Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Záchrana života

Dátum: 04.03.2022
Autor: Mestská polícia mesta Nitra
Záchrana života

V práci policajta je vo vykonaných zásahoch iste najvyšším medzníkom skutočnosť, keď príslušník prispeje k záchrane ľudského života. Niekedy je to o šťastí, že policajt sa nachádza presne v konkrétny moment na konkrétnom potrebnom mieste a môže zasiahnuť. Niekedy je to o dobrej miestnej znalosti, keď tuší, kde sú štatisticky najproblémovejšie miesta, prípadne miesta s najväčším kriminogénnym faktorom alebo miesta, ktoré obľubujú ľudia so suicidálnymi sklonmi a konaním. A samozrejme, je to aj o schopnosti reagovať odborne, okamžite, rozhodne, bez stresu, či paniky.

V tomto prípade príslušníčka a príslušník nitrianskej mestskej polície so služobným motorovým vozidlom stáli v popoludňajších hodinách na križovatke ulíc Štúrova a Párovská, čakali na zelený svetelný signál, sediac štandardne pozorovali a vnímali dianie okolo seba, keď si všimli, že starší pán mohutnej postavy spadol na zem a zostal ležať.

Obaja urýchlene vyskočili z auta, podišli k mužovi približne vo veku sedemdesiat rokov, hneď mu skontrolovali vitálne funkcie a prehliadli ho, či nemá nejaké vonkajšie zranenia. Keď zistili, že seniorovi absentuje tep a nedýcha, príslušník bezodkladne zavolal na tiesňovú linku 112 a príslušníčka už začala muža chystať na resuscitačné úkony. Všetko prebehlo do niekoľkých desiatok sekúnd.

Po úvodnom nahlásení miesta a zdravotného stavu pacienta, mestskí policajti začali s oživovaním seniora podľa konkrétnych telefonických pokynov dispečerky až do príchodu prvej sanitky rýchlej zdravotnej pomoci. Po príchode si posádka RZP urýchlene pri pacientovi pripravovala zdravotnícke pomôcky na oživovanie muža a príslušník dostal pokyn od záchranára: "... dobre to robíš, pokračuj!" Následne sa podarilo u muža pomocou defibrilátora na druhý krát obnoviť bazálne životné funkcie. Po príchode sa do resuscitácie zapojila aj druhá posádka iného sanitného vozidla, ktoré prišlo krátko po prvom a vtedy príslušníci mestskej polície prenechali priestor pre záchranárov, aby si muža prevzali do svojej starostlivosti.

Ďalším šťastím pri záchrane života bola tiež skutočnosť, že prvé vozidlo RZP sa nachádzalo v blízkosti miesta a vracajúc sa z iného výjazdu vo vysielačke počuli oznam o seniorovi bez životných funkcií. Aj preto sa im podarilo k postihnutému mužovi prísť veľmi rýchlo, približne do štyroch minút od zavolania príslušníkom mestskej polície, čo výrazne prispelo k jeho záchrane.

Neskôr, keď príslušník operačného centra mestskej polície u záchranárov preveroval stav pacienta, ktorý by mal byť stabilizovaný, jeden zo zasahujúcich záchranárov sa pochvalne vyjadril o pohotovej reakcii príslušníkov mestskej polície a uviedol, že sa výraznou mierou zaslúžili pri záchrane jeho života. Obaja nie sú žiadni nováčikovia v nitrianskom poriadkovom útvare, príslušníčka Martina v uniforme mestského policajta pôsobí už 19 rokov a Patrik dokonca o desať rokov viac.

Paťo_,_Maťa_01_1

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.