Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vybrané prípady 10. týždeň 2023

Dátum: 17.03.2023
Autor: Mestská polícia mesta Nitra
Vybrané prípady 10. týždeň 2023

Na našej internetovej stránke Vám prinášame týždenné prehľady prípadov alebo zásahov príslušníkov Mestskej polície v Nitre. Do tohto prehľadu nezaraďujeme riešenia všetkých priestupkov alebo správnych deliktov, ktoré sme riešili či objasňovali, pretože opis tejto každodennej štandardnej práce by mohol pôsobiť nudným dojmom. Preto sme sa rozhodli v krátkosti opísať iba tie udalosti, ktoré sú o niečo neštandardnejšie, možno zaujímavejšie alebo si myslíme, že by ste o nich vedieť mali.

 

UDALOSTI  – 10. TÝŽDEŇ

 

06.03.2023 – PONDELOK:

V popoludňajších hodinách v budove útvaru mestskej polície operačný príslušník odovzdal tridsaťšesťročnému majiteľovi z Nitry horský bicykel značky Merida, ktorý bol nájdený počas služobného zákroku pri inom prípade 22. februára na Nábreží mládeže. Majiteľ informáciu o náleze zistil na webovej stránke mestskej polície a majetkové vlastníctvo k bicyklu preukázal dokladmi o kúpe.

 

07.03.2023 – UTOROK:

Hliadky mestskej polície opakovane preverovali oznam o psychicky narušenom mužovi, ktorý sa často pohybuje v priestoroch kontaktného miesta pre cudzincov COMIN na Cintorínskej ulici. Po príchode na miesto príslušníci vykonali pohovor s vedúcou centra pre utečencov z Ukrajiny, ktorá uviedla, že sa opäť jedná o šesťdesiatročného občana Ukrajiny, ktorý sa do centra vracia viackrát za deň a odmieta priestory opustiť a uvoľniť miesto pre tých, ktorý pomoc aktuálne potrebujú. V čase príchodu sa muž v centre nachádzal, mestskí policajti s ním znovu vykonali pohovor, zistili, že prestal užívať predpísané lieky, preto sa jeho psychický stav zhoršil a reakcie zradikalizovali. Keďže vďaka svojej neliečenej diagnóze, paranoidná forma schizofrénie, bol ohrozením nielen pre seba, ale i pre svoje okolie, príslušníci mu privolali sanitku RZP. Záchranárom uviedli informácie o mužovi, jeho psychických problémoch i aktuálnom stave, posádka preto chcela muža previezť na vyšetrenie do nemocnice, ten však hospitalizáciu rázne opakovane odmietol. Aj záchranári vykonali s mužom pohovor, po ktorom ho príslušníci z centra v pokoji vyprevadili. Kvôli tomuto istému mužovi mestskí policajti zasahovali aj minulý týždeň. Rovnako zasahovali i predchádzajúci deň na Novozámockej ulici v mestskej časti Krškany, kde sa neoprávnene zdržoval vo vnútorných priestoroch ubytovne, kde rovnako, ako v centre, obťažoval prítomných hostí a odmietal ubytovňu opustiť. Aj v tomto prípade príslušníci s mužom vykonali pohovor a ich výzvu na opustenie priestorov ubytovne uposlúchol.

V popoludňajších hodinách mestskí policajti preverovali oznam o vozidle, ktoré na ulici Trieda Andreja Hlinku nebezpečne stojí v jazdnom pruhu na cestnej komunikácii a tvorí tak potenciálne nebezpečnú prekážku. Po príchode na miesto príslušníci skonštatovali, že sa nejedná o nezákonné státie vozidla, ktoré by spôsobil vodič porušením dopravných predpisov, ale o vozidlo, ktoré bolo pravdepodobne zle zaistené proti samovoľnému pohybu.  Auto sa po zlyhaní bŕzd samovoľne pohlo a zostalo stáť na vozovke kolmo na jazdný pruh.  Príslušníci za čelným sklom zistili parkovaciu kartu s menom dvadsaťdeväťročného majiteľa vozidla z Púchova, ktorého totožnosť mestská polícia preverila aj v evidencii priestupkov. Hliadka na adrese z parkovacej karty zistila priateľku vodiča odbrzdeného vozidla, ktorá sa s ním telefonicky spojila a na výzvu príslušníkov ho poslala k vozidlu. Na mieste  s vodičom po príchode príslušníci vykonali pohovor, ten si vozidlo preparkoval na riadne parkovacie miesto a zabezpečil ho proti pohybu.

 

08.03.2023 – STREDA: bez zaznamenanej významnej udalosti 

09.03.2023 – ŠTVRTOK :

V popoludňajších hodinách operačný príslušník mestskej polície prijal telefonický oznam o mužovi, ktorý sa neoprávnene zdržuje v priestoroch ubytovne na Novozámockej ulici v Krškanoch a odmieta priestory opustiť. Keďže podľa krátkeho opisu muža a z nedávnych služobných znalostí operačný dedukoval, že sa opäť jedná o schizofrenického cudzinca z Ukrajiny, na miesto vyslal motorizovanú hliadku. Po príchode príslušníci zistili, že muž sa do ubytovne opakovane vracia a zjavne si neuvedomuje, že už v nej nie je ubytovaný. Po pohovore s príslušníkmi sa, ako vždy, upokojil, ich výzvu na opustenie priestorov rešpektoval. Recepčnej príslušníci poradili, aby vchod do ubytovne mechanicky upravili tak, aby mali kontrolu nad každým, kto vstupuje do ich interných priestorov, prípadne nech vchod vždy uzamykajú. Tým eliminujú nekontrolovateľný prístup akýchkoľvek nežiadúcich osôb i spomínaného problémového psychicky chorého Ukrajinca. Počas hliadkovania neboli zaznamenané ďalšie mužove pokusy dostať sa do priestorov ubytovne alebo centra COMIN.

Vyslaní príslušníci v popoludňajších hodinách preverovali oznam občana zo  Štúrovej ulice o silnom zápachu po nafte. Podnet telefonicky prijal operačný príslušník, ktorý na miesto vyslal hliadku. Príslušníci zistili na vozovke na dvoch miestach znečistenie naftou, ktoré bolo spôsobené neznámym vodičom z predošlého dňa. Tieto informácie získali krátkym objasňovaním na mieste, pôvodcu znečistenia sa im však zistiť nepodarilo. Na znečistené miesto, ktoré bolo potenciálnou hrozbou pre možný vznik dopravnej nehody v dôsledku šmyku, mestskí policajti privolali nitrianske mestské služby, ktorých zamestnanci miesto očistili a sanovali absorpčnými látkami.

 

10.03.2023 – PIATOK :

Vo večerných hodinách operačný príslušník mestskej polície prijal oznam o nehybne ležiacej osobe na Súľovskej ulici. Na miesto vyslal podnet preveriť motorizovanú hliadku, príslušníci zistili na označenom mieste ležať na zemi muža v strednom veku. Skontrolovali mu bazálne funkcie, ktoré boli stabilizované, po vizuálnej kontrole nenašli na ňom stopy vonkajších zranení, prítomnosť vnútorných zranení však nebolo možné vylúčiť alebo potvrdiť. Po prebratí sa päťdesiatročný muž z Nitry priznal k užitiu väčšieho množstva alkoholu, čo sa dalo ľahko identifikovať z viacerých prejavovaných vonkajších medicínskych príznakov. Muž komunikoval s  problémami, ale príslušníkom dokázal uviesť, že nie je schopný chôdze. Mestskí policajti mu aj z tohto dôvodu privolali záchrannú službu, posádka sanitky si po príchode muža od mestských policajtov prevzala na ďalšie vyšetrenie a previezli ho do nemocnice.

 

11.03.2023 – SOBOTA :

V skorých ranných hodinách príslušníci v motohliadke preverovali oznam občana o podozrivom mužovi, ktorý údajne kontroluje zaparkované vozidlá na Palárikovej ulici a skúša, či sú zamknuté. Podnet telefonicky prijal operačný príslušník a na miesto bezodkladne vyslal hliadku. Príslušníci na menovanej ulici zistili dvadsaťročného muža z Nitry, ktorý bol, podľa všeobecne známych exogénnych medicínskych symptómov, značne pod vplyvom alkoholu. Muž hliadke tvrdil, že žiadne vozidlo nepoškodil, ani sa ho nepokúšal odcudziť. Mestskí policajti zaparkované vozidlá na ulici skontrolovali a nezistili žiadne poškodenie alebo známky po pokusoch vlámania. Mužovu totožnosť však zistili a zaznamenali pre potenciálny prípad, ak by sa v okolí vyskytli podobné oznamy alebo zistenia poškodenia stojacich vozidiel, prípadne ich odcudzenie.  Počas dňa neboli zistené alebo prijaté oznamy o poškodení od držiteľov motorových vozidiel.  

 

12.03.2023- NEDEĽA:

V popoludňajších hodinách počas štandardného hliadkovania v uliciach sídliska Klokočina mestskí policajti na Golianovej ulici prevzali od nitrianskeho nálezcu peňaženku s dokladmi, mobilným telefónom a drobnou finančnou hotovosťou, ktoré našiel na chodníku. Osobné doklady patrili mužovi z Nitry bytom na Klokočine. Aby občanovi ušetrili administratívne kroky, mestskí policajti sa mu pokúsili nájdené doklady odovzdať osobne v mieste trvalého bydliska, kde sa však ich majiteľ aktuálne nenachádzal, ani nikto z jeho blízkych príbuzných. Z tohto dôvodu príslušníci spísali úradný záznam a doklady odovzdali na príslušné oddelenie policajného zboru, kde si majiteľ môže v pracovný deň prevziať.

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.