Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vybrané prípady 45. týždeň 2022

Dátum: 16.11.2022
Autor: Mestská polícia mesta Nitra
Vybrané prípady 45. týždeň 2022

Na našej webovej stránke Vám prinášame týždenné prehľady prípadov alebo zásahov príslušníkov Mestskej polície v Nitre. Do tohto prehľadu nezaraďujeme riešenia všetkých priestupkov alebo správnych deliktov, ktoré sme riešili či objasňovali, pretože opis tejto každodennej štandardnej práce by mohol pôsobiť nudným dojmom. Preto sme sa rozhodli v krátkosti opísať iba tie udalosti, ktoré sú o niečo neštandardnejšie, možno zaujímavejšie alebo si myslíme, že by ste o nich vedieť mali.

 

 

UDALOSTI  – 45. TÝŽDEŇ

 

07.11.2022 – PONDELOK:

Mestskí policajti v ranných hodinách vykonávali hliadkovú činnosť v uliciach mesta, počas kontroly verejného riadku spozorovali na ceste hnedú koženú peňaženku. Po jej skontrolovaní zistili, že sa v nej nachádza finančná hotovosť takmer 130,- eur, osobné doklady a doklady k motorovému vozidlu, patriace tridsaťpäťročnému mužovi z Nitry. Operačný príslušník informoval majiteľa  o náleze a vyzval ho, aby si svoj majetok prevzal. Ten tak neskôr urobil a  svoju peňaženku s dokladmi i s hotovosťou si prevzal na útvare mestskej polície na Cintorínskej ulici. 

 

Na sídlisku Klokočina na Baničovej ulici mestskí policajti v dopoludňajších hodinách preverovali oznam občana o tom, že niekto z balkóna volá o pomoc. Príslušník operačného centra bezodkladne vyslal na miesto motorizovanú hliadku, tá sa pomocou výstražného a zvukového signalizačného zariadenia urýchlene presunula na označenú adresu a na mieste zistila, že pomoc potrebuje senior vo veku sedemdesiatpäť rokov, ktorý ležal na balkóne a nedokázal vstať. Jeden z príslušníkov vyliezol na balkón a poskytol mužovi prvú pomoc. S jeho súhlasom otvoril dvere aj druhému členovi hliadky a neskôr aj posádke sanitky RZP, ktorú seniorovi privolal. Dôchodca po presune do tepla vnútra domu, kde ho mestskí policajti preniesli, uviedol, že na balkón išiel z dôvodu pozrieť sa, či mu už priniesli obed, keď sa mu podlomili nohy v kolenách, následne padol na podlahu balkóna a nedokázal dlhšiu dobu vstať, ani sa dovolať pomoci. Senior uviedol, že v Nitre ani v okolí nemá žiadnych rodinných príslušníkov, ktorí by mu mohli pomôcť a so svojou dcérou nie je v kontakte dlhú dobu. Posádka sanitky si neskôr po prvotnom vyšetrení muža prevzala do svojej starostlivosti a previezli ho do nemocnice na ďalšie vyšetrenia. Pred odchodom jeden z mestských policajtov skontroloval všetky elektrické i plynové spotrebiče, pozatváral všetky okná, byt riadne uzamkol a kľúče odovzdal jeho majiteľovi pred odchodom do nemocnice.

 

 

08.11.2022 – Utorok :

Hliadky mestskej polície kontrolovali dodržiavanie verejného poriadku počas hokejového zápasu SPU – UKF. Hliadkovanie bolo organizované  v užšom i širšom okolí zimného štadiónu. Počas zápasu, ani po jeho ukončení nevzniklo vážnejšie narušenie verejného poriadku.

 

Na poludnie mestskí policajti preverovali oznam o nehybne ležiacom mužovi na Staničnej ulici. Podnet telefonicky prijal operačný príslušník, na miesto okamžite vyslal najbližšiu hliadku, ktorá na označenom mieste zistila muža, podľa symptómov, pravdepodobne s epileptickým záchvatom. Príslušníci mužovi poskytli prvú pomoc a privolali záchrannú službu, posádka ktorej si po príchode muža prevzala do svojej starostlivosti.  

 

09.11.2022 – STREDA: bez zistenej významnej udalosti

 

10.11.2022 – ŠTVRTOK :

V popoludňajších hodinách na Štúrovej ulici mestskí policajti zistili na zemi nehybne ležať osobu. Po jej skontrolovaní zistili, že sa jedná o muža vo vyššom veku. Skontrolovali mu vitálne funkcie, tie mal stabilizované, pri vizuálnej prehliadke nezistili žiadne vonkajšie zranenia. Po čiastočnom prebratí muža zistili jeho totožnosť, ten však pre väčšie množstvo skonzumovaného alkoholu nebol schopný samostatného pohybu. Operačný príslušník zistil preto kontakt na rodinného príslušníka, jeho dospelého syna, ktorý sa dostavil na miesto a prehlásili, že nie je potrebné lekárske ošetrenie alebo výjazd sanitky RZP. Po tomto syn svojho otca od mestských policajtov prevzal a vyjadril sa, že ho odvezie do miesta bydliska a postará sa o neho.

 

11.11.2022 – PIATOK :

Vo večerných hodinách príslušník operačného centra mestskej polície prijal telefonický oznam od výpravcu z nitrianskej železničnej stanice, že neznámy muž s výzorom bezdomovca, poškodil dvere i zámok vstupných dverí do pánskych toaliet. Operačný na stanicu bezodkladne vyslal motorizovanú hliadku, príslušníci od výpravcu zistili, že podozrivý muž sa na mieste nenachádza a odišiel krátko pred príchodom hliadky. Výpravca tiež mestským policajtom ukázal rozsah poškodenia, na požiadanie im poskytol podrobný popis podozrivého bezdomovca spolu s informáciou, že muž sa krstným menom volal Viliam. Keďže mestskí policajti mali miestnu znalosť o bezdomovcoch, ktorí žijú a pohybujú sa v uliciach i rôznych častiach mesta a mnohých poznajú aj podľa mena, navyše, keďže počas ich presunu na železničnú stanicu z vozidla spozorovali štyridsaťjedenročného bezdomovca s identickým krstným menom odchádzať smerom od stanice, príslušníci nadobudli dôvodné podozrenie, že poznajú identitu podozrivého páchateľa. Výpravcom poskytnutý popis sa navyše presne zhodoval s výzorom bezdomovca, ktorého podozrievali. Oznamovateľ hliadke uviedol, že nechce, aby mestská polícia vec riešila, žiadal iba o zadokumentovanie poškodenia a zistenie totožnosti páchateľa. Podľa jeho vyjadrenia vec bude ďalej riešiť hliadka z oddelenia železničnej polície, tá však nemá takú dobrú miestnu znalosť z ulíc mesta, ako príslušníci mestskej polície. Mestskí policajti vykonali kontrolu užšieho a širšieho okolia stanice ŽSR, podozrivý bezdomovec však nájdený nebol. Neskôr večer, počas hliadkovania, ho príslušníci mestskej polície spozorovali v inej časti mesta, na Podzámskej ulici, kde sa po pohovore s príslušníkmi k činu priznal. Uviedol, že údajne potreboval súrne na potrebu, no nemal pri sebe mincu, tak do dverí zatlačil a tie povolili. Mestskí policajti ho informovali, že spáchaný skutok, poškodenie cudzej veci, bude s ním riešiť železničná polícia, zároveň oznamovateľovi potvrdili totožnosť páchateľa i jeho priznanie k skutku.

 

12.11.2022 – SOBOTA :

Hliadka mestskej polície v dopoludňajších hodinách preverovala oznam o požiari smetnej nádoby na Hlbokej ulici v mestskej časti Čermáň. Operačný príslušník, ktorý podnet prijal, vyslal na miesto motorizovanú hliadku, tí prišli k požiaru zároveň s výjazdom hasičov. Oheň bol v počiatočnom štádiu, preto bol rýchlo uhasený príslušníkmi HaZZ. Kontajner, ktorý nebol z plastu, požiarom poškodený nebol, na mieste nevznikla ani iná škoda na majetku mesta alebo majetku občanov, zároveň nikto nebol zranený.

 

O niekoľko minút neskôr príslušník operačného centra prijal telefonický oznam od občana, ktorý uviedol, že sa nachádza na Sládkovičovej ulici pri prevádzke Barber Shop a má podozrenie, že obsluhe prevádzky sa „pravdepodobne stalo niečo zlé“. Operačný vyslal k prevádzke okamžite jednu z hliadok, príslušníkom oznamovateľ na mieste uviedol, že pred 45 minútami bol objednaný na strihanie, salón je síce otvorený, ale vo vnútri sa nikto nenachádza a nikto sa ani na kričanie neozýva. V dôsledku obavy, že mohol byť ohrozený život alebo vážne ohrozené zdravie zamestnancov prevádzky, príslušníci mestskej polície vstúpili do vnútorných priestorov, tam zistili, že hrá hudba, svetlá i spotrebiče boli pozapínané a pripravené, avšak ani na ich hlasné volanie nikto nereagoval. Mestskí policajti skontrolovali aj toalety, tie boli zamknuté. Až na opakované a hlasné búchanie na dvere vyšiel z nich muž, podľa všeobecne známych vonkajších medicínskych symptómov, zjavne pod vplyvom alkoholu, ktorý sa predstavil ako majiteľ prevádzky. Tridsaťštyriročný muž z Nitry nevykazoval známky vonkajších zranení, na zdravotné problémy alebo bolesti sa nesťažoval a príslušníkmi ponúknuté ošetrenie lekárom odmietol. Uviedol, že nikto ho na WC nezamkol, ani ho v prevádzke nikto neprepadol, mestským policajtom iba oznámil, že na toalete jednoducho zaspal. V prítomnosti príslušníkov si prevádzku skontroloval a vyhlásil, že nie je poškodená, ani mu z nej nič nechýba a všetko je v poriadku. Po tomto jeho skonštatovaní príslušníci pokračovali v hliadkovaní a plnení zadaných úloh.

 

13.11.2022 - NEDEĽA:

V neskorých nočných hodinách príslušníci mestskej polície  na Mostnej ulici zistili fyzický konflikt dvoch osôb. Jednalo sa o dvoch mužov, obidvaja boli ukrajinskej štátnej príslušnosti. Príslušníci zabránili mužom pokračovať v protiprávnom konaní, oddelili ich od seba a zistili ich totožnosť. Po krátkom objasnení skutku a zistení miery zavinenia oboch účastníkov konfliktu mestskí policajti Ukrajincov vo veku tridsaťpäť a devätnásť rokov za hrubé správanie na verejnom priestranstve doriešili v zmysle zákona o priestupkoch. Obaja boli nezranení, nesťažovali sa na zranenia alebo bolesti a ponúknuté lekárske ošetrenie odmietli. Na mieste hliadke mestskej polície poskytla súčinnosť aj hliadka policajného zboru.

 

Príslušníci mestskej polície v 45. kalendárnom týždni zistili a doriešili 177 priestupkov, štyri postúpili na ďalšie objasnenie, k trom osobám privolali rýchlu zdravotnú pomoc, zistili a prebrali päť na zemi ležiacich osôb na verejnom priestranstve, v jednom prípade zasahovali v súčinnosti s príslušníkmi policajného zboru.

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.