Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vybrané prípady 19. týždeň 2022

Dátum: 18.05.2022
Autor: Mestská polícia mesta Nitra
Vybrané prípady 19. týždeň 2022

Na našej webovej stránke Vám prinášame týždenné prehľady prípadov alebo zásahov príslušníkov Mestskej polície v Nitre. Do tohto prehľadu nezaraďujeme riešenia všetkých priestupkov alebo správnych deliktov, ktoré sme riešili či objasňovali, pretože opis tejto každodennej štandardnej práce by mohol pôsobiť nudným dojmom. Preto sme sa rozhodli v krátkosti opísať iba tie udalosti, ktoré sú o niečo neštandardnejšie, možno zaujímavejšie alebo si myslíme, že by ste o nich vedieť mali.

 

UDALOSTI  – 19. TÝŽDEŇ

 

09.05.2022 – PONDELOK:

V popoludňajších hodinách mestskí policajti preverovali oznam z mestskej časti Orechov dvor o uhryznutí mladistvého dievčaťa psom. Hliadka sa skontaktovala s oznamovateľkou, matkou dievčaťa, zistili jej zranenia evidentne spôsobené od psieho uhryznutia. Mladistvú pohrýzol pes, kríženec strednej veľkosti, mestskí policajti objasňovaním zistili aj majiteľku psa, bola ňou miestna dvadsaťdeväťročná žena z komunity, ktorú príslušníci doriešili v blokovom konaní za priestupok v zmysle zákona č.282/ 2002 Z.z. Zároveň ju vyzvali, aby absolvovala so psom prehliadku u veterinára a potvrdenie priniesla k nahliadnutiu na útvar mestskej polície. Príslušníci pri riešení zároveň zistili, že majiteľka si nesplnila povinnosť prihlásenia psa do evidencie, preto ju aj v tejto veci vyzvali, aby tak urobila nasledujúci deň v budove Mestského úradu v Nitre. 

 

10.05.2022 – UTOROK:

Príslušníci mestskej polície v nočných hodinách preverovali oznam občianky sídliska Klokočina z Benkovej ulice o neznámom bezdomovcovi ležiacom vo vchode na 7. poschodí panelového domu. Mestskí policajti hneď po príchode začuli z horných poschodí hluk z chodby, preto sa rýchlo presunuli na siedme poschodie, kde na mieste zistili ležať na podlahe staršieho muža bez nohavíc, len v ponožkách, pod mužom bolo namočené, príslušníci ho uložili do stabilizovanej polohy. Vedľa ležiaceho muža bolo rozbité sklo zo sklenej výplne výťahu, jedny z bytových dverí boli zjavne dokopané, zašpinené, ale mechanicky nepoškodené. Osoby, bývajúce vo vchode, ktoré sa tiež nachádzali na  mieste, uviedli, že sa nejedná o bezdomovca, ale sa ide o ich suseda. Príslušníci mu skontrolovali vitálne funkcie, tie boli stabilizované, zistili mu však otvorenú krvácajúcu ranu na nohe. Po chvíli snaženia sa muž vo veku sedemdesiatsedem rokov začal preberať, bol čiastočne orientovaný. Senior začal s hliadkou komunikovať a uviedol, že si nepamätá, čo robil, čo sa stalo, ani ako sa sem dostal. Keďže sa nedali vylúčiť vnútorné zranenia spôsobené pádom na dlažbu, predovšetkým hlavy, hliadka seniorovi privolala rýchlu zdravotnú pomoc. Zároveň sa o stave osamelého dôchodcu snažili informovať a privolať niekoho z rodinných príbuzných, pretože posádka RZP sa medzitým vyjadrila, že muža nebudú prevážať na ďalšie vyšetrenie a podľa nich nie je potrebná hospitalizácia ani ďalšie vyšetrenia. Mestskí policajti našli a oslovili jeho dcéru, ktorú na miesto z jej trvalého bydliska aj operatívne previezli, keďže ona tú možnosť nemala. Dcéra poskytla zdravotníkom potrebné informácie o chorobách, na ktoré sa jej otec lieči, tiež o liekoch, ktoré užíva. Zároveň príslušníkom oznámila, že s otcom dočasne zostane a prevezme si ho do svojej starostlivosti. Tí ju na záver poučili o povinnosti zabezpečiť opravu sklenej výplne na výťahu, ktorú jej otec rozbil. Počas zákroku i po ňom mestskí policajti miesto okolo výťahu dočasne improvizovane zabezpečili páskou proti prípadnému úrazu. 

 

11.05.2022 – STREDA:

V neskorých nočných hodinách príslušníci mestskej polície preverovali oznam z Mostnej ulice o mužovi, ktorý údajne leží pri zastávke autobusu na zemi. Telefonický podnet prijal príslušník operačného pracoviska, ktorý na označené miesto hneď vyslal motorizovanú hliadku. Príslušníci na Mostnej ulici našli ležať na zemi dvadsaťjedenročného muža, ktorý bol silne intoxikovaný alkoholom, čo sa dalo rozpoznať podľa všeobecne známych vonkajších medicínskych príznakov. Vitálne funkcie mal síce stabilizované, ale mal zjavne spomalené dýchanie, nebol schopný komunikovať a neustále zvracal, čo indikovalo začiatok komatózneho stavu otravy alkoholom. Z tohto dôvodu ho príslušníci okamžite uložili do stabilizovanej polohy a privolali mu sanitku rýchlej zdravotnej pomoci, posádka ktorej muža previezla do nemocnice na detoxikáciu.

 

12.05.2022 – ŠTVRTOK :

V skorých popoludňajších hodinách príslušník operačného centra mestskej polície prijal takmer identický oznam o ležiacej osobe, tentokrát na ulici Na Vŕšku. Vyslaná hliadka na mieste zistila muža z Nitry vo veku tridsaťpäť rokov, ktorý ležal na zemi na chodníku. Aj tento muž bol evidentne výrazne pod vplyvom alkoholu, silno zvracal, veľmi ťažko komunikoval, nemal však vonkajšie  zranenia. Keďže hrozili následky zo silnej intoxikácie, mestskí policajti aj jemu privolali rýchlu zdravotnú pomoc. Zdravotníci si aj tohto muža po úvodnej prehliadke prevzali a previezli na detoxikáciu a ďalšie ošetrenie do nitrianskej nemocnice.

Motorizovaná hliadka mestskej polície sa na pokyn operačného príslušníka presunula na sídlisko Chrenová na Výstavnú ulicu. Tam ich o súčinnosť požiadala hliadka policajného zboru z útvaru pohotovostnej motorizovanej jednotky v súvislosti s osadením blokovacieho zariadenia na osobné motorové vozidlo s litovským evidenčným číslom, do ktorého sa chcel dostať mladý muž pomocou „šperháka“. Hliadka policajného zboru mu tento úkon odmietla povoliť, muž namietal, že v aute má zamknuté doklady, ale kľúče od neho nie, údajne ich má jeho matka. Príslušníci ho vyzvali, aby si kľúče od vozidla riadne zabezpečil od matky a následne vydali pokyn na osadenie technického prostriedku na zabránenie odjazdu litovského motorového vozidla. To bolo z vozidla demontované až na druhý deň, keď dvadsaťdvaročný Litovčan predložil doklady od vozidla a riadne si ho odomkol originálnym kľúčom. Tento úkon mestskí policajti vykonali opäť za prítomnosti hliadky policajného zboru.  

 

13.05.2022 – PIATOK :

Príslušníci mestskej polície v popoludňajších hodinách na Štefánikovej triede prevzali od personálu jednej z prevádzok nájdenú dámsku peňaženku. Mestskí policajti po skontrolovaní obsahu zistili, že vo vnútri sa nachádzajú dve vkladné knižky občianky z obce Sokolníky vo veku osemdesiatsedem rokov. Operačnému príslušníkovi sa podarilo získať kontakt na jej príbuznú v meste Nitra, nevestu seniorky, tá si majetok svojej svokry neskôr prevzala na útvare mestskej polície na Cintorínskej ulici.

V nočných hodinách príslušník operačného centra prijal oznam o mladom chlapcovi, ktorý sa údajne nachádza v podnapitom stave na autobusovej stanici. Hliadka sa bezodkladne presunula na stanicu, kde našla sedemnásťročného mladistvého chlapca, ktorý javil známky užitia návykovej  látky, pravdepodobne alkoholu. Mladistvý bol v zlom zdravotnom stave, odev mal znečistený zvratkami, sťažka dýchal, s problémami komunikoval. Pre jeho nízky vek mu hliadka privolala rýchlu zdravotnú pomoc, lekár však po skontrolovaní mladistvého skonštatoval, že hospitalizácia v nemocnici nie je potrebná, keďže sa medzitým prebral. Po kontrole mladistvého posádka RZP miesto opustila. Mestskí policajti k chlapcovi privolali jeho otca, za jeho prítomnosti sa syn podrobil dychovej skúške na alkohol s výsledkom vyše 1,3 promile alkoholu v krvi. Rodičia si syna od príslušníkov mestskej polície prevzali do svojej starostlivosti a odviezli domov. Ešte predtým ich však príslušníci informovali, že správny delikt ich syna bude oznámený na sociálny útvar mestského úradu na doriešenie, keďže mladistvý podľa zákona 219/1996 Z.z. porušil zákaz konzumácie alkoholu osobám mladším ako 18 rokov.

 

14.05.2022 – SOBOTA :

Mestskí policajti v nočných hodinách postupne dvakrát zasahovali v hotely H11 na Ďurkovej ulici, kde sa snažili vyriešiť sedem telefonických sťažností občanov na rušenie nočného pokoja reprodukovanou hudbou z hotelovej terasy.  Občania sa zhodne vyjadrovali, že sa situácia s rušením nočného pokoja z predmetného hotela  začína opakovať a podobať situácii z pred dvoch rokov pred kovidovou pandémiou, keď každý týždeň v piatok, prípadne v sobotu, boli organizované podobne hlučné večierky. Sťažujúci sa občania už vopred upozorňovali mestských policajtov, že hliadky pravdepodobne nezabezpečia upokojenie situácie, pretože majiteľ údajne v minulosti býval sám účastný diskoték a riešenie či nápravu ignoruje. Vyslaní mestskí policajti po príchode vykonali pohovor s recepčnou hotela, tá predložila riadne povolenie na predĺženie prevádzkových hodín. Napriek tomu, že majiteľ hotela nebol ochotný prísť na recepciu, recepčná v jeho mene prisľúbila, že reprodukovanú hudbu ukončí, preto bola zmierlivo doriešená napomenutím. Keďže ani po takmer hodine hlasná hudba ukončená nebola, príslušníci si po opakovaných sťažnostiach pri druhej kontrole v hotely nechali privolať  zodpovedného prevádzkara hotela a za rušenie nočného kľudu mu uložila na mieste blokovú pokutu. Zároveň ho vyzvali, aby bezodkladne ukončil hudobnú produkciu, čo prevádzkar uposlúchol.

 

15.05.2022 - NEDEĽA:

V skorých ranných hodinách príslušník operačného centra mestskej polície prijal podnet z mestskej časti Čermáň o tom, že na Hlbokej ulici sa neznáma osoba v čiernej mikine s kapucňou s vytŕčajúcimi červenými vlasmi pohybuje po parkovisku, má v ruke drôt a pravdepodobne má v úmysle vlámať sa do niektorého z vozidiel. Operačný príslušník bezodkladne na miesto vyslal motorizovanú hliadku, tá po príchode podľa popisu zistila a zadržala podozrivého muža, ktorý sa snažil so skrutkovačom vylomiť dvere na osobnom motorovom vozidle BMW s nitrianskym evidenčným číslom. Muž mal na streche vozidla odložený a pripravený aj zohnutý drôt.  Zasahujúcim príslušníkom na vysvetlenie uviedol, že je vlastníkom predmetného auta a údajne má v ňom ponechané kľúče od prenajatého bytu, do ktorého sa teraz nevie dostať. Uviedol, že býva neďaleko na Hlbokej ulici. Mestskí policajti osobu i poskytnuté informácie preverili a zistili, že vozidlo skutočne patrí dvadsaťsedemročnému Nitranovi, ten policajtom vysvetlil, že sa mu podobná situácie stala v minulosti niekoľkokrát a rovnako, ako teraz, si auto otvoril svojpomocne. Príslušníci mu poradili konkrétnu spoľahlivú kľúčovú službu, ktorej odborníci mu vozidlo dokážu otvoriť bez poškodenia dverí či zámku. Skutok nebol riešený ako protiprávne konanie, potešujúce bolo zistenie, že občania mesta Nitry si aj v skorých ranných hodinách pozorne všímajú dianie okolo seba na verejnom priestranstve a spozorované podozrenia sú ochotní aktívne nahlásiť.

Vo večerných hodinách hliadky mestskej polície zasahovali pri požiari na ulici Janka Kráľa v Dome opatrovateľskej služby. Ten z dosiaľ nezistených príčin  vznikol v jednom z bytov na poschodí. Na mieste sa nachádzali hliadky policajného zboru i hasiči, ktorí hasili požiar na druhom poschodí v pavilóne A. Mestskí policajti poskytli asistenciu pri znášaní približne 15-ich seniorov zo silne zadymeného druhého poschodia. Prostredníctvom operačného príslušníka boli o situácii informovaní rodinní príslušníci, ktorí si seniorku z bytu, kde vznikol požiar, zobrali domov. Ostatní boli vyvedení von z budovy, kde dostali vodu a bolo im poskytnuté prvotné lekárske ošetrenie. Keďže po požiari a hasení bolo päť bytov neobývaných a budova bola zadymená, seniorom bolo zabezpečené náhradné ubytovanie v mestskom zariadení na Amfiteátri. Tam ich previezli autobusom nitrianskeho Hasičského a záchranného zboru. Neskôr mestskí policajti dezorientovaným a hladným seniorom v ubytovacom zariadení zabezpečili stravu a pitný režim. Všetkých ostatných seniorov z postihnutého pavilónu A, ktorých byty boli obývateľné, mestskí policajti postupne odprevadili  do svojich bytov. Zásah a činnosť v súvislosti s požiarom v Dome opatrovateľskej činnosti trvali približne do polnoci.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.