Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vybrané prípady 1. týždeň 2023

Dátum: 16.01.2023
Autor: Mestská polícia mesta Nitra
Vybrané prípady 1. týždeň 2023

Na našej internetovej stránke Vám prinášame týždenné prehľady prípadov alebo zásahov príslušníkov Mestskej polície v Nitre. Do tohto prehľadu nezaraďujeme riešenia všetkých priestupkov alebo správnych deliktov, ktoré sme riešili či objasňovali, pretože opis tejto každodennej štandardnej práce by mohol pôsobiť nudným dojmom. Preto sme sa rozhodli v krátkosti opísať iba tie udalosti, ktoré sú o niečo neštandardnejšie, možno zaujímavejšie alebo si myslíme, že by ste o nich vedieť mali.

 

UDALOSTI  – 1. TÝŽDEŇ

 

02.01.2023 – PONDELOK:

Mestskí policajti v popoludňajších hodinách prvého dňa nového roka preverovali podnet o ležiacej osobe na Stavbárskej ulici. Po príchode zistili ležať na zemi tridsaťtriročného muža z Nitry, ktorý bol, podľa všeobecne známych vonkajších medicínskych príznakov, pod vplyvom alkoholu. Muž bol pri vedomí, vitálne funkcie mal v poriadku, nedokázal však samostatne stáť a pohybovať sa. Keďže muž striktne odmietol ponúknuté lekárske ošetrenia, mestskí policajti zistili a oslovili jeho manželku a informovali ju o stave jej manžela. Tá sa na miesto bezodkladne dostavila a manžela si prevzala do svojej starostlivosti. Do jej príchodu mestskí policajti zotrvali na mieste s imobilným občanom.

 

V popoludňajších hodinách hliadka mestskej polície na Bizetovej ulici na sídlisku Klokočina zistila zaparkované nitrianske osobné motorové vozidlo, ktoré malo otvorené okno na vodičovej strane. Operačný príslušník zistil totožnosť a telefonický kontakt na držiteľku vozidla z obce Štitáre, ktorú vyzval, aby sa dostavila k svojmu autu a riadne ho zabezpečila. Tá výzvu uposlúchla, po príchode si vozidlo skontrolovala a po vyhlásení, že je v poriadku a nepoškodené, ho riadne uzamkla a zasahujúcej hliadke poďakovala.

 

03.01.2023 – UTOROK:

Počas hliadkovania v centre mesta príslušníci mestskej polície na ulici Štefánikova trieda pri obchodnom dome Prior a budove Orbis Premium zistili na cestnej komunikácii poškodený kanalizačný poklop o rozmeroch približne 60 x 60 cm a s hĺbkou asi 80 cm. Ten vytváral v jazdnom pruhu potenciálne nebezpečné miesto, kde mohli vzniknúť dopravné nehody, škody na majetku i poškodenia na zdraví. Na miesto privolali zodpovedných pracovníkov mestského úradu, tí havarijné miestom najskôr výstražne ohradili, neskôr opravili a dali do pôvodného stavu. Nikto z občanov alebo účastníkov cestnej premávky nebol na predmetnom mieste zranený.

 

 

04.01.2023 – STREDA:

Príslušníci mestskej polície v popoludňajších hodinách preverovali podnet poslankyne mestského zastupiteľstva o uhynutí šiestich mačiek, ktoré sa našli na dvoch uliciach nitrianskej mestskej časti Párovské Háje. Vykonali pohovor aj s jednou z poškodených, tá uviedla, že po vyšetrení jej dvoch uhynutých mačiek jej veterinárka oznámila, že mačky boli usmrtené veľmi pravdepodobne otráveným jedlom. Príslušníci spoločne s poslankyňou prešli okolité ulice a skontrolovali, či na verejnom priestranstve alebo vo dvoroch nenájdu na zemi alebo inde pohodené jedlo, ktoré by mohlo byť potenciálne otrávené. O hroziacich skutočnostiach informovali aj občanov, ktorých pri kontrole stretli, vyzvali ich, aby vo zvýšenej miere sledovali svoje domáce zvieratá a predovšetkým, aby upozornili a poučili deti, aby nedvíhali a nekonzumovali nič, čo nájdu na zemi. Poslankyňa hliadke uviedla, že v tejto lokalite sa pohybuje aj veľa malých detí, preto sa bojí o ich zdravie, zároveň požiadala mestskú políciu  o častejšie kontroly v tejto mestskej časti.

 

05.01.2023 – ŠTVRTOK :

V popoludňajších hodinách počas štandardnej dokumentácii dlhodobostojaceho vozidla, ktoré na ulici Viničky dlhodobo stálo a blokovalo parkovacie miesto pre aktívnych účastníkov cestnej premávky, príslušníci mestskej polície cez systém HAKA zistili, že riešené auto je na pátraní. Z tohto dôvodu na miesto privolali hliadku policajného zboru. Príslušníci PZ SR potrebovali preveriť aj jedinečné identifikačné číslo vozidla VIN (Vehicle Identification Number). Po pátraní v neďalekých vchodoch mestskí policajti zistili, že vo vozidle boli údajne deti vybrať si akvárium. Po chvíli objasňovania zistili, kde deti bývajú a presunuli sa do miesta označeného bydliska. Na mieste vykonali pohovor s priateľkou majiteľa vozidla, ktorý sa údajne o auto súdi, ale momentálne je vo väzbe vo výkone trestu. Zistené informácie mestskí policajti odovzdali hliadke policajného zboru, ktorým boli poskytnuté aj kľúče od predmetného vozidla a následne bolo preverené aj jeho VIN číslo. Neskôr príslušníci PZ SR tabuľku s evidenčným číslom z auta odobrali a celú vec si prevzali do svojej kompetencie.

 

 06.01.2023 – PIATOK :

Vo večerných hodinách príslušník na operačnom pracovisku mestskej polície prijal telefonický oznam občana, ktorý uviedol, že na parkovisku pred obchodným domom Asco na Štúrovej ulici viacerí vodiči so svojimi vozidlami ohrozujú ostatných účastníkov cestnej premávky svojou agresívnou jazdou. Na miesto okamžite vyslal motorizovanú hliadku, príslušníci zistili, že na označenom mieste je organizovaný zraz tuningových vozidiel. Na parkovisko privolali príslušníkov dopravnej polície, ktorí si vec prevzali do svojej pôsobnosti. Podľa potrebnosti neskôr poskytli hliadkam PZ SR nevyhnutnú súčinnosť.

 

07.01.2023 – SOBOTA :

Príslušníci mestskej polície v dopoludňajších hodinách na Rekreačnej ulici v mestskej časti Zobor zistili a odchytili psa, ktorý bol bez dozoru na verejnom priestranstve. Po krátkom objasňovaní zistili držiteľa odchyteného psa rasy jazvečík, majiteľka si psa od mestských policajtov v poriadku na mieste prevzala a hliadke poďakovala.

 

08.01.2023- NEDEĽA:

V popoludňajších hodinách hliadka mestskej polície preverovala oznam o ležiacej osobe na zemi na Jurkovičovej ulici na sídlisku Klokočina. Operačný príslušník, ktorý telefonický podnet prijal, bezodkladne na miesto vyslal motorizovanú hliadku, príslušníci zistili ležať na zemi šesťdesiatsedemročnú ženu z Nitry, ktorá bola značne pod vplyvom alkoholu. Bolo to zjavné podľa všeobecne známych medicínskych vonkajších symptómov. Žena bola pri vedomí, orientovaná, vitálne funkcie stabilizované, ale, podľa jej vyjadrenia, nedokázala sa postaviť na nohy a samostatne kráčať, zároveň sa hliadke sťažovala na veľké bolesti nôh. Príslušníci mestskej polície jej preto na miesto privolali sanitku rýchlej zdravotnej pomoci, ktorej posádka si ženu po príchode a krátkom vyšetrení prevzala do svojej starostlivosti. Do príchodu záchranárov mestskí policajti zotrvali so ženou na mieste.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.