Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Spolupráca MsP s Pohotovostným pátracím tímom a IPčkom

Dátum: 16.03.2022
Autor: Mestská polícia mesta Nitra
Spolupráca MsP s Pohotovostným pátracím tímom a IPčkom

V marci 2022 sa v priestoroch Mestskej polície konalo stretnutie vedenia mestskej polície a zástupcov dvoch občianskych združení - Pohotovostného pátracieho tímu a IPčka. V závere stretnutia bola do budúcnosti dohodnutá aktívna spolupráca v rámci kompetencií jednotlivých subjektov.

IMG_9261

Pohotovostný pátrací tím (PPT) je občianske združenie, založené za účelom poskytovania pomoci občanom a inštitúciám, najmä pri pátraní po nezvestných osobách na území SR. PPT pôsobí vo všetkých krajoch Slovenska, kde má svoje personálne zastúpenie a v prípade potreby sú pripravení kedykoľvek vyraziť do terénu. Sú súčasťou Integrovaného záchranného systému ako spolupracujúca záchranná. https://www.patranie.org/

Nenahrádzajú políciu, pôsobia ako podporná sila v teréne, keď je potrebné nasadiť viac ľudí, viac techniky, prípadne prepátrať rozsiahlejší alebo členitejší terén. Prioritne sa venujú pátraniu po nezvestných osobách. Ich cieľom je združovať občanov, ktorí bezodplatne na základe dobrovoľnosti a vlastného presvedčenia napomáhajú štátnym orgánom, predovšetkým príslušníkom Policajného zboru a zložkám Integrovaného záchranného systému (IZS), pozostávajúceho zo záchranných zložiek, ktoré v prípade ohrozenia života, zdravia, majetku alebo životného prostredia zabezpečia najmä rýchlu informovanosť, aktivizáciu a efektívne využívanie a koordináciu síl a prostriedkov záchranárskych subjektov pri poskytovaní nevyhnutnej pomoci.

Kto môže požiadať o pomoc? Napríklad rodič strateného dieťaťa alebo dieťa nezvestného rodiča, vždy je to situácia, pri ktorej treba pomôcť. Občania ich môžu tiež kontaktovať, ak majú poznatky alebo sú svedkom akéhokoľvek protiprávneho konania, napríklad domáceho násilia, šikany, týrania zvierat a podobne. V takýchto prípadoch poskytujú aj poradenstvo a informujú kompetentné orgány.

cropped-image1cropped-IMG_5737cropped-IMG_7968

 

IPčko je občianske združenie, ktoré od roku 2012 stojí pri deťoch, keď potrebujú pomoc a podporu. Cieľom je, aby ľudia, ktorí sa ocitajú v náročných a krízových situáciách, mali prístup nonstop dostupnú odbornú prvú psychologickú pomoc a podporu https://ipcko.sk/ 

Prevádzkuje anonymné a bezplatné nonstop linky pomoci – Ipčko.sk, Dobrá linka, Krízová linka pomoci (0800 500 333)  a špecifickú Krízovú linku pomoci v ukrajinskom jazyku (08800 500 888, ukrajina@ipcko.sk ).

Prvú psychologickú pomoc a podporu poskytuje aj osobne prostredníctvom špecifickej služby Káčko, ktorá má svoje zastúpenie aj v Nitre.

Screenshot_383

Káčko slúži na individuálne a diskrétne psychologické krízové kontakty s ľuďmi, ktorí prežívajú krízu.

K dispozícii je odborník a priestor na riešenie aktuálnych krízových duševných a životných ťažkostí. Je kontaktným bodom pre ľudí v krízových životných situáciách a je špecifickou krízovou službou. Je mostom, ktorý prepája všetky napomáhajúce linky a zložky pomoci tohto občianskeho združenia. Je založená na nízkoprahových princípoch s maximálnym akcentom na diskrétnosť a anonymitu klientov, na okamžitú, bezbariérovú, bezplatnú prvú psychologickú pomoc.

Káčko

 

Screenshot_386

Členovia IPčka o sebe vyhlasujú:

"Sme skupina mladých ľudí, psychológov, sociálnych pracovníkov, študentov s túžbou v srdci pomáhať ľuďom. Chceme tu byť pre ľudí, najmä mladých, ktorí sa nachádzajú v náročných životných situáciách. Okrem poradcov, ktorí sú každý deň na chate alebo emaily s klientmi, pracujú pre ich dobro aj členovia správnej rady a vedenia IPčka.  Naše občianske združenie IPčko chce byť  miestom  skutočného stretnutia človeka s človekom. IPčko je súčasťou Integrovaného záchranného systému, Asociácie liniek pomoci, Koalície pre deti Slovensko, Asociácie nízkoprahových programov pre deti a mládež a International Association for Suicide Prevention.

Ich filozofia práce sa opiera o tri základné piliere:

Screenshot_388

 

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.