Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vybrané prípady 41. týždeň 2022

Dátum: 21.10.2022
Autor: Mestská polícia mesta Nitra
Vybrané prípady 41. týždeň 2022

Na našej webovej stránke Vám prinášame týždenné prehľady prípadov alebo zásahov príslušníkov Mestskej polície v Nitre. Do tohto prehľadu nezaraďujeme riešenia všetkých priestupkov alebo správnych deliktov, ktoré sme riešili či objasňovali, pretože opis tejto každodennej štandardnej práce by mohol pôsobiť nudným dojmom. Preto sme sa rozhodli v krátkosti opísať iba tie udalosti, ktoré sú o niečo neštandardnejšie, možno zaujímavejšie alebo si myslíme, že by ste o nich vedieť mali.

 

UDALOSTI  – 41. TÝŽDEŇ

 

10.10.2022 – PONDELOK: bez zaznamenanej významnej udalosti 

 

11.10.2022 – UTOROK:

V popoludňajších hodinách príslušník na operačnom pracovisku mestskej polície prevzal oznam občana o ležiacom mužovi na lavičke na ulici Boženy Slančíkovej. Na miesto vyslal preveriť nahlásený podnet motorizovanú hliadku, príslušníci na mieste zistili muža zo Srbska vo veku štyridsaťpäť rokov, ktorý nehybne ležal na lavičke, podľa oznamovateľa už dlhšiu dobu. Mestskí policajti mužovi skontrolovali vitálne funkcie, ktoré mal v poriadku a stabilizované, nezistili u neho žiadne vonkajšie zranenia, Srb sa po prebratí na žiadne zdravotné problémy nesťažoval, ponúknutú pomoc odmietal, rovnako odmietol vyšetrenie lekárom. Prehlásil, že je v poriadku, len vypil viac alkoholu, po chvíľke oddychu z miesta odíde. Mestskí policajti neskôr miesto skontrolovali, Srb sa na lavičke, ani v okolí, nezdržiaval.  

 

12.10.2022 – STREDA:

Mestskí policajti v popoludňajších hodinách na pokyn operačného príslušníka preverovali oznam občana o ležiacej osobe pri výbehu psov na Bizetovej ulici na sídlisku Klokočina. Na mieste príslušníci zistili, že oznam bol relevantný, pretože na označenom mieste našli v tráve ležať seniora z Klokočiny vo veku sedemdesiatpäť rokov. Po prebratí muža skontrolovali, nevykazoval známky vonkajších zranení, vitálne funkcie mal v poriadku, dôchodca odmietol mestskými policajtmi odporúčané lekárske vyšetrenie. Podľa vonkajších medicínskych príznakov bolo zjavné, že jeho stav je skomplikovaný užitím väčšieho množstva alkoholu. Po prebratí a zorientovaní muž prehlásil, že sa presunie domov do trvalého bydliska, ktoré bolo na rovnakej ulici. Príslušníci dohliadli na muža až do doby, kedy vošiel do vchodu panelákového domu. 

 

Takmer identický oznam o nehybne ležiacej osobe mestskí policajti preverovali tentokrát v nočných hodinách na zastávke MHD na Hviezdoslavovej ulici na sídlisku Klokočina. Telefonický podnet občana prevzal operačný príslušník a na miesto vyslal motorizovanú hliadku. Príslušníci zistili na zástavke MAD ležať tridsaťpäťročného Nitrana, ktorý vykazoval známky značnej intoxikácie alkoholom. Muž zranený nebol, ani nepociťoval bolesti alebo iné zdravotné ťažkosti, ponúknutú lekársku pomoc odmietol. Mestskí policajti sa ho snažili krátkym pohovorom prebrať a usmerniť ho na presun do trvalého bydliska, ktoré mal v neďalekej ulici. Muž sa po krátkej chvíli priestorovo zorientoval a presunul sa domov.

 

V neskorých nočných hodinách mestskí policajti na ulici Panská dolina v mestskej časti Zobor zistili zatúlaného psa bez dozoru, na obojku mal však evidenčnú známku Mestského úradu v Nitre. Po overení čísla známky v evidencii psov mesta Nitry operačný príslušník zistil totožnosť i adresu  držiteľa psa. Na jeho pokyn neskôr odbehnutého psa mestskí policajti odovzdali jeho majiteľovi  v mieste bydliska.

 

 

 

13.10.2022 – ŠTVRTOK :

Dvadsať minút po polnoci na žiadosť príslušníkov HaZZ mestskí policajti poskytli potrebnú súčinnosť pri hasení požiaru 1100 litorvého kontajneru na odpad na Petzwalovej ulici na sídlisku Klokočina.

 

V popoludňajších hodinách príslušník operačného centra mestskej polície prijal oznam o nájdenom malom modrom plecniaku na zastávke MHD na ulici Štefánikova trieda. Obsah tvorili detské veci a cestovný pas ukrajinskej ženy s rodným listom dieťaťa. Nález neskôr mestskí policajti odovzdali majiteľke v nasledujúci deň, predtým v záchytnom utečeneckom centre Domino zistili kontakt na ukrajinskú matku.

 

Operačný príslušník mestskej polície vo večerných hodinách prijal telefonický oznam občana z Dolných Obdokoviec o nájdení finančnej hotovosti 30,- € zabudnutých v telese bankomatu CSOB pred obchodným centrom MAX na sídlisku Chrenová. Keďže predmetná banka bola v čase nálezu zatvorená, mestskí policajti bankovky prevzali a po spísaní úradného záznamu boli v nasledujúci deň odovzdané v príslušnej banke, ktorá sa pokúsi hotovosť odovzdať majiteľovi.  

 

14.10.2022 – PIATOK :

V popoludňajších hodinách mestskí policajti na pokyn operačného príslušníka preverovali oznam občana o ležiacej osobe pri budove Úradu práce sociálnych vecí a rodiny. Na mieste príslušníci zistili ležať na chodníku muža z Nitrianskych Hrnčiaroviec vo veku tridsaťpäť rokov. Po prebratí muža skontrolovali, zistili, že vitálne funkcie mal stabilizované, nevykazoval známky vonkajších zranení, muž odmietol mestskými policajtmi odporúčané lekárske vyšetrenie, keďže mohli hroziť zranenia vnútorné spôsobené jeho pádom na chodník. Podľa vonkajších medicínskych príznakov bolo zjavné, že organizmus muža je intoxikovaný užitím väčšieho množstva alkoholu. Po prebratí krátkym pohovorom a zorientovaní sa muž prehlásil, že sa presunie domov do trvalého bydliska.

 

15.10.2022 – SOBOTA :

Hliadka mestskej polície vo večerných hodinách vykonávala kontrolu dodržiavania verejného poriadku na Jesenského ulici na hradnom kopci. Tam zistili početnejšiu skupinku mládeže, ktorí konzumovali alkoholické nápoje. V tejto skupinke sa nachádzali aj dvaja mladiství, jeden vo veku pätnásť, druhý vo veku šestnásť rokov. Obaja sa na mieste zasahujúcim príslušníkom priznali, že pili alkohol, tatranský čaj s vodkou, čo bolo zjavné aj podľa všeobecne známych exogénnych medicínskych symptómov užitia etanolu – problémová artikulácia, zlá koordinácia pohybov, ochabnuté mimické svalstvo na tvári a podobne. Obaja sa tiež podrobili dychovej skúške na zistenie prítomnosti alkoholu. Šestnásťročnému mladíkovi z blízkej obce Nitrianske Hrnčiarovce kalibrovaný prístroj na meranie alkoholu v dychu určil objemové percento alkoholu v krvi 0,67 mg/l, čo je 1,4 promile alkoholu v krvi. Neskôr si ho na útvare mestskej polície prevzali jeho privolaní pestúni. Pätnásťročnému mladistvému z Nitry prístroj nameral hodnotu 0,75 mg/l objemového percenta alkoholu v krvi, čo predstavuje 1,56 promile. Aj tohto mladistvého mestskí policajti odovzdali privolaným rodičom, zároveň so všetkými vykonali krátky pohovor a informovali ich o oznámení a následnom riešení správneho deliktu mladistvých na príslušný orgán, ktorého sa dopustili porušením zákazu konzumácie alkoholu osobám mladších ako 18 rokov.  

 

Vo večerných hodinách príslušník operačného centra mestskej polície prijal podnet od vodiča autobusu MHD, ktorý uviedol, že ho napadol neznámy muž, rukou rozbil sklo na autobuse a následne z miesta ušiel. Mestskí policajti podľa popisu páchateľa našli a zadržali na Staničnej ulici na koľajniciach ŽSR, po ktorých unikal smerom do mestskej časti Krškany. Príslušníci ho dostihli asi po 100 metroch a vyzvali ho, aby zostal stáť, čo podozrivý uposlúchol. Obmedzili mu osobnú slobodu a zistili jeho totožnosť. Mladý muž z Púchova vo veku dvadsaťtri vykazoval drobné povrchové krvácajúce zranenia na pravej ruke, mechanizmus zranenia korešpondoval s nahláseným rozbitím skla na dopravnom prostriedku, ktoré mal muž rozbiť rukou. Zadržaného Púchovčana pre podozrenie zo spáchania trestného činu odovzdali privolanej hliadke policajného zboru, ktorá si ho, i celý prípad, neskôr prevzala na ďalšie objasňovanie.

 

Na Mostnej ulici pri prevádzke Queens hliadka mestskej polície v nočných hodinách spozorovala mladého muža, ktorý úmyselne rozbil sklený pohár, čím znečistil verejné priestranstvo a dopustil sa priestupku.  Muž pred hliadkou začal najprv utekať z miesta činu a neskôr začal tancovať v strede vozovky a vysmievať sa im. V súčinnosti s ďalšou hliadkou mestskej polície však príslušníci muža počas úteku zadržali. Podozrivý spadol na zem a keďže neustále kládol aktívny odpor, pokúšal sa znovu ujsť a opakovane odmietal preukázať svoju totožnosť, mestskí policajti ho po márnych výzvach za pomoci použitia miernejších donucovacích prostriedkov predviedli na útvar mestskej polície za účelom zistenia totožnosti. V budove mestskej polície pri zisťovaní totožnosti podozrivý začal spolupracovať, podal aj vysvetlenie k uvedenému priestupku, po objasnení skutku bol dvadsaťtriročný muž z Nitry doriešený v bokovom konaní a neskôr z útvaru prepustený.

 

16.10.2022 - NEDEĽA:

V popoludňajších hodinách príslušník operačného centra mestskej polície prijal telefonický oznam občana z ulice Fatranská o mužovi s barlami, ktorý už dlhší čas leží pri lavičkách. Na miesto vyslal motorizovanú hliadku, príslušníci na mieste zistili štyridsaťtriročného muža bez domova s barlami, ktorý plakal a prosil o pomoc. Uviedol, že kvôli zlému zdravotnému stavu nedokáže chodiť a že nejedol už dva dni. Mestskí policajti na miesto privolali sanitku RZP, ktorá muža previezla do nemocnice na ďalšie vyšetrenia.

 

Počas tohto kalendárneho týždňa mestskí policajti zistili 265 priestupkov, z toho 51 postúpili na ďalšie objasnenie, ostatné doriešili na mieste.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.