Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vybrané prípady 9. týždeň 2022

Dátum: 14.03.2022
Autor: Mestská polícia mesta Nitra
Vybrané prípady 9. týždeň 2022

Na našej webovej stránke Vám prinášame týždenné prehľady prípadov alebo zásahov príslušníkov Mestskej polície v Nitre. Do tohto prehľadu nezaraďujeme riešenia všetkých priestupkov alebo správnych deliktov, ktoré sme riešili či objasňovali, pretože opis tejto každodennej štandardnej práce by mohol pôsobiť nudným dojmom. Preto sme sa rozhodli v krátkosti opísať iba tie udalosti, ktoré sú o niečo neštandardnejšie, možno zaujímavejšie alebo si myslíme, že by ste o nich vedieť mali.

UDALOSTI  – 9. TÝŽDEŇ

 

28.02.2022 – PONDELOK:

Hodinu po polnoci bola motorizovaná hliadka mestskej polície operačným príslušníkom vyslaná preveriť telefonický oznam občana sídliska Klokočina o tom, že v pivničných priestoroch panelového domu na ulici Na Hôrke sa pohybujú podozrivé osoby, údajne bezdomovci, ktorí pravdepodobne vykrádajú pivnice. Vyslaní príslušníci sa urýchlene presunuli na označenú adresu a na mieste zistili tri osoby, dvoch mladých mužov a jedno dievča. Po krátkom objasňovaní podnetu mestskí policajti zistili, že sa nejedná ani o zlodejov, ani o bezdomovcov, išlo o mladých ľudí, ktorí mali trvalý pobyt v panelovom dome a pri pivnici sa iba rozprávali. Príslušníci s nimi vykonali pohovor a odporučili im pokračovať v rozhovore v bytových jednotkách alebo na inom mieste, aby prípadne nenarúšali nočný pokoj občanov. Po tomto mladí ľudia pivničné priestory opustili, oznamovateľ bol o zistených skutočnostiach informovaný.

 

V popoludňajších hodinách príslušník operačného centra mestskej polície prijal oznam občana o osobe, ktorá je údajne sporo oblečená a túla sa po ulici J. Kráľa a okolí. Na miesto vyslal podnet preveriť najbližšiu motohliadku, tá na označenej ulici zistila muža z Nitry vo veku dvadsaťsedem rokov, značne obézneho, v chladnom počasí mal na sebe iba tričko a krátke nohavice. Hliadke uviedol, že bol údajne iba na nákup. Keďže sa v čase kontroly nedopúšťal žiadneho protiprávneho konania, po pohovore a odporúčaní mestských policajtov šiel domov do miesta trvalého bydliska.

 

01.03.2022 – UTOROK:

Príslušník operačného strediska mestskej polície v popoludňajších hodinách prijal telefonický podnet o nehybne ležiacom mužovi na verejnom WC na ulici Štefánikova trieda pri mestskej tržnici. Vyslaná hliadka na mieste našla muža z obce Horné Zelenice vo veku tridsaťjeden rokov, skontrolovali mu vitálne funkcie, tie boli v poriadku, nevykazoval žiadne vonkajšie zranenia. Muž po zobudení uviedol, že len zaspal, lebo sa cítil unavený. Prehlásil, že nemá žiadne zdravotné problémy a nepotrebuje ošetrenie lekárom. Príslušníci mestskej polície podnet doriešili zmierlivo v zmysle priestupkového zákona, po pohovore muž miesto opustil.   

 

02.03.2022 – STREDA:

V popoludňajších hodinách príslušníci v motohliadke mestskej polície stáli na križovatke ulíc Štúrova a Párovská, čakali na zelený svetelný signál, sediac štandardne pozorovali a vnímali dianie okolo seba, keď si všimli, že starší pán mohutnej postavy spadol na zem a zostal ležať. Obaja urýchlene vystúpili z auta, podišli k mužovi vo veku približne sedemdesiat rokov,  skontrolovali mu vitálne funkcie a prehliadli ho, či nemá nejaké vonkajšie zranenia. Keď zistili, že seniorovi absentuje tep a nedýcha, príslušník bezodkladne zavolal na tiesňovú linku 112 a príslušníčka už začala muža chystať na resuscitačné úkony. Všetko prebehlo do niekoľkých desiatok sekúnd. Po úvodnom nahlásení miesta a zdravotného stavu pacienta, mestskí policajti začali s oživovaním seniora podľa konkrétnych telefonických pokynov dispečerky až do príchodu prvej sanitky rýchlej zdravotnej pomoci. Po rýchlom príchode posádka RZP spoločne s príslušníkmi pokračovali v oživovaní, ale až po príchode druhej posádky iného sanitného vozidla, ktoré prišlo krátko po prvom, sa zdravotníkom pomocou defibrilátora podarilo obnoviť bazálne životné funkcie seniora. Neskôr, keď príslušník operačného centra mestskej polície u záchranárov preveroval stav pacienta, ktorý by mal byť stabilizovaný, jeden zo zasahujúcich záchranárov sa pochvalne vyjadril o pohotovej reakcii príslušníkov mestskej polície a uviedol, že sa výraznou mierou zaslúžili pri záchrane jeho života.

 

Vo večerných hodinách prišiel do budovy útvaru mestskej polície muž vo veku šesťdesiatdva rokov, ktorý operačnému príslušníkovi uviedol, že je ubytovaný v dome opatrovateľskej služby na ulici Janka Kráľa a zabuchol si dvere na byte. Tam mu zostal telefón i doklady a nevedel si v tejto situácii poradiť. Operačný príslušník telefonicky kontaktoval pracovníka kľúčovej služby,  ktorý sa dostavil na miesto a v súčinnosti s mestskými policajtmi bol byt mužovi sprístupnený.

 

  03.03.2022 – ŠTVRTOK :

Príslušník operačného centra v dopoludňajších hodinách prijal  telefonický oznam o mužovi na Štefánikovej ulici na pešej zóne, ktorý je údajne agresívny a vulgárny na okoloidúcich občanov. Na miesto okamžite vyslal preveriť podnet najbližšiu hliadku, príslušníci muža na pešej zóne našli, zabránili mu ďalej pokračovať v protiprávnom konaní a vyzvali ho, aby preukázal svoju totožnosť. Ten však svoju totožnosť odmietol preukázať, preto ho príslušníci predviedli na útvar mestskej polície. To sa zaobišlo bez zranení predvádzaného päťdesiatročného muža z Rišňoviec, ktorý v budove mestskej polície príslušníkom doklad totožnosti predložil. Po upokojení mužových emócií s ním zasahujúci príslušníci vykonali rázny pohovor o dodržiavaní verejného poriadku, doriešený bol v zmysle priestupkového zákona a následne z útvaru prepustený.

Vo večerných hodinách operačný príslušník vyslal hliadku na sídlisko Klokočina preveriť oznam občana o nájdení zabudnutej finančnej hotovosti v bankomate na Dunajskej ulici. Vyslaní príslušníci sa presunuli za oznamovateľom a prevzali od neho finančnú hotovosť, ktorú našiel zabudnutú a nevyzdvihnutú v telese bankomatu Slovenskej sporiteľne. Po spísaní záznamu o náleze mestskí policajti hotovosť odovzdali v pobočke Slovenskej sporiteľni na Bratislavskej ulici, kde sa pokúsia identifikovať zábudlivého výbercu.

 

04.03.2022 – PIATOK :

V ranných hodinách príslušník operačného centra mestskej polície prijal oznam nitrianskej občianky o tom, že na Kmeťovej ulici na sídlisku Klokočina našla mobilný telefón a nevie, čo má robiť. Za oznamovateľkou vyslal najbližšiu motohliadku, príslušníci od nej mobilný telefón značky iPhone prevzali a odovzdali operačnému príslušníkovi. Keďže telefón bol uzamknutý, nebolo možné kontaktovať niekoho zo zoznamu a tak dať vedieť majiteľovi telefónu o jeho nájdení, preto bol nález zverejnený na internetovej stránke mestskej polície https://www.mspnitra.sk/novinka/28935/najdeny-telefon

 

 05.03.2022 – SOBOTA :

V dopoludňajších hodinách príslušník operačného centra prijal podnet o údajne bosej žene, ktorá sa pohybuje na Železničiarskej ulici a okolí. Oznam vyslal preveriť motorizovanú hliadku, príslušníci na menovanej ulici našli chodiť po chodníku ženu s bosými holými chodidlami, z miestnej znalosti ju poznali ako dvadsaťosemročnú bezdomovkyňu pôvodne zo Zlatých Moraviec, ktorá sa zvykne pohybovať po celom meste Nitra.  Keďže bolo chladné počasie a hrozilo, že žena môže byť podchladená, príslušníci s ňou vykonali pohovor a odporučili jej obuť sa, v prípade, ak obuv nemá, ponúkli sa jej vhodnú obuv zabezpečiť prostredníctvom charity. Žena sa vyjadrila, že jej nie je zima, údajne rada chodí bosá a teraz ide za priateľom. Keďže nebola zranená, ani podchladená, tiež nežiadala lekársku ani sociálnu pomoc, mestskí policajti podnet ďalej neriešili.

Operátor kamerového systému mestskej polície v nočných hodinách si na monitoroch na ulici Na Vŕšku všimol skupinku mladých ľudí, ktorí mali pri sebe dopravné značenie Z4 a – smerovacia doska ľavá. Vyslaná motohliadka na mieste zistila dvadsaťročného muža z obce Malý Lapáš, ktorý však dopravné značenie v čase kontroly pri sebe nemal. Uviedol, že ho neodcudzil, našiel ho pohodené v kríkoch vedľa kostolíka, na chvíľu ho odtiaľ vybral, ale po uvedomení si, že mu nebude na nič, ho vrátil na miesto. Operátor kamerového systému podané informácie preveril na zázname a keďže boli pravdivé, príslušníci skutok neriešili ako majetkový delikt. Dopravné značenie zobrali a previezli ho na útvar mestskej polície, odkiaľ bude neskôr vrátené majiteľovi a na miesto, kde bolo osadené.

 

06.03.2022- NEDEĽA:

V ranných hodinách príslušník operačného centra mestskej polície prevzal oznam občana o dyme stúpajúcom z okna bytu na 6. poschodí na Sitnianskej ulici na sídlisku Chrenová. Okamžite na miesto vyslal podnet preveriť motorizovanú hliadku, príslušníci po príchode na miesto zistili, že sa jedná o požiar zatepleného paneláku už v pokročilom štádiu horenia. Mestskí policajti po jednotlivých poschodiach okamžite začali s informovaním a následnou výzvou na dočasnú evakuáciu občanov vchodu. Priestory vchodu boli od piateho poschodia nebezpečne zadymené. Požiar pochádzal z bytu na šiestom poschodí a už prenikol aj do bytu nad ním. Na mieste bol aj príslušník policajného zboru v civile, ktorý v krajnej núdzi vykopol dvere na byte na siedmom poschodí, keďže existovalo dôvodné podozrenie a obava, že v byte sa nachádzajú osoby v núdzi. Z horiaceho bytu na šiestom poschodí, odkiaľ sa požiar šíril, bol za pomoci príslušníkov evakuovaný tridsaťjedenročný muž z obce Banský Studenec, ktorý bol v šoku, bol silne nadýchaný splodín, iné zranenia nevykazoval. Muža mestskí policajti odovzdali posádke zdravotníckeho vozidla privolaných hasičov HaZZ. Mestskí policajti po evakuácii skontrolovali celý vchod, či sa niekto v ňom nenachádza, skontrolovali aj horiace byty na šiestom i siedmom poschodí a po zistení, že všetci nájomníci sú vonku, opustili horiaci a zadymený vchod aj oni. Počas týchto úkonov prišlo u jedného z príslušníkov k vdýchnutiu splodín horenia a po ukončení evakuácie bol ošetrený v zdravotníckom vozidle hasičov, kde mu bol poskytnutý kyslík. Neskôr, pri očiste a výmene výstrojných súčiastok na útvare, mal dočasné zdravotné problémy aj druhý zasahujúci príslušník. Počas evakuácie a zásahu hasičov neprišlo k zraneniu osôb.

Na poludnie motorizovaná hliadka mestskej polície na križovatke ulíc Párovská a Vikárska spozorovala seniorku, ktorej sa na priechode pre chodcov podlomili nohy a s taškou plnou nákupu spadla na kolená a na zem. Príslušníci motorové vozidlo zastavili a seniorke pomohli vstať. Preverili, či si pádom nespôsobila zranenia, ktoré by vyžiadali lekársky zákrok a keď pani uviedla, že lekára nepotrebuje, pozbierali jej nákup, vložili do tašky a jeden z príslušníkov ju odprevadil do blízkeho miesta trvalého pobytu a odniesol jej tašku až k dverám bytu, kde si ju prevzala jej dospelá dcéra.

Hliadky mestskej polície nezaznamenali výrazné narušenie verejného poriadku počas konania Koncertu pre Ukrajinu na Svätoplukovom námestí.

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.