Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vybrané prípady 16. týždeň 2023

Dátum: 27.04.2023
Autor: Mestská polícia mesta Nitra
Vybrané prípady 16. týždeň 2023

Na našej internetovej stránke Vám prinášame týždenné prehľady prípadov alebo zásahov príslušníkov Mestskej polície v Nitre. Do tohto prehľadu nezaraďujeme riešenia všetkých priestupkov alebo správnych deliktov, ktoré sme riešili či objasňovali, pretože opis tejto každodennej štandardnej práce by mohol pôsobiť nudným dojmom. Preto sme sa rozhodli v krátkosti opísať iba tie udalosti, ktoré sú o niečo neštandardnejšie, možno zaujímavejšie alebo si myslíme, že by ste o nich vedieť mali.

 

 

UDALOSTI  – 16. TÝŽDEŇ

 

17.04.2023 – PONDELOK:

Hliadka mestskej polície vo večerných hodinách preverovala oznam občana o tom, že na Napervillskej ulici pri OC Promenáda na brehu rieky sa má v rieke kúpať nahý muž v blízkosti detského ihriska a detských atrakcií obchodného centra. Telefonický podnet od oznamovateľa prijal operačný príslušník, na miesto bezodkladne vyslal motorizovanú hliadku. Príslušníci po príchode k obchodnému centru zistili podozrivého muža, ten však v čase kontroly bol už oblečený. Jednalo sa o nitrianskeho štyridsaťštyriročného bezdomovca pôvodne bytom v Prievidzi, ktorý je pre mestskú políciu známy z iných zákrokov. Počas pohovoru podozrivý muž javil známky užitia alkoholu, čo sa dalo identifikovať podľa všeobecne známych vonkajších medicínskych príznakov. K vyzlečeniu na verejnosti a kúpaniu v rieke v bezprostrednej blízkosti obchodného centra a detského ihriska sa príslušníkom mestskej polície priznal. Keďže oznamovateľ kategoricky trval na ďalšom a dôslednom doriešení skutku a keďže konanie bezdomovca navyše nieslo znaky naplnenia skutkovej podstaty trestného činu výtržníctva, mestskí policajti podozrivého muža zadržali na mieste a privolali hliadku policajného zboru. Oznamovateľ mestským policajtom a neskôr aj príslušníkom policajného zboru uviedol, že konanie bezdomovca si v blízkosti sediaca skupinka mladých ľudí nahrávala na svoje mobilné telefóny. Pre podozrenie z trestného činu si hliadka PZ SR celý prípad spolu so zadržaným i svedkami prevzali na objasnenie a doriešenie. 

 

Operačný príslušník mestskej polície v nočných hodinách prijal telefonický oznam a zároveň prosbu o pomoc muža, ktorý uviedol, že na Štefánikovej triede v hoteli Zobor sa vymkol na chodbe pri spodných dverách po tom, ako vyšiel zo svojej izby bez karty od týchto dverí. V hoteli mu údajne nemá kto pomôcť, keďže recepcia v noci v tomto ubytovacom zariadení nefunguje. Vyslaní mestskí policajti podnet preverili a vykonali pohovor s mužom. Ten sa skutočne nachádzal dislokovaný v spodnej časti hotelovej chodby. Po príchode na miesto zasahujúci príslušníci poskytli operačnému príslušníkovi údaje predpokladaného konateľa hotela, operačný sa ho pokúsil telefonicky skontaktovať a informovať ho o situácii, avšak neúspešne. Príslušník operačného centra  z obchodného registra zistil kontaktné údaje o majiteľoch hotela v snahe privolať na miesto kompetentnú osobu, ktorá by mohla zákazníkovi hotela pomôcť. Podľa tohto registra majitelia majú trvalý pobyt v obci Čab, telefónny kontakt však zverejnený nemajú. Zasahujúci mestskí policajti v hoteli našli v ponukách priestorov na prenájom pravdepodobný kontakt na majiteľku. Aj na toto číslo operačný opakovane telefonoval, taktiež bez odozvy. Z tohto dôvodu a z dôvodu snahy pomôcť občanovi operačný požiadal o vylustrovanie telefónnych kontaktov stálu službu Obvodného oddelenia policajného zboru Nitra Západ. Odporučené bolo volať cez tiesňovú linku polície 158, kde po oficiálnom zaevidovaní požiadavky bude možné ich hliadkou zistiť požadované telefónne kontakty. Hliadka policajného zboru sa dostavila k hotelu, napriek ich snahe o lustrácie boli tiež neúspešní a kontakt sa zistiť nepodarilo. Počas tejto činnosti operátor kamerového systému mestskej polície upozornil zasahujúce hliadky, že neznámy muž kľačí pri vozidle policajného zboru a pravdepodobne sa snaží vypustiť vzduch z pneumatík. Hliadky sa okamžite presunuli k svojim služobným vozidlám a podozrivého prichytili pri pokuse ujsť z miesta činu. Ten sa k svojmu úmyslu i činu priznal a vec si doriešila prítomná hliadka PZ SR. Príslušníci mestskej polície i policajného zboru po takmer dvoch hodinách snahy pomôcť vymknutému občanovi na chodbe hotela napokon z miesta odišli a plnili služobné úlohy, oznamovateľ zostal do rána čakať na hotelovej chodbe. Jednalo sa o poslednú chodbu pri východe, všetky ďalšie dvere smerom k jeho izbe sa otvárali iba na hotelovú kartu, ktorou muž nedisponoval. Paradoxné bolo, že v hotelovej izbe s ním spala jeho priateľka, ktorá však nereagovala na jeho opakované telefonické volania. Muž uviedol, že z izby smerom k vchodu hotela vyšiel z dôvodu, že okolo išiel jeho kamarát, s ktorým sa chcel krátko stretnúť.

 

18.04.2023 – UTOROK:

V popoludňajších hodinách mestskí policajti počas hliadkovania v uliciach mesta zistili na ulici Štefánikova trieda väčšiu olejovú škvrnu na vozovke. Tá mohla byť potenciálnym zdrojom hroziacich dopravných nehôd alebo škodových udalostí pre motorizovaných účastníkov cestnej premávky na tomto dopravnom úseku. Na miesto privolali výjazd hasičov, ktorý svojou technikou  znečistenie odstránili pomocou absorpčných látok, čím hroziace nebezpečenstvo minimalizovali. 

 

 

19.04.2023 – STREDA:

Mestskí policajti v popoludňajších hodinách preverovali oznam o nehybne ležiacom mužovi na Štúrovej ulici pri obchodnom dome Tesco. Telefonický podnet prijal príslušník na operačnom centre mestskej polície a na označené miesto vyslal hliadku. Príslušníci vykonali pohovor s oznamovateľkou, ktorá im uviedla, že mužovi, pravdepodobne bezdomovcovi, ktorý ležal na zemi, medzitým pomohli posadiť sa. Pre mestských policajtov sa jednalo o známu osobu z miestnej služobnej znalosti. Príslušníci ho skontrolovali a zistili, že na hlave mal výrazný opuch a krvný výron, komunikoval primerane zrozumiteľne, zároveň bolo zjavné, že muž bol pod vplyvom alkoholu, čo sa dalo identifikovať podľa všeobecne známych vonkajších medicínskych symptómov. Štyridsaťštyriročný bezdomovec mestským policajtom uviedol, že predtým, ako spadol, tak ho udrel do hlavy iný bezdomovec. Na mieste sa zastavila aj hliadka policajného zboru, ktorá išla okolo, muža informovali, že keď má záujem situáciu riešiť, má sa po vytriezvení dostaviť u nich na oddelení, keďže skutok môže vykazovať aj znaky trestného činu. Po tejto informácii príslušníci policajného zboru z miesta odišli. Keďže sa muž sťažoval na pretrvávajúcu bolesť hlavy, mestskí policajti mu privolali rýchlu zdravotnú pomoc. Posádka RZP sa po úvodnom vyšetrení rozhodla, že kvôli úrazu hlavy musia muža previezť na ďalšie odborné vyšetrenie do nemocnice.  

 

V popoludňajších hodinách mestskí policajti na ulici Jána Zelenáka v mestskej časti Dražovce kontrolovali neporušenosť na zapečatenej nehnuteľnosti, ktorú takýmto spôsobom predbežne zaistili poverení príslušníci PZ SR. Počas tohto úkonu mestských policajtov oslovil občan z miestnej komunity, ktorý uviedol, že sa mu stratila maloletá vnučka vo veku 7 rokov. Uviedol tiež, že jej rodičia aktuálne nie sú doma, pretože ju išli hľadať po okolí.  Podľa niektorých svedkov z tejto komunity maloletá odišla z domu sama približne pred hodinou a údajne smerom ku koncernu Jaguár Landrover zbierať na parkovisko odhodené a nedofajčené ohorky z cigariet. Príslušníci sa preto okamžite začali presúvať k objektu JLR, na konci ulice Jána Zelenáka našli rodičov maloletej v spoločnosti hliadky policajného zboru. Od rodičov získali z mobilného telefónu aktuálnu fotku hľadanej maloletej, ktorú pomocou aplikácie WhatsApp preposlali operačnému príslušníkovi i operátorovi kamerového systému mestskej polície a oboch telefonicky informovali o podrobnostiach. Počas presunu k JLR po ceste skúmali a prehľadávali okolie, či sa tam dievča nenachádza. Tú nenašli ani po ceste, ani na parkovisku, ani v bližšom okolí firmy. Pokračovali v pátraní i po cyklotrase, popri potoku Dobrotka, a opakovane aj pri koncerne JLR. Tam oslovili a vykonali pohovor aj s pracovníkmi recepcie i s pracovníkmi súkromnej bezpečnostnej služby. Nikto z oslovených však maloleté rómske dieťa nevidel. S prítomnou hliadkou PZ SR si mestskí policajti rozdelili úseky v Dražovciach, kde budú vykonávať prieskum. Po opakovaných kontrolách museli skonštatovať, že hľadanie bolo neúspešné. Približne po dvoch hodinách hľadania a ďalšej kontrole pečate na zaistenej nehnuteľnosti mestským policajtom jeden z rómskych občanov uviedol, že údajne po celý čas hľadania sa stratená maloletá ukrývala v neďalekých hustých krikoch. Podľa jeho slov ju údajne fyzicky napadli a zbili iní rómski občania, ona sa ich bála a preto sa ukryla v kríkoch, celý čas sa pred ľuďmi schovávala a nechcela vyjsť, aj keď počula kričať svoje meno. Zistené podozrenie z fyzického ublíženia maloletej rodičia nahlásili prítomným príslušníkom PZ SR, ktorí uviedli, že v tejto veci budú ďalej konať a prípad si prevzali do svojej kompetencie.

 

V neskorších večerných hodinách na bezplatnú telefonickú linku mestskej polície 159 občan z Pivovarskej ulice nahlásil, že v smetnej nádobe našiel tabuľku s evidenčným číslom novozámockého vozidla. Mestskí policajti v systéme HAKA následne zistili, že vozidlo s uvedeným evidenčným číslom je v pátraní štyri dni. Hliadka po dohovore s operačným príslušníkom stálej služby PZ SR dohodla, že tabuľku prinesie a odovzdá zodpovednému príslušníkovi na nitrianskom obvodnom oddelení policajného zboru Západ.   

 

20.04.2023 – ŠTVRTOK :

Vo večerných hodinách príslušník operačného centra mestskej polície prijal oznam ženy, ktorú mal na Hornočermánskej ulici pohrýzť  susedov pes. Na miesto vyslal motorizovanú hliadku, príslušníci sa skontaktovali s poškodenou, ktorá im opísala celú situáciu. Uviedla, že pes jej suseda sa po verejnom priestranstve pohyboval sám, pravdepodobne ušiel z chovného priestoru vďaka zle uzatvorenej bráne. Pes ju bez vyprovokovania pohrýzol do oblasti pravého predlaktia, kde mala evidentný čerstvý opuch, začervenanie a stopy po zuboch. Zároveň zasahujúcim príslušníkom uviedla, že susedov pes robustnej silnej postavy bol agresívny aj na jej psa, s ktorým bola na prechádzke a pohrýzol aj jeho do oblasti krku. Aby zranenú ženu nezdržovali predvádzaním na útvar mestskej polície za účelom spísania zápisnice o podanom vysvetlení k priestupku, mestskí policajti spísali záznam na mieste. Poškodená uviedla, že lekársku správu i veterinárnu správu odovzdá príslušníkom nasledujúci deň na útvare na Cintorínskej ulici. Mestskí policajti sa po týchto úkonoch presunuli za tridsaťsedemročným majiteľom útočiaceho psa. Majiteľ uviedol, že si uvedomuje svoje zavinenie, celá situácia ho údajne veľmi mrzí, zároveň uviedol, že zabezpečí, aby sa podobný útok v budúcnosti neopakoval. Aj s ním mestskí policajti spísali zápisnicu o podanom vysvetlení k priestupku a po spoľahlivom objasnení doriešili majiteľa psa v blokovom konaní. Majiteľa mestskí policajti zároveň poučili, aby  bezodkladne dal psa vyšetriť veterinárom a doklad o vyšetrení ihneď odovzdal na útvare mestskej polície, čo muž prisľúbil. Zároveň ho poučili o povinnosti chovateľa túto skutočnosť, že pes pohrýzol človeka bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný, oznámiť obci, kde je pes evidovaný, aby bol pes riadne v evidencii označený ako nebezpečný pes. Táto jeho povinnosť bude následne skontrolovaná. 

 

21.04.2023 – PIATOK :

Vo večerných hodinách hliadka mestskej polície preverila oznam na ulici Trieda Andreja Hlinku pri OD Progres, kde občan Nitry omylom vhodil do kontajnera na staré oblečenie svoju bundu, v ktorej mal aj kľúče od svojho bytu. Operačnému príslušníkovi mestskej polície uviedol, že sa nevie nakontaktovať na firmu Ekocharita, keďže je vyššieho veku, už sa príliš nevie orientovať v posielaní mailov a telefónny kontakt údajne na kontajneri uvedený nie je. Operačný príslušník vyslal k nemu motorizovanú hliadku, príslušníkom sa na mieste podarilo nájsť telefonický kontakt do firmy Ekocharita a hneď tam aj zavolali. Dispečerka, ktorá hovor prijala, mestským policajtom uviedla, že v tomto čase nedokáže do Nitry nikoho poslať, keďže sídlo majú v Bratislave, kde majú tiež aj svojich pracovníkov. Tí navyše nerobia zvoz materiálov denne, ale priebežne, prípadne ak zistia, že kontajner je plný. Dispečerka občanovi poradila, aby im poslal SMS s jeho údajmi a kontaktom, oni ho budú o termíne najbližšieho výberu kontajnera v Nitre informovať a kľúče, ak sa nájdu, mu odovzdajú. Nitriansky senior bez kľúčov od svojho bytu sa v túto noc ubytoval u priateľa, keďže v Nitre nemá žiadnu rodinu.  Mestským policajtom na vysvetlenie uviedol, že pôvodne niesol do zberu inú bundu a  v roztržitosti tam však vhodil nesprávne oblečenie. 

 

22.04.2023 – SOBOTA :

V popoludňajších hodinách mestskí policajti preverovali oznam o voľne sa pohybujúcom psovi bez dozoru v mestskej časti Zobor na Dolnozoborskej ulici. Na mieste neskôr našli a zistili bieleho psa bez evidenčnej známky alebo iného markera, ktorý by pomohol zistiť totožnosť jeho súčasného alebo bývalého držiteľa. Pes bol následne odchytený, na miesto privolaný nitriansky zmluvný veterinár, ten psa prevzal a umiestnil ho vo svojom záchytnom zariadení, kde si ho prípadný majiteľ môže prevziať.

 

23.04.2023- NEDEĽA:

V skorých ranných hodinách hliadka mestskej polície preverila telefonický oznam o tom, že na  Mostnej ulici sa pred barom Frankie Rock Club nachádza ležiaca osoba. Podnet od oznamovateľa prevzal operačný príslušník a k prevádzke vyslal motorizovanú hliadku. Príslušníci na mieste zistili na zemi ležať muža, skontrolovali mu vitálne funkcie, tie boli stabilizované, po vizuálnej prehliadke  zistili, že muž vo veku dvadsaťšesť rokov z blízkej obce Nitrianske Hrnčiarovce má poranenie na pravej strane tváre, ktoré si, podľa jeho vyjadrenia, spôsobil sám bez cudzieho zavinenia pádom na chodník. Po krátkom rozhovore bol tiež zjavné, že muž je pod vplyvom alkoholu, čomu nasvedčovali všeobecne známe exogénne medicínske symptómy po užití etanolu. Mestskí policajti mu pre zranenie hlavy, kde sa nedali vylúčiť potenciálne vnútorné zranenia, privolali lekárske ošetrenie. Posádka RZP po príchode a prvotnom ošetrení muža previezli na ďalšie odborné vyšetrenia do nitrianskej nemocnice.  

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.