Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vybrané prípady 30. týždeň 2022

Dátum: 04.08.2022
Autor: Mestská polícia mesta Nitra
Vybrané prípady 30. týždeň 2022

Na našej webovej stránke Vám prinášame týždenné prehľady prípadov alebo zásahov príslušníkov Mestskej polície v Nitre. Do tohto prehľadu nezaraďujeme riešenia všetkých priestupkov alebo správnych deliktov, ktoré sme riešili či objasňovali, pretože opis tejto každodennej štandardnej práce by mohol pôsobiť nudným dojmom. Preto sme sa rozhodli v krátkosti opísať iba tie udalosti, ktoré sú o niečo neštandardnejšie, možno zaujímavejšie alebo si myslíme, že by ste o nich vedieť mali.

 

UDALOSTI  – 30. TÝŽDEŇ

 

25.07.2022 – PONDELOK :

V popoludňajších hodinách hliadka mestskej polície v mestskej časti Zobor odchytila psa, nemeckého ovčiaka, ktorý pobehoval na Hornozoborskej a Kláštorskej ulici. Pes nebol túlavý, na miesto sa dostavil aj syn držiteľa, ktorý uviedol, že pes im ušiel a už ho nejakú dobu hľadá. Psa si od mestských policajtov v poriadku prevzal a poďakoval.

 

Vo večerných hodinách príslušník operačného centra mestskej polície prevzal oznam občana zo sídliska Klokočina o údajne opitom dievčati, ktoré na Dunajskej ulici zvracia. Na miesto vyslal podnet preveriť hliadku, príslušníci na uvedenej adrese pri potravinách našli tri dievčatá, jedno z nich bolo, podľa všeobecne známych exogénnych medicínskych príznakov silne pod vplyvom alkoholu. Maloleté dievča vo veku štrnásť rokov bolo silne intoxikované, nedokázalo komunikovať, nevedelo samostatne stáť, nebolo schopné ani vykonať skúšku na prítomnosť alkoholu, čo bolo dôležitý diagnostický údaj pri zisťovaní závažnosti a stupňa jej opitosti. Vzhľadom na jej nízky vek príslušníci okamžite na miesto privolali záchrannú službu, posádka si po príchode a prvotnom vyšetrení dievča prevzali do svojej starostlivosti. Mestským policajtom sa pomocou prítomnej rodinnej príslušníčky intoxikovaného dievčaťa postupne podarilo získať telefónny kontakt na matku a informovať ju o stave jej dieťaťa. Skutok maloletej bude oznámený príslušnému oddeleniu sociálneho útvaru mestského úradu, zákonným zástupcom hrozí od obce uloženie blokovej pokuty za správny delikt ich dcéry.

 

26.07.2022 – UTOROK :

V skorých ranných hodinách hliadka mestskej polície na Cabajskej ulici pri cintoríne odchytila psa, čierneho kríženca strednej veľkosti, ktorý behal po cestnej komunikácii a mohol tak spôsobiť dopravnú nehodu. Keďže pes nemal na sebe žiadne markery, podľa ktorých by bolo možné zistiť bývalého, prípadne súčasného majiteľa, na miesto mestskí policajti privolali zamestnanca zo Slobody zvierat, ktorý psa prevzal a ustajnil v ich zariadení.

 

V popoludňajších hodinách operačný príslušník mestskej polície prevzal podnet od občana o tom, že na Kmeťovej ulici sa nachádzajú na verejnom priestranstve pohodené injekčné striekačky. Vyslaní mestskí policajti pri zastávke MHD na zmienenej ulici použité injekčné striekačky našli a keďže mohli byť potenciálnym zdrojom rôznych infekčných prenosných chorôb, vyzbierali ich a umiestnili do špecializovanej nádoby od Občianskeho združenia STORM.

 

Vo večerných hodinách bol opakovane narušený chránený objekt kultúrneho domu v mestskej časti Horné Krškany. Poplach signalizoval zariadenie pultu centralizovanej ochrany mestskej polície. Operačný príslušník vyslal situáciu preveriť motorizovanú hliadku, príslušníci objekt skontrolovali, neskôr i v prítomnosti privolanej zodpovednej osoby, nenašli však dôvod signalizácie narušenia, nebol pozorovaný žiadny pohyb alebo prítomnosť podozrivých osôb v okolí, prípadne na mieste neboli zistené zanechané predmety, ktoré mohli byť použité za účelom vlámania do budovy. Z preventívnych dôvodov bol objekt častejším cieľom nočných kontrol.

 

27.07.2022 – STREDA :

Počas kontroly verejného poriadku v neskorých nočných hodinách na sídlisku Klokočina  príslušníci mestskej polície zistili na Hviezdoslavovej ulici pri čerpacej stanici Shell nehybne ležiacu ženu na zeleni pri cestnej komunikácii. Po kontrole jej vitálnych funkcií zistili, že žena nie je v bezprostrednom ohrození života, bazálne funkcie boli stabilizované, vonkajšie zranenia nenašli, vnútorné, ktoré mohli byť spôsobené pádom zem, sa však vylúčiť nedali. Po jej prebratí tiež zistili, že tridsaťdeväťročná žena z Nitry je pod vplyvom alkoholu, čo bolo zjavné podľa vonkajších medicínskych príznakov organizmu po užití etanolu v akejkoľvek forme. Žene na miesto privolali záchrannú službu, ktorá ju po prvotnom vyšetrení mienila previezť na ďalšie vyšetrenie do nemocnice, tá však po krátkej chvíli zo sanitky vystúpila a odmietla sa nechať previezť. Podľa jej vyjadrenia sa radšej chcela presunúť do miesta trvalého pobytu, ktoré bolo v blízkej vzdialenosti na rovnakej ulici.

 

Podobne nehybne ležiacu osobu na sídlisku Klokočina spozorovali hliadkujúci mestskí policajti v popoludňajších hodinách na tržnici pri obchodnom centre Sandokan na Jurkovičovej ulici. Na zemi ležal starší muž, po kontrole príslušníci zistili, že nie je zranený, po prebudení zistili, že nie je ani pod vplyvom alkoholu alebo iných omamných látok. Posadili ho na blízku lavičku, vykonali s ním pohovor a po celkovom prebratí muž vyhlásil, že je v poriadku a môže ísť samostatne domov. Ponúknuté lekárske ošetrenie odmietol. Mestskí policajti ho pozorovali a po zistení, že muž je orientovaný a schopný bezpečnej samostatnej chôdze, nechali ho odísť do miesta bydliska.

 

Vo večerných hodinách počas kontroly verejného poriadku v mestskej časti Janíkovce mestskí policajti zistili a odchytili na Matušincovej ulici zatúlaného psa, čierneho kríženca nižšieho vzrastu. Keďže sa k nemu nikto nehlásil a pes nemal na sebe žiadne identifikačné markery, príslušníci privolali na miesto nitrianskeho zmluvného veterinára, ktorý si psa prevzal a ustajnil.  

 

O niekoľko minút neskôr mestskí policajti zasahovali z rovnakého dôvodu, tentokrát na Jeleneckej ulici. Tu našli a odchytili túlavého psa, pudla bielej farby, ktorý pobehoval po cestnej komunikácii, kde jeho splašený a nepredvídateľný pohyb bol spôsobilý zapríčiniť dopravnú nehodu. Aj jeho si prevzal a ustajnil zmluvný veterinár vo svojom zariadení.

 

28.07.2022 – ŠTVRTOK :

V dopoludňajších hodinách príslušník operačného centra mestskej polície prevzal oznam o osobách, ktoré na Družstevnej ulici údajne pijú alkohol, močia v okolí a rôznym iným spôsobom narúšajú verejný poriadok. Na miesto vyslal motorizovanú hliadku, príslušníci zistili na lavičkách ležať i spať štyroch mužov, z miestnej znalosti vedeli, že sa jedná o nitrianskych bezdomovcov. Mestskí policajti mužov rázne vyzvali, aby nepokračovali v protiprávnom konaní a aby verejnoprospešné zariadenia užívali nekonfliktným spôsobom bez toho, aby obťažovali okoloidúcich občanov. Po pohovore o dodržiavaní verejného poriadku a čistoty v uliciach bezdomovcov vyzvali, aby odstránili znečistenie v okolí a dali ho do pôvodného stavu. Po očistení miesta od odpadkov sa muži  z miesta vzdialili. Opakované kontroly miesta priniesli zistenie, že bezdomovci sa v tento deň na tomto mieste už nezdržiavali. 

 

Krátko po poludní príslušník operačného centra mestskej polície prijal telefonickú žiadosť o pomoc päťdesiattriročného občana o tom, že sa mu pokazilo GPS na aute a z tohto dôvodu sa on nevie dostať domov do Humenného. Vyslaní príslušníci oznam preverili, muž sa vyjadril, že sa bojí šoférovať bez navigácie na východ Slovenska bez GPS, pretože má obavy, že by po ceste zablúdil. Zároveň požiadal mestských policajtov o pomoc s vyriešením tejto nezvyčajnej požiadavky. Keďže muž nevlastnil smartfón s mobilnými dátami, príslušníci mu zabezpečili odťahovú službu do Bratislavy, kde mu jeho vozidlo naložia na vlakovú súpravu a po železnici prevezú do Humenného. Od železničnej stanice vo svojom rodnom meste si údajne dokáže svoje auto odšoférovať aj bez GPS, keďže z dlhoročnej miestnej znalosti tam cestné komunikácie pozná. Mestským policajtom na mieste  poďakoval a zavolal tiež aj na linku 159 a vyzdvihol snahu zasahujúcich príslušníkov pri riešení jeho problému.

 

Na pokyn operačného príslušníka mestskej polície sa príslušníci presunuli na ulicu Trieda Andreja Hlinku. Ten prijal na telefonickú linku 159 oznam o mužovi, ktorý má psychické problémy a žiada o pomoc, údajne chce v tomto stave niekomu ublížiť. Zasahujúci mestskí policajti našli muža pri N-Centre ležať na lavičke zastávky. Mužovi vo veku dvadsaťdeväť rokov sa prihovorili, snažili sa situáciu riešiť pokojným spôsobom, muž sa im posťažoval na tlak pri srdci, jeho iracionálne reakcie naznačovali, že muž je dezorientovaný. Na miesto sa dostavila aj privolaná sanitka RZP, posádka ktorej si muža prevzala. Záchranári zasahujúcim príslušníkom uviedli, že muža z pracovnej empirickej znalosti poznajú už dlhšie a takýto stav sa mu cyklicky opakuje.  

 

Vo večerných hodinách príslušníci mestskej polície odchytili psa, jazvečíka, ktorý pobehoval po cestnej komunikácii na ulici Pánska Dolina. Po odchyte sa na miesto dostavila jeho tridsaťdeväťročná majiteľka, ktorá si psa v poriadku od mestských policajtov prevzala a následne poďakovala.

 

29.07.2022 – PIATOK :

Hliadka mestskej polície v ranných hodinách počas kontroly verejného poriadku spozorovala na Vikárskej ulici staršiu ženu sediacu na chodníku, ktorá krvácala z vlasovej časti hlavy. Žena bola zjavne otrasená, v šoku, nebola schopná racionálne komunikovať. Zranenú seniorku vo veku osemdesiatdva rokov si prevzala a ošetrila privolaná záchranná služba, ktorá si osobu prevzala na ošetrenie.

 

V popoludňajších hodinách príslušník operačného centra mestskej polície prevzal oznam o nájdení uhynutého tela lesnej zveri na ulici Na Hlinách v mestskej časti Krškany. Na miesto vyslal podnet preveriť motorizovanú hliadku, ktorá skonštatovala, že oznam je dôvodný. Na miesto bol privolaný zodpovedný člen miestne príslušného poľovníckeho združenia, ktorý kadáver srny  odstránil.

 

Približne za hodinu operačný príslušník prijal na telefonickej linke 159 takmer identický oznam opäť z mestskej časti Krškany, tentokrát z Roľníckej ulici, kde sa malo na cestnej komunikácii nachádzať igelitové vrece z pozostatkami mŕtvych tiel. Podnet vyslal preveriť hliadku, príslušníci zistili na vozovke už rozjazdené igelitové čierne vrece s kadávrom neznámeho, ale zjavne zvieracieho pôvodu. Operačný príslušník privolal na miesto veterinára, aby zabezpečil asanáciu nálezu a miesta.

 

30.07.2022 – SOBOTA :

Počas kontroly dodržiavania verejného poriadku v nočných uliciach starého mesta príslušníci mestskej polície tri hodiny po polnoci spozorovali pred jednou z prevádzok na Mostnej ulici vzájomný fyzický atak dvoch mužov. Mestskí policajti vyzvali osoby, aby okamžite upustili od protiprávneho konania, oddelili ich od seba a zabránili im pokračovať vo vzájomnom napádaní a eskalovaní konfliktu. Zistili ich totožnosť a keďže nikto z prítomných nechcel podávať trestné oznámenie, nikto nechcel prijať ponúknuté lekárske ošetrenie, po krátkom objasňovaní mestskí policajti dvadsaťdvaročného muža z Pohraníc a dvadsaťsedemročného Ukrajinca za hrubé správanie na verejnom priestranstve doriešili v zmysle priestupkového zákona v blokom konaní. 

 

V ranných hodinách operačný príslušník prijal na linku 159 oznam o spadnutom strome v mestskom parku. Vyslaná hliadka na mieste zistila približne 10 metrový hrubý konár odlomený zo stromu a spadnutý diagonálne cez chodník. Keďže v čase pádu sa nikto z občanov pod stromom nenachádzal, nikto z návštevníkov parku neutrpel zranenie a nevznikla žiadna hmotná škoda na majetku. Príslušníci skonštatovali, že žiadne bezprostredné riziko odlomenia ďalšej časti dreviny už nehrozí, aktuálnu situáciu však bezodkladne nahlásili zodpovednej pracovníčke Strediska mestských služieb. Keďže okoloidúci občania mali tendenciu nalomený strom a konáre prekračovať namiesto ich obídenia, okolie stromu označili výstražnou páskou.

V popoludňajších hodinách na pokyn operačného príslušníka sa hliadka presunula do nového obchodného centra Promenáda na Napervilskej ulici. Preverovali tam oznam jednej zo zamestnankýň o nájdenej peňaženke. Tú našli zabudnutú v interných priestoroch na toalete a zaniesli členovi SBS, ktorý ju neskôr odovzdal príslušníkom mestskej polície. K nálezu, ktorý obsahoval kompletné osobné doklady tridsaťpäťročnej ženy z obce Lužianky, príslušníci vyhotovili úradný záznam. Operačnému príslušníkovi sa neskôr podarilo zistiť telefonický kontakt na majiteľku peňaženky, po skontaktovaní s ňou zistil, že žena pracuje v obchodnom centre Promenáda v jednej z prevádzok a aktuálne je v pracovnej zmene. Peňaženku s osobnými dokladmi a drobnou finančnou hotovosťou jej príslušníci odovzdali v prevádzke počas hliadkovania v spomenutej lokalite. 

 

Vo večerných hodinách mestskí policajti pred nitrianskou tržnicou našli opäť ďalšiu zabudnutú peňaženku s kompletnými dokladmi a rôznymi kartami a preukazmi. Pánska peňaženka patrila mužovi z obce Nesluša vo veku štyridsať rokov, po zistení jeho telefonického kontaktu a poskytnutí informácie o náleze, mu operačný príslušník jeho majetok odovzdal na útvare mestskej polície na Cintorínskej ulici.  

 

31.07.2022 - NEDEĽA :

V neskorých nočných hodinách si operátor kamerového systému mestskej polície všimol na monitoroch muža, ktorý sa pohybuje na ulici Štefánikova trieda a nosí so sebou barovú stoličku. Tú mal, po preverení záznamov z iných kamier,  odcudziť z prevádzky Čudný pohľad na Farskej ulici. Vyslaní príslušníci muža našli, zadržali, stotožnili a po krátkom objasňovaní, počas ktorého sa podozrivý k skutku priznal, ho doriešili v blokovom konaní. Muža tiež vyzvali, aby bezodkladne zaniesol stoličku do prevádzky, z ktorej ju odcudzil. Pri tejto jeho činnosti mu mestskí policajti vykonali kontrolnú asistenciu až k prevádzke. Muž výzvu uposlúchol a stoličku zaniesol pred prevádzku, tá však už bola zatvorená. Keďže dôvodne hrozilo, že barovú stoličku by mohol ešte niekto opakovane odcudziť, mestskí policajti majetok prevádzky previezli do budovy útvaru mestskej polície na Cintorínskej ulici, o čom spísali úradný záznam. V priebehu nasledujúceho dňa si ju v poriadku prevzal majiteľ prevádzky, ktorého operačný príslušník o zistených skutočnostiach telefonicky informoval.

 

Na poludnie prijal operačný príslušník oznam o voľne pobehujúcom psovi na Jarockej ulici v lokalite Lukov dvor. Podnet vyslal preveriť motorizovanú hliadku, príslušníci psa lokalizovali a podarilo sa im ho odchytiť. Keďže pes nemal na sebe žiadne znaky alebo zariadenie, ktoré by umožnili zistiť jeho majiteľa, ani nikto z okoloidúcich nevedel uviesť, komu pes, kríženec bielej farby, patrí alebo patril, na miesto privolali nitrianskeho zmluvného veterinára. Ten si psa prevzal a ustajnil vo svojom zariadení.

 

Krátko po poludní príslušník operačného centra prijal oznam o páde stromu na osobné motorové vozidlo parkujúce na Parkovom nábreží. Približne 20 metrov vysoký strom spadol na vozidlo, ktoré bolo na polovicu prevalené, malo prevalenú strechu, stredový stĺpik, rozbité obe bočné zadné sklá, prevalený batožinový priestor. Mestskí policajti zistili totožnosť i telefonický kontakt držiteľa poškodeného vozidla a informovali ho o spôsobenej škode na jeho majetku. Ten z dôvodu zdokumentovania poistnej udalosti na miesto privolal i hliadku policajného zboru. Mestskí policajti zabezpečili pomocou hasičov odstránenie a spílenie stromu z vozidla, v nasledujúci pracovný deň bola hneď ráno kontaktovaná zamestnankyňa Strediska mestských služieb za účelom odvozu napílenej dreviny z parkoviska.

 

V popoludňajších hodinách mestskí policajti zistili na zastávke MHD na Hodžovej ulici sediaceho muža, ktorý mal krvácajúce zranenie na hlave. Päťdesiatdvaročný bezdomovec, pôvodne z obce Čierne Kľačany, mal rozrazené čelo nad okom a tiekla mu z rany krv. Mestskí policajti cudzie zavinenie vylúčili, keďže zranený muž uviedol, že má zdravotné problémy, na ktoré sa ale nelieči, údajne bez zjavnej príčiny odpadáva a takýmto mechanizmom si spôsobil aj terajšie zranenie.  Príslušníci mestskej polície na miesto privolali záchrannú službu, ktorá si muža prevzala na ďalšie vyšetrovacie úkony. Do ich príchodu mu poskytli prvú predlekársku pomoc.

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.