Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vybrané prípady 10. týždeň 2022

Dátum: 18.03.2022
Autor: Mestská polícia mesta Nitra
Vybrané prípady 10. týždeň 2022

Na našej webovej stránke Vám prinášame týždenné prehľady prípadov alebo zásahov príslušníkov Mestskej polície v Nitre. Do tohto prehľadu nezaraďujeme riešenia všetkých priestupkov alebo správnych deliktov, ktoré sme riešili či objasňovali, pretože opis tejto každodennej štandardnej práce by mohol pôsobiť nudným dojmom. Preto sme sa rozhodli v krátkosti opísať iba tie udalosti, ktoré sú o niečo neštandardnejšie, možno zaujímavejšie alebo si myslíme, že by ste o nich vedieť mali.

UDALOSTI  – 10. TÝŽDEŇ

 

07.03.2022 – PONDELOK:

V ranných hodinách príslušníci mestskej polície zasahovali v priestoroch železničnej stanici, kde, podľa oznamu, mali viacerí bezdomovci narúšať verejný poriadok. Po príchode na miesto príslušníci zistili iba jedného muža vo veku štyridsať rokov, nitrianskeho bezdomovca, vyzvali ho, aby upustil od protiprávneho konania. Vykonali s ním rázny pohovor o dodržiavaní verejného poriadku, po ktorom muž miesto opustil. Doriešený bol v zmysle priestupkového zákona.

 

Hliadka mestskej polície vo večerných hodinách na žiadosť dispečera Integrovaného záchranného systému preverovala opodstatnenosť výjazdu záchranárov pre údajného bezdomovca s nahlásenými zdravotnými problémami. Príslušníci poskytli potrebnú súčinnosť preverením oznamu, na mieste zistili muža z Lužianok vo veku štyridsaťšesť rokov, ktorý nebol bezdomovcom, hliadke uviedol, že má bodavé bolesti v oblasti hrudníka a cíti celkovú nevoľnosť. Po krátkom rozhovore mestskí policajti zistili, že muž neužil lieky na cukrovku.  Dispečerovi potvrdili opodstatnenosť výjazdu a po príchode sanitky poskytli potrebnú súčinnosť posádke záchrannej služby pri ošetrení a poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti mužovi.

 

V nočných hodinách sa na útvar mestskej polície dostavila žena z obce Malý Čepčín, ktorá operačnému príslušníkovi odovzdala dámsku peňaženku s osobnými dokladmi, kartami a finančnou hotovosťou. Peňaženku našla na Svätoplukovom námestí pohodenú na dlažbe. Príslušníkovi operačného centra sa podarilo zistiť telefonický kontakt na majiteľku nálezu, ktorou bola dvadsaťdvaročná žena z obce Lednica. Tá si po telefonickej výzve svoj majetok prevzala na útvare mestskej polície na Cintorínskej ulici.

 

08.03.2022 – UTOROK

Na pokyn operačného príslušníka sa motohliadka mestskej polície vo večerných hodinách presunula na križovatku ulíc Hviezdoslavova a Kmeťova, kde údajne prišlo k odcudzeniu bicykla. Po príchode na miesto zistili, že na prízemí polyfunkčného objektu vedľa kaderníctva bol odcudzený elektrobicykel, ktorý tam bol odstavený a  zabezpečený bezpečnostnou reťazou. Vzhľadom na výšku spôsobenej škody odcudzením elektrického bicykla, ktorá bola predbežne odhadnutá na 1000 ,-€, bola na miesto privolaná  hliadka policajného zboru, keďže skutok vykazoval obligatórne znaky trestného činu. Na miesto sa dostavil aj majiteľ polyfunkčného objektu, ktorý mestským policajtom ukázal záznam z bezpečnostných kamier, ktoré má nainštalované na objekte. Bolo na nich vidno, mladého, zatiaľ nestotožneného, muža, ktorý pristúpil k bicyklu, zdvihol zadné koleso a tlačiac bicykel odišiel smerom cez Kmeťovu ulicu. Na miesto sa neskôr dostavila hliadka PZ SR, mestskí policajti  medzitým skontrolovali bližšie a širšie okolie Petzwalovej ulice. Ani po vykonanej opätovnej kontrole sa nepodarilo nájsť podozrivého páchateľa majetkového deliktu, ani odcudzený majetok.

 

09.03.2022 – STREDA:

Tridsať minút po polnoci príslušník operačného centra mestskej polície prevzal telefonický oznam o podozrivom mužovi, ktorý údajne už vyše hodiny bez pohnutia stojí na jednom mieste na Vikárskej ulici. Na miesto vyslal podnet preveriť najbližšiu motohliadku, príslušníci zistili  na chodníku nehybne stáť muža z Nitry, ktorý mestským policajtom uviedol, že je celý stuhnutý a nedokáže sa z miesta sám pohnúť. Príslušníci nezistili u muža vonkajšie zranenia, nezistili, že by bol pod vplyvom alkoholu alebo iných návykových látok, muž odmietol ponúknuté lekárske  ošetrenie s vysvetlením, že pomaly sa mu stav zlepšuje. Po krátkom pohovore mestskí policajti skonštatovali, že v takomto stave ho nenechajú v noci na ulici a mužovi ponúkli pomoc pri presune domov. Muž ponuku prijal, príslušníci ho chytili z každej strany pod pazuchy a pomohli mu presunúť sa do blízkeho miesta trvalého pobytu. Pred vstupom do domu bol muž schopný sa samostatne pohybovať a bez pomoci vstúpil do obydlia.

 

V popoludňajších hodinách operačný príslušník vyslal hliadku preveriť oznam o údajne agresívnom mužovi, ktorý na Družstevnej ulici  hlasno a vulgárne kričí na ženu, napáda ju a násilím ju ťahá do vozidla. Po bezodkladnom rýchlom presune na miesto mestskí policajti spozorovali vozidlo, v ktorom sedel podozrivý muž a práve sa pokúšal z miesta odísť. Hliadka ho zastavila a po krátkom preverení skutočností privolala na miesto príslušníkov policajného zboru, pretože vzniklo dôvodné podozrenie, že skutok vykazuje známky trestného činu. Päťdesiatdvaročná žena z Trnavy, ktorá bola vo vozidle, mala drobné tržné zranenia na tvári v oblasti úst, ponúknutú lekársku pomoc však odmietla, bola mierne pod vplyvom alkoholu. Mestským policajtom uviedla, že chce na muža z obce Nemčiňany vo veku päťdesiatšesť rokov, ktorý je jej životný druh, podať trestné oznámenie. Príslušníci policajného zboru si po príchode a krátkom vypočutí svedkov, podozrivého muža i poškodenej, a následne aj po konzultácii s nadriadeným, vec prevzali na ďalšie objasňovanie. 

 

10.03.2022 – ŠTVRTOK :

Hliadka mestskej polície v popoludňajších hodinách zabezpečovala umiestnenie osoby pozitívnej na koronavírus SARS-CoV-2, ktorú bolo potrebné presunúť z útulku pre bezdomovcov do karantény v ubytovacom zariadení v nitrianskom Amfiteátri, ktoré bolo na tento účel zriadené.   

 

Príslušníci mestskej polície vo večerných hodinách poskytovali súčinnosť a fyzickú ochranu technikovi Slovenského plynárenského podniku pri meraní úniku plynu na Dlhej ulici. Keďže oznam bol v priebehu niekoľkých hodín opakovane nahlasovaný a pri predošlom meraní dochádzalo zo strany oznamovateľa k slovnému napádaniu technika, prítomní mestskí policajti zabezpečili, aby neprišlo k akémukoľvek protiprávnemu konaniu. Počas prítomnosti príslušníkov mestskej polície  k narušeniu verejného poriadku  neprišlo.

 

11.03.2022 – PIATOK :

V dopoludňajších hodinách na Farskej ulici hliadka mestskej polície pri riešení vodiča s blokovacím zariadením na vozidle zistila, že tento sa s ním z nevšímavosti pohol a blokovacie zariadenie zdeformoval, čím si mierne poškodil i svoje vozidlo značky Lexus. Vodič z Nitry vo veku sedemdesiat rokov si vinu priznal a prejavil ochotu spôsobenú škodu uhradiť.

 

Operačný príslušník mestskej polície vo večerných hodinách prijal oznam vodiča autobusu nitrianskej MHD o pasažierovi, ktorý si po vystúpení z autobusu na zastávke na Viničkách ľahol na zem pred vozidlo a hlasno sa dožadoval polície a záchranky. Vyslaná hliadka sa bezodkladne presunula na miesto, mužovi, ktorý bol v súčasnosti bezdomovcom, rázne dohovorila a ten po pohovore od svojho konania a svojich požiadaviek upustil. Hliadke nevedel uviesť relevantný dôvod na svoje konanie. Neskôr, asi o päťdesiat minút, operačný prijal telefonickú sťažnosť na konanie bezdomovca, ktorý údajne zvoní na zvončeky na domoch na Tokajskej ulici a dožaduje sa lekárskej pomoci. Hliadka počas preverovania podnetu muža našla a zistila, že sa jedná o toho istého bezdomovca, ktorého už riešili na Viničkách. Tentokrát muž mestským policajtom uvádzal, že pociťuje bolesti na hrudníku. Keďže príslušníci nemohli hodnoverne posúdiť relevantnosť, či naliehavosť tejto informácie, privolali mužovi rýchlu zdravotnú pomoc. Posádka sanitky si po príchode na miesto muža pôvodne z Topoľčian vo veku tridsaťtri rokov prevzala do svojej starostlivosti.   

 

12.03.2022 – SOBOTA :

V skorých ranných hodinách hliadka mestskej polície preverovala oznam občana o osobe nehybne ležiacej už dlhšiu dobu v kríkoch. Operačný príslušník vyslal na miesto najbližšiu motohliadku, príslušníci zistili na zemi ležať mladého dvadsaťtriročného muža, ktorý mal vitálne funkcie stabilizované, ale veľmi slabo reagoval na vonkajšie podnety, nedokázal komunikovať, ani sa postaviť.   Vonkajšie zranenia muž nemal, sústavne sa mu však prevracali oči a triasol sa na celom tele. Na miesto mu okamžite privolali rýchlu zdravotnú pomoc, ktorej posádka si muža prevzala do svojej starostlivosti na ďalšie vyšetrenie.

 

13.03.2022- NEDEĽA:

V popoludňajších hodinách prijal príslušník operačného centra oznam občana o tom, že v mestskej časti Dolné Krškany na Biovetskej ulici pri plynovej kotolni cítiť plyn. Po príchode na označené miesto mestskí policajti skutočne plyn v okolí kotolne vo vzduchu cítili a preto operačný príslušník  telefonicky informoval dispečera Poruchovej linky SPP, ktorý tam následne vyslal technikov na diagnostiku a odstránenie úniku plynu. V čase kontroly a odstraňovania poruchy neprišlo k žiadnej ujme na živote, zdraví alebo majetku občanov, či zasahujúcich pracovníkov.

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.