Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vybrané prípady 9. týždeň 2023

Dátum: 13.03.2023
Autor: Mestská polícia mesta Nitra
Vybrané prípady 9. týždeň 2023

8. kalendárny týždeň 2023.

Na našej internetovej stránke Vám prinášame týždenné prehľady prípadov alebo zásahov príslušníkov Mestskej polície v Nitre. Do tohto prehľadu nezaraďujeme riešenia všetkých priestupkov alebo správnych deliktov, ktoré sme riešili či objasňovali, pretože opis tejto každodennej štandardnej práce by mohol pôsobiť nudným dojmom. Preto sme sa rozhodli v krátkosti opísať iba tie udalosti, ktoré sú o niečo neštandardnejšie, možno zaujímavejšie alebo si myslíme, že by ste o nich vedieť mali.

UDALOSTI  – 9. TÝŽDEŇ

 

27.02.2023 – PONDELOK:

Vo večerných hodinách hliadku mestskej polície pri železničnom priecestí na ulici Na Priehon v mestskej časti Krškany zastavil okoloidúci občan a informoval ich o ležiacej osobe, ktorá nehybne leží na zástavke pre vlak. Príslušníci osobu skontrolovali, jednalo sa o staršieho muža, ktorého vitálne funkcie boli v poriadku a stabilizované, nevykazoval známky vonkajších zranení, avšak vnútorné, spôsobené napríklad pádom, sa zodpovedne vylúčiť nedali. Po prebratí sa šesťdesiatdeväťročný muž z obce Horné Obdokovce začal s hliadkou komunikovať, tí podľa všeobecne známych vonkajších medicínskych príznakov zistili, že je pod vplyvom alkoholu, čo muž aj sám priznal. Mestskí policajti ho usadili na lavičku, odmietol ponúknuté lekárske ošetrenie, nesťažoval sa na bolesti alebo iné zdravotné problémy, uviedol, že sa trochu vydýcha, oddýchne a odíde do miesta bydliska. Príslušníci neskôr miesto skontrolovali, muž sa na ňom už nenachádzal a podobné oznámenie alebo zistenie v okolí nebolo nahlásené.

 

28.02.2023 – UTOROK:

Na pokyn operačného príslušníka sa hliadkujúci mestskí policajti v dopoludňajších hodinách presunuli do centra pre utečencov z Ukrajiny – Comin, kde sa podľa oznámenia údajne nachádza psychický narušený muž. Po príchode príslušníci vykonali pohovor s vedúcou centra, ktorá uviedla, že tento muž pred malou chvíľou  odišiel. Išlo o štyridsaťdeväťročného občana Ukrajiny, ktorý má diagnostikovanú schizofréniu. Z ubytovne, v ktorej býval doteraz, sa musel vysťahovať, v súčasnosti sa zdržiava vonku. Muž často prichádza do tohto zariadenia pre utečencov a obťažuje tam personál. Vedúca centra odovzdala hliadke dokument, na ktorom sú všetky mužove údaje aj jeho fotografia. Tento dokument bol vyvesený na informačnej nástenke v budove útvaru mestskej polície za účelom informovania príslušníkov.

 

V popoludňajších hodinách príslušníci mestskej polície pri kontrole okolia mestská ubytovňa na Dvorčanskej ulici v mestskej časti Krškany zistila pri smetných nádobách nelegálne vyhodený odpad, starý drevený nábytok. Objasňovaním na mieste mestskí policajti zistili päťdesiatdvaročného pôvodcu odpadu, ktorého za priestupok doriešila uložením blokovej pokuty, zároveň muža vyzvali, aby sa svojho odpadu zbavil legálnym spôsobom.  O necelú hodinu pri kontrole na tom istom mieste zistili ďalší odpad mimo smetných nádob, tentokrát vyhodené opotrebované stoličky a stolík. Aj v tomto prípade sa im podarilo zistiť pôvodcu skládky, ktorou bola štyridsaťpäťročná žena z Nitry. Aj ju mestskí policajti doriešili v blokovom konaní a a vyzvali ju na odstránenie vyhodeného odpadu.

 

Mestskí policajti vo večerných hodinách počas kontroly verejného poriadku na pokyn operačného príslušníka preverovali telefonický oznam občana o nehybne ležiacej osobe na Štúrovej ulici. Príslušníci muža našli, skontrolovali jeho bazálne funkcie, ktoré boli stabilizované, po vizuálnej kontrole skonštatovali, že muž je bez povrchových zranení, prítomnosť vnútorných zranení sa nedala zodpovedne vylúčiť. Po prebratí zjavne podchladeného muža bolo podľa všeobecne známych vonkajších medicínskych príznakov možné skonštatovať, že muž je pod vplyvom alkoholu. Príslušníkmi ponúknuté ošetrenie odmietol, nesťažoval sa na bolesti alebo iné zdravotné problémy. Mestskí policajti preto usúdili, že nie je potrebné privolávať výjazd záchranárov. Po prebratí sa muž vydal smerom  k azylovému domu. 

 

01.03.2023 – STREDA:

Tri hodiny po polnoci príslušník operačného centra mestskej polície prijal žiadosť dispečera RZP o súčinnosť v podobe preverenia oznamu, ktorý dostali záchranári, že na Mostnej ulici leží nehybne muž. Operačný príslušník vyslal na miesto motorizovanú hliadku, príslušníci na mieste zistili ležať na zemi muža, podľa miestnej služobnej znalosti známeho bezdomovca, ktorý ležal pred prevádzkou Flamingo. Skontrolovali mu vitálne funkcie, tie boli stabilizované, bez zjavných vonkajších zranení, vnútorné sa však vizuálnou kontrolou či palpačne nedali zodpovedne vylúčiť. Muž bol vzhľadom k sychravému a chladnému počasiu i dennej hodine silne podchladený a podľa vonkajších medicínskych príznakov aj silne intoxikovaný alkoholom. Opodstatnenosť výjazdu sanitky mestskí policajti prostredníctvom operačného nahlásili dispečerovi RZP, ten neskôr vyslal k mužovi sanitný voz, záchranári si intoxikovaného a podchladeného muža prevzali a previezli ho na ďalšie vyšetrenie do nemocnice.

 

V ranných hodinách na žiadosť operačného Hasičského záchranného zboru mestskí policajti poskytovali zasahujúcim hasičom  súčinnosť pri hasení ohňa smetnej nádoby na Hviezdoslavovej triede na zastávke autobusu.

 

02.03.2023 – ŠTVRTOK :

Počas štandardného hliadkovania v uliciach sídliska Klokočiny mestskí policajti na ulici Na Hôrke pri základnej škole v ranných hodinách spozorovali mladú ženu, ktorá si pomaly sadala pri cestnej komunikácii na obrubník a podľa všetkých príznakov jej prišlo nevoľno. Príslušníci mladú ženu z Klokočiny oslovili a ponúkli jej privolať lekára, ak je to potrebné. Žena im odpovedala, že je zoslabnutá, pretože včera jej bolo zle, zvracala a odvtedy nič nejedla. Ponúknuté zdravotné ošetrenie odmietla, vravela, že si už volala taxík a ide do nemocnice. Príslušníci žene poskytli vodu a z obrubníka ju preniesli do neďalekých potravín, kde si sadla. Tu s ňou zotrvali až do príchodu taxíka, do ktorého jej pomohli po príchode nasadnúť.

 

V popoludňajších hodinách príslušník operačného centra mestskej polície prevzal oznam od občana o tom, že na Bellovej ulici pri Bowling clube sa voľne pohybuje pes na detskom ihrisku. Na miesto operačný vyslal motorizovanú hliadku, tí psa rasy maltézsky psík  našli na Beethovenovej ulici a podarilo sa im ho odchytiť vlastnými silami a prostriedkami. Keďže pes bol bez evidenčnej známky, nebolo možné zistiť, či pes je túlavý alebo iba svojmu majiteľovi ušiel. Na miesto privolali nitrianskeho zmluvného veterinára, ktorý psa prevzal a umiestnil ho vo svojom zariadení. Operačný neskôr o nájdení psa informoval verejnosť na webovom portály Mestskej polície v Nitre. 

  

03.03.2023 – PIATOK

V dopoludňajších hodinách príslušník operačného centra mestskej polície prijal oznam občana o voľne sa pohybujúcom psovi na Tormošskej ulici. Na adresu vyslal motorizovanú hliadku, príslušníci v blízkosti nehnuteľnosti „Penzión u Krba“ spozorovali voľne sa pohybujúceho psa rasy Dalmatínec. Pred tým, ako sa k pobehujúcemu psovi príslušníci priblížili, kontaktovali blízko  bývajúcich obyvateľov v snahe zistiť majiteľa psa, pretože mal obojok s veterinárnou známkou, avšak týmto spôsobom sa im držiteľa zistiť nepodarilo. Jeden z príslušníkov sa preto k psovi priblížil a nakoniec dokázal odčítať na známke telefonický kontakt na majiteľa. Keď sa mestskí policajti pokúšali telefonicky skontaktovať s majiteľkou psa v priebehu ich vzájomnej komunikácie dalmatínec nečakane a nevyprovokovane napadol jedného z príslušníkov napriek tomu, že sa nepokúšal o žiadny fyzický kontakt alebo odchyt psa. Príslušníka pes pohrýzol do zadnej časti pravého stehna a do pravej strany tváre v oblasti brady. Kvôli spôsobeným zraneniam bola na miesto privolaná rýchla zdravotná pomoc, zasahujúci mestský policajt bol prevezený a ošetrený na oddelení traumatológie nitrianskej nemocnice, kde predovšetkým ošetrenie zranenia v oblasti brady si vyžadovalo odborný zákrok a následnú liečbu antibiotikami. Po sumarizovaní situácie mestskí policajti na mieste skonštatovali porušenie viacerých ustanovení zákona č. 282/2002 Z.z., ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov. Neskôr sa telefonicky informovaná dvadsaťtriročná držiteľka psa dostavila na miesto a za spáchané priestupky jej bola uložená bloková pokuta.

 

04.03.2023 – SOBOTA :

Vo večerných hodinách prijal operačný príslušník mestskej polície oznam občana o nehybne ležiacom mužovi na Murániho ulici na sídlisku Klokočina. Na miesto vyslal motohliadku, príslušníci zistili na križovatke ulíc Murániho a Kmeťova ležať na zemi muža. Po vizuálnej kontrole zistili, že muž má vitálne funkcie stabilizované, je nezranený, po prebratí bolo podľa exogénnych symptómov zjavné, že muž je pod vplyvom alkoholu. Ten príslušníkom uviedol, že čaká na svojho brata, ktorý má prísť v priebehu desiatich minút, ale pri čakaní zaspal. Muž sa nesťažoval na bolesti, ani na iné zdravotné ťažkosti, príslušníkmi ponúknuté ošetrenie odmietol.

 

05.03.2023- NEDEĽA: bez zaznamenanej významnej udalosti 

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.