na sociálny útvar nitrianskeho mestského úradu, keďže mladistvý, okrem porušenia príslušného ustanovenia zákona o priestupkoch, porušil i zákaz užívania alkoholu osobám mladším ako 18 rokov taxatívne určenom v inej právnej norme. Mladistvý bol za priestupok doriešený v zmysle zákona o priestupkoch.

Mestskí policajti v popoludňajších hodinách počas hliadkovania našli na Wilsonovom nábreží pri rieke osobné doklady pohodené v tráve. Príslušníci doklady ženy z obce Malý Lapáš po spísaní úradného záznamu odovzdali na príslušnom oddelení  PZ SR.

 

12.08.2022 – PIATOK :

V ranných hodinách príslušníci mestskej polície spozorovali na ulici Štefánikova trieda v centrálnej pešej zóne na dlažbe ležať staršieho muža, ktorý bol značne zakrvavený. Vďaka miestnej znalosti mestskí policajti muža opoznali ako nitrianskeho bezdomovca vo veku šesťdesiatsedem rokov. Podľa prítomných svedkov i mužovho potvrdenia si zranenia privodil vlastným zavinením, uviedol, že sa mu zatočila hlava a spadol na dlažbu. Privolaná posádka RZP si muža prevzala a previezla na vyšetrenie do nemocnice. Do ich príchodu mestskí policajti pri mužovi zotrvali a poskytli mu prvú pomoc.

 

V popoludňajších hodinách na telefonickú žiadosť z dispečingu tiesňovej linky 112 mestskí policajti preverovali opodstatnenosť telefonických oznámení viacerých občanov o ležiacom mužovi  na Staničnej ulici na autobusovej stanici.  Mal sa tam nachádzať muž, ktorý bol v nitrianskej fakultnej nemocnici ošetrený a na vlastnú žiadosť prepustený a teraz údajne znovu, podľa občanov, potrebuje pomoc. Na miesto vyslal hliadku, ktorá sa aktuálne nachádzala v blízkosti autobusovej stanici, tam však žiadneho zraneného muža nenašli, rovnako ani v blízkom okolí. Po kontrole širšieho okolia na parkovisku pred Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny našli predmetného päťdesiatsedemročného muža z obce Čierne Kľačany. Ten príslušníkom uviedol, že RZP ho ráno previezla do nemocnice, kde ho ošetrili a na jeho žiadosť prepustili. Pri rozhovore s mestskými policajtmi muž potvrdil, že aktuálne nemá žiadne zdravotné problémy, ani ťažkosti, ale potreboval by, aby znova prišla po neho sanitka RZP a odviezli ho domov. Príslušníci mužovi vysvetlili, že na tieto účely záchranné vozidlá neslúžia, poradili mu, že keď sa potrebuje dostať domov, má využiť taxislužbu, blízku hromadnú dopravu, prípadne má využiť pomoc rodiny alebo priateľov. Zasahujúci mestskí policajti o zistenej skutočnosti informovali dispečnig záchranárov a skonštatovali, že výjazd sanitky nie je akútne potrebný.

 

Približne o hodinu neskôr hliadkujúci mestskí policajti preverovali ďalší nahlásený podnet na bezplatné číslo 159. Podľa oznamovateľa sa mal na Staničnej ulici vedľa autobusovej stanici pri bývalých verejných toaletách nachádzať dezorientovaný muž s jednou rukou. Po príchode príslušníci zistili na mieste šesťdesiatsedemročného nitrianskeho bezdomovca, ktorý bol aktuálne triezvy, orientovaný, mal však problém so samostatnou chôdzou. Príslušníkom uviedol, že na ulici žije niekoľko mesiacov, rád by však šiel do akéhokoľvek útulku. Uviedol tiež, že v súčasnosti nepotrebuje ošetrenie lekárom. Operačný príslušník mužovi telefonicky operatívne zabezpečil ubytovanie v mestskom útulku na Štúrovej ulici. Keďže služobné vozidlo je možné využívať iba na špecifické účely, nie na rozvoz občanov po meste, mestskí policajti mužovi v neďalekej  taxislužbe zabezpečili odvoz do zariadenia. Zároveň sa ponúkli, že prevoz zaplatia, taxikár však odmietol prevziať peniaze od mestských policajtov a muža do zariadenia previezol. Tam príslušníci invalidovi bez domova fyzicky pomohli vystúpiť a premiestniť sa až k dverám zariadenia, kde si ho prevzal sociálny pracovník. Ten bezdomovca opoznal a príslušníkom uviedol, že v minulosti užíval alkoholické nápoje, čo je v ubytovacom zariadení zakázané a zrejme z tohto dôvodu zo zariadenia dobrovoľne odišiel.

 

13.08.2022 – SOBOTA :

Na pokyn operačného príslušníka mestskej polície sa v dopoludňajších hodinách motorizovaná hliadka presunula preveriť oznam o zranenom mužovi pred budovou okresného úradu. Vyslaní mestskí policajti našli pred budovou úradu na lavičke sedieť zraneného muža vo veku päťdesiatdva rokov, ktorý mal krvácajúce zranenie v oblasti tváre. Z miestnej služobnej znalosti mali vedomosť, že sa jedná o muža bez domova. Muž bol orientovaný, bez vážnejších zranení, na bolesti alebo iné zdravotné ťažkosti sa nesťažoval, na ošetrenie rán mu mestskí policajti privolali rýchlu zdravotnú pomoc, posádka ktorej si ho po prehliadke prevzala do svojej starostlivosti. Keďže zranenia boli iba povrchové, bezdomovec si po sebe z okolia lavičke dobrovoľne odstránil znečistenie miesta rôznym drobným odpadom, ktoré sám spôsobil a vyhodil ho do blízkej smetnej nádoby.  

 

Na útvar mestskej polície priniesol poctivý nitriansky občan stoeurovú bankovku, ktorú našiel zabudnutú v telese bankomatu ČSOB na Hviezdoslavovej triede na sídlisku Klokočina. Príslušník operačného centra o prijatom náleze spísal úradný záznam a finančná hotovosť 100,- € bude odovzdaná na pobočke príslušnej inštitúcii v najbližší pracovný deň.

 

V popoludňajších hodinách mestskí policajti preverovali oznam o nalomenom konári, ktorý visí zo stromu na Južnej ulici nad vozovkou. Vyslaní mestskí policajti na mieste vyhodnotili oznam ako opodstatnený, konár väčších rozmerov nebezpečne zasahoval do vozovky, čím sa stal potenciálnou hrozbou pre peších i motorizovaných účastníkov cestnej premávky na tomto úseku. Príslušníci nedokázali vlastnými silami a prostriedkami drevinu odstrániť, preto na miesto privolali výjazd hasičov, ktorí svojou technikou hrubý konár spílili a spoločne s mestskými policajti ho preniesli mimo vozovku, odkiaľ bude neskôr drevina odstránená.

 

Vo večerných hodinách príslušníci mestskej polície počas hliadkovania zistili na Parkovom nábreží voľne sa pohybujúceho psa bez dozoru. Psa odchytili a keďže ten nemal na sebe evidenčnú známku, ani iné markery umožňujúce stotožniť jeho majiteľa, na miesto privolali nitrianskeho zmluvného veterinára, ktorý si psa prevzal a ustajnil vo svojom zariadení.

 

V nočných hodinách na Mostnej ulici neďaleko križovatky s ulicou Kmeťkova mestskí policajti spozorovali dvojicu, muž a ženu, medzi ktorými bol zjavný konflikt, hlasno sa hádali, muž bol vulgárny a do ženy niekoľko krát sotil rukami. Po príchode k osobám príslušníci zistili, že sú manželia, dvadsaťtriročná žena na mieste poprosila mestských policajtov o pomoc, keďže si, podľa jej tvrdenia, dlhodobo nevie s manželom pomôcť. Tiež uviedla, že aktuálne nie je zranená a trestné oznámenie podávať nechce. Manžela príslušníci vyzvali, aby upustil od protiprávneho konania a preukázal svoju totožnosť,  ten však nereagoval, policajtov ignoroval a naďalej sa hádal s manželkou. Mestskí policajti muža opakovane vyzvali, aj poučili, že ak výzve nevyhovie, bude predvedený na útvar mestskej polície a v prípade kladenia aktívneho alebo pasívneho odporu môžu byť použité donucovacie prostriedky. Muž však naďalej nereagoval, hliadku si nevšímal, neustále verbálne napádal manželku i v prítomnosti príslušníkov. Keďže výzve nevyhovel, mestskí policajti použili voči mužovi miernejšie donucovacie prostriedky, hmaty a chvaty. Počas zákroku agresívny muž kládol aktívny odpor, pričom lakťom rozbil čelné sklo na služobnom vozidle mestskej polície. Pri zákroku, ani počas predvádzania, zranený nebol, neskôr sa upokojil a začal spolupracovať. Na útvare mestskej polície ho mestskí policajti za hrubé správanie doriešili v blokovom konaní, spôsobenú škodu na služobnom vozidle mestskej polície bude musieť nahradiť. Priestupca zavinenie poškodenia cudzej veci uznal a uviedol, že škodu uhradí.

 

14.08.2022 - NEDEĽA :

Na poludnie operačný príslušník prijal prosbu o pomoc nitrianskeho občana, ktorému sa stratil psík a nevie ho nájsť. Na miesto, kde psíka videli naposledy, vyslal hliadku, aby preverila blízke i širšie okolie. Operačný zároveň vydal pokyn aj operátorovi kamerového systému, aby vizuálne preveril monitorované ulice. Psa, kríženca hnedej farby, sa podarilo nájsť i odchytiť, o čom bol informovaný jeho majiteľ. Ten sa dostavil na miesto odchytu k zasahujúcim mestským policajtom, poďakoval im za dobrú prácu a psa si v poriadku prevzal. Na vysvetlenie uviedol, že psík mu vyskočil z auta počas presunu na obednú prestávku.

 

Vo večerných hodinách na bezplatnú linku mestskej polície 159 nitriansky občan  oznámil nález finančnej hotovosti v sume 30,- €, ktoré našiel nevyzdvihnuté v telese bankomatu SLSP na Dunajskej ulici na sídlisku Klokočina. Hliadkujúci mestskí policajti od neho na mieste hotovosť prevzali, o náleze spísali úradný záznam a peniaze budú odovzdané v príslušnej banke cez pracovný deň.

 

Príslušník operačného centra mestskej polície prijal telefonický podnet od občanov zo sídliska Chrenová o tom, že na Kremnickej ulici na detskom ihrisku sa nachádzajú osoby, ktoré vulgárne a hlasno vykrikujú a sú pravdepodobne pod vplyvom alkoholu. Na označené miesto operačný okamžite vyslal motorizovanú hliadku, aby nahlásený podnet preverila a zabezpečila verejný poriadok. Príslušníci zistili na mieste dve mladistvé osoby, ktoré zjavne boli, podľa všeobecne známych exogénnych medicínskych príznakov, pod vplyvom alkoholu. Po predvedení a zistení totožnosti na útvare mestskej polície ich príslušníci podrobili aj dychovej skúške na prítomnosť alkoholu, u jedného z nich sedemnásťročného mladistvého z Janíkoviec, prístroj určil 0,55 promile, u druhého, rovnako starého chlapca z Nitry, vyše 1 promile alkoholu v krvi.  K obidvom mladistvým mestskí policajti privolali zákonných zástupcov, aby ich informovali o zistených skutočnostiach a aby si svoje deti prevzali do svojej starostlivosti. Miera intoxikácie nebola v takej intenzite, aby si ich zdravotný stav vyžadoval vyšetrenie lekárom.

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.