Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vybrané prípady 42. týždeň 2022

Dátum: 27.10.2022
Autor: Mestská polícia mesta Nitra
Vybrané prípady 42. týždeň 2022

Na našej webovej stránke Vám prinášame týždenné prehľady prípadov alebo zásahov príslušníkov Mestskej polície v Nitre. Do tohto prehľadu nezaraďujeme riešenia všetkých priestupkov alebo správnych deliktov, ktoré sme riešili či objasňovali, pretože opis tejto každodennej štandardnej práce by mohol pôsobiť nudným dojmom. Preto sme sa rozhodli v krátkosti opísať iba tie udalosti, ktoré sú o niečo neštandardnejšie, možno zaujímavejšie alebo si myslíme, že by ste o nich vedieť mali.

 

UDALOSTI  – 42. TÝŽDEŇ

 

17.10.2022 – PONDELOK:

Mestskí policajti preverovali oznam občana, ktorí uviedol, že na Svätoplukovom námestí bezdomovci znečisťujú verejné priestranstvo.  Operačný príslušník vyslal na miesto preveriť motorizovanú hliadku prijatý telefonický podnet, príslušníci na označenom mieste zistili skupinku bezdomovcov, ktorí drobným odpadom i rozbitými fľašami od alkoholu znečistili na verejnom priestranstve svoje okolie. Po zistení totožnosti, vykonanom ráznom pohovore a doriešení skutku v zmysle priestupkového zákona mestskí policajti vyzvali bezdomovcov, aby po sebe odstránili vyhodený odpad a drobný neporiadok. Oslovení muži výzvu uposlúchli a uviedli miesto do pôvodného stavu.

 

Vo večerných hodinách počas kontroly verejného poriadku mestskí policajti na Štúrovej ulici pri zastávke MHD spozorovali neznámeho nehybne  ležiaceho muža a vedľa stojacu ženu. Po príchode na miesto a preverení situácie im žena uviedla, že už kontaktovala RZP. Mestskí policajti skontrolovali mužove vitálne funkcie, ktoré boli stabilizované, po vizuálnej prehliadke nezistili stopy vonkajších zranení, vnútorné sa však vylúčiť nedali. Muža sa im podarilo prebrať a po krátkom pohovore bolo podľa všeobecne známych vonkajších medicínskych prejavov dôvodné konštatovať, že štyridsaťšesťročný muž z Nitry je pod vplyvom väčšieho množstva alkoholu. Následne sa na miesto dostavilo sanitné vozidlo RZP, ktorého posádka s mužom vykonala pohovor, ale rovnako, ako príslušníkom mestskej polície, aj im muž ošetrenie i pomoc odmietol a z miesta odišiel.

 

18.10.2022 – UTOROK:

Počas hliadkovania a kontroly verejného poriadku príslušníci mestskej polície na Jesenského ulici pod Nitrianskym hradom zistili nezabezpečené osobné motorové vozidlo, ktoré malo otvorené okno na spolujazdcovej strane. Operačný príslušník v evidencii zistil totožnosť a telefonický kontakt držiteľa vozidla. Ten bol informovaný a vyzvaný, aby sa dostavil k autu a zabezpečil ho. Majiteľ výzvu uposlúchol, vozidlo skontroloval a po vyhlásení, že nie je poškodené, ani z neho nič nechýba, si vozidlo riadne uzamkol a hliadke poďakoval.

 

19.10.2022 – STREDA:

V dopoludňajších hodinách sa hliadka presunula  na Hollého ulicu do hotela Mikádo, kde preverila oznam nitrianskej občianky o nájdenej peňaženke. Oznamovateľka uviedla, že dámsku ružovú peňaženku našla pri hotely položenú na smetnej nádobe. Príslušníci mestskej polície peňaženku prevzali, nachádzali sa v nej rôzne osobné doklady ako občiansky preukaz, vodičský preukaz, zdravotná karta poistenca  a iné, ktoré patrili mladej žene vo veku dvadsaťšesť rokov z obce Malé Ripňany. Operačnému príslušníkovi sa podarilo zistiť jej telefonický kontakt a po informovaní o náleze sa dohodli, že hliadka jej peňaženku s dokladmi  odovzdá v prevádzke Diamond Gym na Štúrovej ulici, v ktorej pracuje a v ktorej sa práve nachádza. 

 

Na Štefánikovej triede príslušníci mestskej polície našli pred obchodom Úspech odhodené použité injekčné striekačky, ktoré mohli byť potenciálnym zdrojom infekčných chorôb pre kohokoľvek, kto by s nimi nepozorne alebo neodborne manipuloval, predovšetkým pre deti a mládež. Príslušníci odhodené striekačky zobrali a uložili do špecializovanej nádoby, ktorú mestskej polícii zabezpečilo Občianske združenie STORM, ktoré sa venuje, okrem iného, i výmenou a bezpečnou likvidáciou použitých striekačiek injekčných užívateľov drog.

 

Vo večerných hodinách príslušníci mestskej polície preverovali oznam občana o vyhodení bio odpadu do smetných nádob, ktoré nie sú na to určené. Oznamovateľ vedel uviesť evidenčné číslo vozidla, ktorého vodič sa uvedeného skutku dopustil. Totožnosť podozrivého vodiča, šesťdesiatštyriročného Nitrana, mestskí policajti zistili v príslušnej evidencii, pokúsili sa ho osobne kontaktovať v mieste trvalého bydliska za účelom objasnenia a doriešenia priestupku. Kontaktovanie zatiaľ prebehlo neúspešne, pretože podozrivý z presne nezisteného dôvodu nereagoval na zvonenie a hliadke nikto neotváral.  Skutok je postúpený na objasnenie a bude doriešený v inom termíne.

 

20.10.2022 – ŠTVRTOK :

Počas hliadkovania a kontroly dodržiavania verejného poriadku príslušníci mestskej polície v ranných hodinách  zistili, že na Nedbalovej ulici na sídlisku Klokočina sa nachádza osobné motorové vozidlo, ktoré má otvorené okno na strane spolujazdca. Operačný príslušník zistil totožnosť držiteľa nezabezpečeného vozidla, ktorý mal trvalý pobyt neďaleko. Príslušníci sa ho pokúsili kontaktovať v mieste bydliska, nikto však neotváral, preto oslovili jeho susedov, ktorí im na neho  poskytli telefonický kontakt. Po informovaní majiteľa vozidla sa k autu v krátkom čase dostavil jeho rodinný príslušník, ktorý auto skontroloval a po prehlásení, že je v poriadku, vozidlo uzamkol a hliadke poďakoval.

 

V nočných hodinách sa na mestskú políciu obrátila pani bývajúca na Doležalovej ulici, ktorej izby domu majú okná orientované na Zlatomoraveckú ulicu. Jedná sa o miesto oproti novému Kauflandu. Ten po aktuálnom otvorení mal vysvietený veľký reklamný bilboard a taktiež približne 6 silných halogénových svetiel svietilo na zásobovací dvor. Všetky tieto svetlá údajne svietia priamo do okien oznamovateľky a nedovolia členom rodiny spať. Podnet prijal príslušník operačného centra, na miesto vyslal motorizovanú hliadku preveriť oznam. Príslušníci vykonali pohovor s prevádzkovou vedúcou v Kauflande, požiadali ju o stlmenie osvetlenia, tá sa však vyjadrila, že nemá oprávnenie bilboard ani ostatné svetlá vypnúť. Po informovaní oznamovateľka uviedla, že vec bude riešiť nasledujúci deň, bolo jej odporučené skúsiť najskôr hovoriť s riaditeľom pobočky Kauflandu, v prípade neúspechu operačný príslušník poradil osloviť Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre.

 

21.10.2022 – PIATOK :

V budove útvaru mestskej polície na Cintorínskej ulici v popoludňajších hodinách nitriansky občan odovzdal občiansky preukaz, ktorý našiel v bočnom vchode obchodného centra Mlyny. Osobný doklad patril  dvadsaťročnému mužovi z obce Vinodol. Keďže muž mal trvalý pobyt mimo intravilánu mesta Nitry, hliadka po spísaní úradného záznamu doklad odovzdala na príslušné oddelenie policajného zboru.

 

Vo večerných hodinách na Mostnej ulici hliadku mestskej polície oslovila tridsaťsedemročná žena z Veľkého Kýru so žiadosťou o pomoc. Podľa jej reakcií, spôsobu komunikácie a iných vonkajších prejavov žena zjavne trpela psychickou poruchou, snažila sa tiež vstupovať na vozovku do jazdnej dráhy okoloidúcim motorovým vozidlám, v čom jej príslušníci zabránili. Z dôvodu, že ženino konanie bolo hrozbou nielen pre jej okolie, ale aj pre ňu samu, mestskí policajti privolali na miesto sanitku RZP, záchranári po prvotnom vyšetrení ženu previezli do nemocnice na psychiatrické oddelenie.

 

22.10.2022 – SOBOTA :

Mestskí policajti v skorých popoludňajších hodinách na útvar mestskej polície predvádzali muža za účelom zistenia jeho totožnosti. Podozrivý, podľa oznamovateľky i svedkov, pod vplyvom skonzumovaného alkoholu budil verejné pohoršenie svojim hrubým správaním a konaním. Predvádzanie bolo realizované bez zranenia predvádzaného štyridsaťjedenročného muža z Nitry, po objasnení skutku a vykonanom pohovore ho príslušníci doriešili v zmysle priestupkového zákona a následne prepustili z útvaru mestskej polície.

           

23.10.2022 - NEDEĽA:

Krátko po polnoci príslušníci mestskej polície zasahovali na Mostnej ulici pred jednou z miestnych prevádzok. Zákrok bol smerovaný proti konaniu dvoch vzájomne sa napádajúcich mužov z Nitry, jedného vo veku dvadsaťjeden a druhého staršieho o tri roky. Oboch vyzvali, aby upustili od protiprávneho konania, čo podozriví uposlúchli, takže nebolo potrebné použiť donucovacie prostriedky. Po upokojení situácie, zistení totožnosti a objasnení skutku boli obaja aktéri ruvačky doriešení v zmysle priestupkového zákona. Obaja tiež odmietli ponúknuté lekárske ošetrenie prípadných utŕžených zranení.

 

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.