Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vybrané prípady 19. týždeň 2023

Dátum: 19.05.2023
Autor: Mestská polícia mesta Nitra
Vybrané prípady 19. týždeň 2023

Na našej internetovej stránke Vám prinášame týždenné prehľady prípadov alebo zásahov príslušníkov Mestskej polície v Nitre. Do tohto prehľadu nezaraďujeme riešenia všetkých priestupkov alebo správnych deliktov, ktoré sme riešili či objasňovali, pretože opis tejto každodennej štandardnej práce by mohol pôsobiť nudným dojmom. Preto sme sa rozhodli v krátkosti opísať iba tie udalosti, ktoré sú o niečo neštandardnejšie, možno zaujímavejšie alebo si myslíme, že by ste o nich vedieť mali.

 

UDALOSTI  – 19. TÝŽDEŇ

 

08.05.2023 – PONDELOK:   

V ranných hodinách hliadka mestskej polície preverovala oznam o psovi bez dozoru, ktorý sa pohybuje na Zlievarenskej ulici v mestskej časti Horné Krškany. Podnet prijal operačný príslušník, ktorý do lokality vyslal motorizovanú hliadku. Mestskí policajti psa, kríženca čiernej farby a nižšieho vzrastu, odchytili a keďže nemal na sebe evidenčnú známku, ani iné markery, ktoré by umožnili zistiť totožnosť jeho súčasného alebo bývalého držiteľa, privolali na miesto nitrianskeho zmluvného veterinára. Ten psa prevzal a umiestnil ho do svojho záchytného zariadenia.

 

09.05.2023 – UTOROK:

V neskorých nočných hodinách príslušníci mestskej polície pred obchodným domom Tesco spozorovali na zemi nehybne ležať muža. Mestskí policajti mužovi skontrolovali vitálne funkcie, tie boli prítomné a stabilizované, po vizuálnej prehliadke skonštatovali, že muž je bez vonkajších zranení. Po jeho prebratí príslušníci zistili, že sa jedná o muža bez domova vo veku 32 rokov, pôvodne z obce Selice, nesťažoval sa na zdravotné problémy alebo bolesti, lekárske ošetrenie odmietol. S mužom vykonali pohovor, v ktorom ho informovali, že v blízkej vzdialenosti sa nachádza azylový dom i nocľaháreň, ktoré môže využívať na prespávanie. Po pohovore  muž z miesta odišiel. Počas nočnej pracovnej zmeny ho príslušníci na verejnom priestranstve viac nezaregistrovali.

 

Hodinu po poludní mestskí policajti počas hliadkovania, kontroly verejného poriadku a statickej dopravy v uliciach sídliska Chrenová zistili na Sitnianskej ulici otvorené vozidlo s nitrianskym evidenčným číslom. Auto malo spustené okno na pravej strane pri zadnom sedadle. Operačný príslušník zistil totožnosť držiteľa vozidla, ten sa na výzvu dostavil k svojmu autu, na pokyn zasahujúcich príslušníkov vozidlo skontroloval a po vyhlásení, že je v poriadku, auto riadne uzamkol, poďakoval a z miesta odišiel. 

 

10.05.2023 – STREDA:

Príslušníci mestskej polície vo večerných hodinách počas hliadkovania v uliciach sídliska Klokočiny spozorovali na Škultétyho ulici na múre hokejovej haly vytrhnutú drevenú hradu z tvárnice, na ktorej bola nedostatočne uchytená veľká a ťažká plechová krytina s rozmermi približne 50 m2. Tá prekrývala aj chladiace vrtule a aktuálne hrozilo, že môže z miesta kedykoľvek spadnúť a zraniť okoloidúce osoby. Blízko rastúci strom, o ktorý bol plech opretý,  bránil jeho pádu na zem, v ktoromkoľvek okamihu však opora mohla povoliť, plech mohol spadnúť a v tom prípade by pravdepodobne vytrhol aj ostatné hrady z múru. V prípade silného vetra sa ťažký plech mohol tiež prevrátiť a v aktuálnom sychravom premenlivom počasí tak reálne hrozil na mieste úraz, keďže deti si  v blízkosti skracujú cestu na futbalové ihrisko CFK Čermáň. Za účelom odstránenia tohto potenciálneho nebezpečenstva bol na druhý deň v ranných hodinách informovaný správca klokočinskej hokejovej haly.   

 

11.05.2023 – ŠTVRTOK :

V ranných hodinách hliadka mestskej polície počas kontroly skládky odpadu na Súľovskej ulici zistila požiar, ktorý tam založila zatiaľ neznáma osoba tým, že zjavne úmyselne podpálila odpad. Keďže nebolo možné uhasiť oheň vlastnými improvizovanými prostriedkami, na miesto boli privolaní hasiči, ktorí ho uhasili. Pôvodca požiaru zatiaľ zistený nebol, skutok sa ďalej objasňuje.

 

Podobnú situáciu riešila ďalšia hliadka v popoludňajších hodinách v mestskej časti Dolné Krškany v záhradkárskej lokalite Bita. Mestskí policajti tam zistili horiacu trávnato-krovinový hustý porast. Na mieste horela suchá tráva a suchý rozrastený ker, ktoré zrejme niekto zapálil úmyselne. Keďže potenciálne hrozil prelet horiacich čiastočiek na neďaleké chatky, či drevené prístrešky a mestskí policajti nemali žiadnu možnosť oheň uhasiť svojpomocne, príslušníci k rozrastajúcemu sa ohňu privolali hasičov. Do ich príchodu sa snažili improvizovane zabrániť eskalácii požiaru. Po príchode hasiči požiar lokalizovali a uhasili. Na blízkych nehnuteľnostiach nevznikla žiadna škoda.

 

12.05.2023 – PIATOK :

V popoludňajších hodinách hliadka mestskej polície počas kontroly verejného poriadku spozorovali na Rázusovej ulici osoby, ktoré sa na vozovke  skláňali nad ležiacim mužom približne v strednom veku. Po preverení situácie mestskí policajti zistili, že prítomní svedkovia videli, ako muž spadol na vozovku, pričom si zranil hlavu na zátylku. Po jeho prehliadke zistili, že muž z  poranenia hlavy krvácal. Príslušníci v spolupráci s občanmi poskytli zranenému predlekársku prvú omoc a zároveň na miesto privolali rýchlu zdravotnú pomoc. Jeden z príslušníkov následne usmerňoval na tomto cestnom úseku motorizovanú dopravu, pretože do príchodu lekára sa obávali hýbať alebo inak manipulovať so zraneným mužom,  pretože nepoznali celý rozsah a závažnosť jeho zranení. Po príchode si posádka sanitky zraneného prevzala na ďalšie vyšetrenie do nemocnice. Zasahujúca hliadka neskôr zistila, že sa jednalo o muža z mesta Vráble vo veku 39 rokov.

 

Príslušník operačného centra mestskej polície vo večerných hodinách prevzal na bezplatnej linke 159 občiansky oznam o poškodení mosta na ulici Medzi vodami v mestskej časti Dolné Krškany. Na miesto vyslal preveriť rozsah poškodenia motorizovanú hliadku, ktorá mala miestnu znalosť o improvizovanej oprave tohto úseku. Príslušníci po obhliadke miesta a rozsahu poškodenia konštatovali, že pri prechode mosta reálne hrozí poškodenie prechádzajúcich vozidiel, prípadne môžu nastať nielen škodové udalosti, ale i dopravné nehody so zranením, keďže z mostu vyčnievala nedostatočne ukotvená a skrútená železná pojazdová časť zo silného ryhovaného plechu. Aby sa nenaplnili spomínané potenciálne hrozby, mestskí policajti k mostu privolali výjazd hasičov. Tí časť poškodenej mostovej  konštrukcie, ktorá ohrozovala vozidlá, odstránili a mestskí policajti predmetné miesto z bezpečnostných preventívnych dôvodov označili dopravnou zábranou s reflexnou vestou.

 

13.05.2023 – SOBOTA :

Dispečing z tiesňovej linky 112 požiadal operačného príslušníka mestskej polície o spoluprácu, ktorá spočívala v preverení relevancie prijatého oznamu a potrebnosti výjazdu RZP k ležiacej osobe na ulici Ľ. Okánika na sídlisku Chrenová. Vyslaní mestskí policajti na mieste našli dvoch mužov, jeden z nich v sychravom počasí nehybne ležal na zemi, druhý dokázal samostatne stáť a komunikovať, takže zvládol zasahujúcich príslušníkov informovať, že spolu s ležiacim priateľom vo zvýšenej miere požívali alkoholické nápoje. Tridsaťštyriročný muž zo Šale ďalej hliadke uviedol, že ležiaceho muža ani nepozná, iba spolu konzumovali alkohol a ten pri presune na iné miesto spadol na zem a viac nevstal. Mestskí policajti skontrolovali mužove vitálne životné funkcie, tie boli prítomné, pri vizuálnej kontrole nenašli vonkajšie zranenia, vnútorné sa však zodpovedne vylúčiť nedali. Rovnako nebolo možné vyhodnotiť  stupeň mužovej intoxikácie etanolom a hroziaci prípadný kolaps organizmu v dôsledku patologickej reakcie mozgu a centrálnej nervovej sústavy. Príslušníci sa pokúšali muža prebrať, ten však nereagoval, preto ho uložili do stabilizovanej polohy, zabalili do izotermickej fólii, aby minimalizovali následky podchladenia v daždivom sychravom počasí a k mužovi privolali rýchlu zdravotnú pomoc. Intoxikovaného muža vo veku približne 55 rokov záchranári prehliadli a následne previezli na ďalšie vyšetrenie do nitrianskej nemocnice.

 

14.05.2023 - NEDEĽA:

V dopoludňajších hodinách hliadka mestskej polície počas kontroly verejného poriadku našli na Kalvárskej ulici platobnú kartu peňažnej inštitúcie ČSOB. Mestskí policajti sa pokúsili kartu odovzdať v pobočke banky, tá však bola uzatvorená. Preto sa pokúsili zistiť kontakt na majiteľku platobnej karty Visa, operačnému príslušníkovi sa podarilo na sociálnych sieťach zistiť telefonický kontakt a informoval 26 ročnú majiteľku z mesta Veľký Krtíš o náleze. Tá si neskôr na útvare mestskej polície na Cintorínskej ulici v poriadku svoj majetok osobne prevzala.

 

Na poludnie hliadka mestskej polície preverovala oznam občana o ležiacom mužovi na ulici Štefánikova trieda pred budovou Všeobecnej úverovej banky. Operačný príslušník, ktorý telefonický oznam prijal, vyslal na miesto hliadku, príslušníci pred bankou zistili na zemi ležať bezdomovca, ktorého poznali z miestnej služobnej znalosti. Po vizuálnej prehliadke a kontrole zistili, že muž bol pod vplyvom alkoholu, podľa vonkajších medicínskych symptómov však zjavne nehrozil kolaps organizmu, nebol zranený, po prebratí a počas pohovoru sa mestským policajtom nesťažoval na bolesti alebo iné zdravotné ťažkosti. Príslušníci usúdili, že nie je potrebný výjazd záchranárov, preto muža usadili na blízky múrik a ten po krátkej dobe z miesta odišiel. Počas hliadkovania viac tohto muža nespozorovali.

 

O hodinu neskôr operačný príslušník prijal oznam o ďalšej ležiacej osobe, tentokrát na autobusovej zastávke MHD pri OC Mlyny. Na miesto vyslal podnet preveriť motorizovanú hliadku, príslušníci v priestore zastávky zistili ležať na zemi muža, skontrolovali mu vitálne funkcie, tie boli stabilizované a prítomné, vizuálne žiadne vonkajšie zranenia nezistili. Mestskí policajti muža prebrali, podľa neurčitých symptómov sa nedalo zodpovedne určiť, či je alebo nie je pod vplyvom omamných látok, navyše sa muž z Nitry vo veku 49 rokov na žiadne zdravotné problémy sa nesťažoval, lekárske ošetrenie odmietol. Preto ani k tomuto mužovi neprivolávali výjazd sanitného vozu RZP a muž po krátkom pohovore miesto samostatne opustil bez potrebnosti cudzej pomoci.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.